Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Codeigniter: XAMPP instalacija (0. dio)

Autor/ica Primjeri

Autor web stranice primjeri.com na kojoj možete pronaći odgovore na česta pitanja iz svijeta web dizajna te programiranja.

Oglas

Kroz sljedećih par tutorijala upoznat ćemo se sa Codeigniter php frameworkom

S obzirom da je Codeigniter php framework a php je serverski skriptni jezik (dakle izvršava se na serveru) moramo imati pokrenut server (obično ali ne i nužno Apache) sa,barem, php-om a želimo li koristiti i bazu podataka onda i sa nekom bazom. Za ovaj tutorial koristiti ćemo MySQL kao daleko najrašireniju bazu u upotrebi sa php-om. Da bi sebi olakšali i ubrzali posao te izbjegli instalaciju barem servera, php-a i mysql-a obično (ne i nužno) koristimo neko od all-in-one rješenja s kojima dobijemo sve to i plus još neke sitnice poput FTP servera, Mercury mail servera itd. No o tome možda nekom drugom prilikom 😀

Trenutno vrlo popularna rješenja su: XAMPP (Windows, Linux, Mac OS X), WAMP (Windows) i MAMP (MAc OS X). Za potrebe ovog tutorijala koristiti ćemo XAMPP (http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html).

XAMPP

XAMPP

XAMPP nije potrebno instalirati da bi ga koristili. Dovoljno je da ovdje preuzmete “zip” ili “7-zip” verziju ovdje(http://www.apachefriends.org/download.php?xampp-win32-1.7.7-VC9.zip), raspakirate ju i pokrenete “setup_xampp.bat” iz direktorija xampp.

Potrebno je reći da ako pruzmete “7-zip” verziju morate imati program “7-zip” program koji možete preuzeti ovdje (http://www.7-zip.org/).

Raspakirajte zip/7-zip arhivu u (možete u bilo koju mapu) mapu C:\xampp.
Ako ste raspakirali XAMPP u “C:\xampp”, ne morate pokrenuti “setup_xampp.bat”.
Ako ste odabrali bilo koju drugu lokaciju onda pokrenite datoteku “setup_xampp.bat”, za podešavanje konfiguracije XAMPP-a na vašem sustavu koja se nalazi u “C:\xampp\setup_xampp.bat”.
Što se tiče podešavanja Apache web servera, php-a i MySQL baze, to je to 🙂

Sada možete i pokrenuti cijelu stvar na 2 načina:

 1. pokrenite “start_xampp.bat” u direktoriju “C:\xampp” ili
 2. pokrenite “xampp_controll.exe” nakon čega će se otvoriti XAMPP Control panel kao što je prikazano na slici ispod

Nakon toga Kliknite na “Start” gumb pokraj “Apache” da bi pokrenuli Apache server i “Start” gumb pokraj MySQL za pokretanje MySQL servera.

XAMPP Control panel

XAMPP Control panel

Nakon toga “Apache” sa php-om i MySQL bi trebali biti pokrenuti i trebali bi vidjeti rezultat kao na slici ispod i spremni ste za rad.

XAMPP Control panel #2

XAMPP Control panel #2

Da li sve funkcionira možete provjeriti u vašem omiljenom pregledniku (Firefox, Chrome, IE? ) ako u porostor za adreu upišete:

http://localhost ili http://127.0.0.1

i trebali bi vidjeti nešto poput ovoga:

XAMPP početna stranica

XAMPP početna stranica

odaberite jezik koji vam najviše odgovar (engleski u mom slučaju) i nakon toga bi trebali vidjeti sljedeći prozor:

XAMPP prozor nakon odabira jezika

XAMPP prozor nakon odabira jezika

Da bi se uvjerili da php radi i provjerili dodatne informacije o postavkama php-a možete izabrati phpinfo() u izborniku sa lijeve strane i prikazat će vam se nešto poput ovoga:

XAMPP phpinfo()

XAMPP phpinfo()

A nakon toga možete i pristupiti MySQL bazi ili putem phpMyAdmina ako u URL upišete: http://localhost/phpmyadmin

i nakon toga bi trebali vidjeti ovo:

XAMPP phpMyAdmin

XAMPP phpMyAdmin

Napomene:

Po defaultu lozinka za MySQL nije postavljena ali po potrebi možete na Security tabu podesiti lozinku za MySQL. Kliknite na Security i kliknite na “http://localhost/security/xamppsecurity.php”:

XAMPP security

XAMPP security

Nakon toga morat ćete upisati lozinku za MySQL bazu. Ja ću koristiti lozinku “root”.

XAMPP MySQL lozinka

XAMPP MySQL lozinka

Ponovite još jednom i kliknite na “Password changing” i trebali bi vidjeti sljedeće:

XAMPP security console

XAMPP security console

U sljedećem koraku morate ponovo ugasiti i ponovo pokrenuti MySQL putem kontrolne ploče i nakon toga će vas prilikom pristupa bazi na http//localhost/phpmyadmin pitati za korisničke podatke:

Korisničko ime: root
Lozinka: root

To bi bilo sve za sada. Sljedi instalacija Codeigniter-a 🙂

Ako vam se svidjelo ovo molim Vas da posjetite primjeri.com i postavite pitanja. Bit će nam i više nego drago odgovoriti na vaša pitanja.  Hvala 🙂
Primjeri

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

 • tumac snova kaže:

  Odličan i vrlo jasan tutorijal, svaka čast!
  Ako ti nije problem, bilo bi dobro da napraviš i tutorijal za wamp. Po mom skromnom mišljenju lakši je za početnike poput mene, a mislim da je lakši i za sam sistem, tj. troši manje resursa i brži je. Ispravi me ako griješim, možda je to samo subjektivno mišljenje jer sam probao i jedan i drugi.
  Postoje li uopće usporedna testiranja i neki rezultati?
  Isto tako me zanima i sama sigurnost, čini mi se da je xampp malo sigurniji sa svim onim paswordima koje traži, ali opet, to je samo moje osobno mišljenje.

 • Primjeri kaže:

  Zapravo niz tutorijala koji sam započeo je o Codeigniter-u a XAMPP je bio “nulti” tutorijal tako da možemo “upogoniti” Codeigniter i samo jedna od niza mogućnosti za razvoj PHP/MySQL aplikacija u lokalnom okruženju.

  WAMP tutrijali već postoje na kroativ.net ovdje:
  http://www.kroativ.net/web-development/kako-stvoriti-razvojno-okruenje-za-phpmysql-na-windows-raunalu

  i ovdje za potrebe instalavije Joomla CMS-a: http://www.kroativ.net/web-development/kako-instalirati-joomla/

  Ja već duuuuugo koristim XAMPP na različitim operativnim sustavima iako sam isprobao i razne druge “sve u jednom samo za razvoj” alate (WAMP, MAMP, EasyPHP, PHPDev,….ima ih) kao i instalacije svih komponenti “za istač” i na win i na linux i na os x i uvijek se ispostavilo da zaista nije potrebno previše komplicirati oko toga kad je u pitanju razvoj na lokalnom računalu nego je potrebno koncentrirati se na izradu same aplikacije što i je najvažnija stvar i zato i postoje takvi alati da se developer može koncentrirati na samu aplikaciju. Ima tu još svašta nešto ali da sad ne odem preširoko……zapravo je svejedno koji od svih tih koristiš.

  Koristiš onaj alat s kojim možeš napraviti svoj posao/zadatak/projekt i završiti sve u roku sa zadovoljenim zahtjevima, što je moguće sigurnijom aplikacijom i zadovoljnim klijentom i korisnicima aplikacije 😀

  Što se sigurnosti XAMPP vs WAMP tiče nije presudna jer sve te alate (XAMPP, WAMP, xAMP,…) ionako koristiš samo za razvoj na lokalnom računalu i NIKAD NE na pravom/živom/produkcijskom/testnom ili sličnom serveru. Za to dakle ili zakupi hosting paket ili još bolje “VPS” kantu i instaliraj sve “za istač” 😀

  Nadam se da sam pomogao 🙂

 • tumac snova kaže:

  Naravno da si pomogao, sorry što nisam našao i sam. gledao sam kao i većina samo pod Tutorijali.
  OK, odgovor je stvarno stručan i temeljit, a što se samog wamp/xampp tiče, naravno da ih koristim samo lokalno. Nisam toliko stručan pa se pitanje odnosilo na sigurnost jer xampp, ako dobro pamtim, ima i podršku za SSL i xx username/pass polja za razliku od wampa. Ako se ne varam on ima samo glavni user/pass i nema dalje brige.
  U svakom slučaju hvala na brzom i iscrpnom odgovoru!

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">