Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Nightmare clients iliti Zaguti

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Kao što je jednom moj jedan kolega rekao: svi se kuže u dizajn, nogomet i politiku pa se tako dizajneri mogu podijeliti u dvije grupe: one koji su već imali i one koji će tek imati bliski susret za Mr. Zagutom.
Pod parolom “ništa nas ne može iznenaditi” (NNI) dizajnerska gerila mora se dobro upoznati sa neprijateljem i naoružati za borbu prsa o prsa.

Make the logo bigger – video 🙂

(Slijedi priručnik za obuku)

Definicija Zaguta:

Zagut može biti po profesiji liječnik (ili mesar, svejedno) ali to nije sve. On je i najbolji dizajner na svijetu i netu! Vi ste samo bijedni amateri.

Kako odma skužit Zaguta ?

brunocb-sherlock-holmes-tux-5975

Zagut se osjeti na kilometre i skuži odma, ako ne u prvom a ono u drugom mailu.

Zagut, tip 1.

Zagut ima velike planove i sigurno će imati još puno posla za vas u budućnosti, zato bi bilo o.k. da mu odma date popust (kaže on)

Prvom prilikom spičit će vam mailčinu sa de-talj-nim uputama kakav dizajn želi i linkovima na bratbratu 20-tak stranica gdje se njemu nešt’ svidjelo. Dobit ćete i desetak linkova na razne tutoriale gdje vi seljaci neuki možete naučit kak napravit letterpress effect ili grain texture i ostale tajne njegovog, pardon, vašeg zanata. Sve to ćete dobit bar dvaput repetitio est mater studiorum. Nema veze što i vi pišete takve tutoriale na svom blogu.

Iako je mailčinu osmišljavao cijeli tim barem 3 mjeseca, pisao barem tri dana, a vama će trebati još jednom toliko da sve pohvatate, to se dragi moji naziva “Briefing”. Time ta riječ dobiva sasvim novo (zastrašujuće) značenje i zavrijeđuje da bude spomenuta u vašem cjeniku.

On nema cijelu sliku u glavi.  On ima puzzle, vi ih SAMO trebate spojiti. Piece of cake!  Zagut vidi na netu 5 različitih navigacija i kaže: Hoću takvu!  Negdje vidi super background i on bi takav samo druge boje i teksture  itd itd…

Mrtav hladan naručiti će logotip koji se može napraviti samo u photoshopu ili full flash stranicu ali da ga progurate na prvo mjesto na googlu. Ne zaboravite – on zna sve o dizajnu i jako se trudi da to vama amaterima objasni.  Dakle, vi morate bit njemu zahvalni što vam troši vrijeme.

Na kraju svakog maila napomenuti će vam da mu se žuri i da trebate odmah početi raditi. Iako ste izmjenili 20 mailova (x 2 ) još nemate logo, tekstove ni slike niti je uplatio akontaciju.

Zagut tip 2

Drugi tip zaguta nešto je manje opasan ali ga isto treba spomenut. Zagut 2. naručiti će vam dizajn bez ikakvih uputa i poslati logo. Vi ćete dizajn napraviti i poslati, a onda ćete dobiti odgovor u stilu:  – stavite ovaj (u prilogu) drugi logo i ubacite negdje boju #xxxyyy.
WTF ??? Naravno, novi logo i neočekivana boja vjerojatno će vam rasturiti cijeli dizajn, but, who cares ?!

Bliski susreti :

.. prve vrste

Korespondencija za Zagutom

Nightmare client 1.

… druge vrste

menu-he-likes

Nightmare client 2.

… treće vrste

Nightmare client 3. - PDF narudžba za web stranicu <br /> 6 mjeseci kasnije još uvijek ih nema na googlu : )

Nightmare client 3. - PDF narudžba za web stranicu- 6 mjeseci kasnije, još uvijek ih nema na Googlu 🙂

Opasnosti koje vam prijete:

Zagut nikad neće biti zadovoljan vašim dizajnom jer je on to drugačije zamislio a vi tupani to ne kužite. A lijepo vam je objasnio! Raditi ćete x izmjena i korekcija po sistemu piškio-bi-kakio-bi i svaka će biti gora od prethodne.  Na kraju neće biti zadovoljan (normalno) pa lovu možete zaboravit.

Vrlo je vjerojatno da će vam se nakon nekog vremena javit sa novim poslom za vas. On smatra da ste zavrijedili drugu šansu. Vi smatrate da više nitko neće radit s njim.

Kako se obranit od Zaguta ?

novadk-tortux-ninja-2024

1) Zagut će bit uvrijeđen ako mu pokušate naplatiti briefing, mailing & daving. Zaboga pa on troši svoje vrijeme na vas! Zato mu se to mora odmah dati do znanja : konzultacije = x kn / sat, izvolite sjesti…

2) Dati mu na znanje da vaša cijena uključuje npr: 1 PSD dizajn i 1 x korekcije. Sve preko toga naplaćuje se posebno – x kn / sat,  nema problema….

3) Dati mu na znanje da ste vi DIZAJNER. Ako je on sam već zamislio dizajn i razradio sve detalje onda mu ne treba dizajner nego CRTAČ. Možete mu preporučit legu iz MUP-a, dečko rastura na foto-robotima.

4) Ne otvarat photoshop prije nego stigne akontacija!  Ne slat PSD, AI, CDR, HTML, CSS, JS … prije nego stigne sva lova. Samo JPG-ić.

Kako se riješiti Zaguta?

Zagut loše podnosi odbijanje. Vjerojatno je upucao sve bivše koje su ga probale ostaviti i sad ih skriva u podrumu. Zato je najbolje da su mailovi vrlo kratki npr:
– Sorry, odustajem, lijepi pozdrav. W.
ili:
-Sorry, regrutiran u Afganistan, bye. W.

Pripremite se na uvredljivi mail koji će uslijediti i nedajte se uvući u rasprave i prepucavanja. Imajte na umu da se on voli dopisivati, uostalom prisjetite se njegovih briefinga….
Bez teksta će ga vjerojatno ostaviti mail koji glasi : U pravu si dragi 🙂 il nešto slično blesavo. On će to shvatiti ozbiljno, naravno.

Za svaki slučaj kupite pancirku.

A na tu temu, ovo bi bilo šteta  propustiti :  It’s like tweeter, except we charge people to use it 😀

27bslash6.com

27bslash6.com

.. a i ova je dobra 😀

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

14 komentara

 • Sempai kaže:

  Ha ha, odličan članak. Još bih dodao ako ste nekako uspjeli napraviti stranicu za Zaguta, uz x ispravaka, sa 150 slika u galeriji za koje in inzistira da imaju vodeni žig, on nije baš zadovoljan, žao mu je što je odabrao vas a ne nekog drugog, ali sam si je kriv, morao je to predvidjeti. I Zagut uči na greškama….

  Pozdrav

 • Alex kaže:

  Imao sam ja onda vjerovatno 5 Zaguta u svome kratkome poslu ali na svu sreću sam ih se brzo rješio.
  Hvala odličan vam je blog a i postovi na njemu

 • Webmaster kaže:

  🙂 cool, lol

 • joža kaže:

  ah baš sam danas imao bliski susret s jednim pripadnikom te vrste…

 • Nikola Dadić kaže:

  Srećom ja još nisam imao takvih problema 😀

 • liftboy kaže:

  ja sam jučer razgovarao sa jednim koji mi je rekao da imam odriješene ruke i šta god mi padne napamet da probam. dvosjekli mač? we shall see…

 • weberica kaže:

  E zbog takvih volim ovaj posao, s njima stvarno možeš biti kreativan i njima se sve sviđa :))))

 • Stonesurfer kaže:

  Ja sam imao jednoga što je htio najmanju moguću ponudu od mene, i predložio mu “vizitka style” site od jedne stranice, cca 1k kuna. Napravio mu čak OK design, kvalitetan kod, sve cakum pakum kulturno po pravilima struke, nabavio mu hosting, dignuo stranicu, tip se složio, sve ok.

  Kada sam poslao račun, bijesno me nazvao i reko da on neće platit i da je neki tamo “od-susjeda-mali” to njemu mogao zabadava napraviti i da nek se smatram sretnim kaj mi je uopće dao da to radim.

  Nisam se zamarao. Rekoh….”Ok…ja skidam stranicu dolje”. I skinuo je.

  6 mjeseci kasnije tip me nazvao i veli “Čuj, jel si ti spremio ono što smo prije radili, daj to postavi opet, evo odmah ti platim, a poslije se dogovorimo još za taj web da se to ipak malo proširi” + 500 nekakvih nebuloznih ideja.

  Ja reko “Ok, ali uplatit prvo”.

  Više se nije javljao.

  • Alen kaže:

   Odlično! Imadoh slična iskustva… Meni je jedan, npr. nudio kompenzaciju, ali od treće strane, i to – da ja nađem tu treću stranu (!) a onda će on sa njima sve dogovoriti. Imao sam s tim likom natezanje od cca 1 i pol na telefonu. A za ne falit, tip je jedan od onih koji uče druge “poslovnu komunikaciju” (jedan od onih tečajeva) …. 😀 Can’t beleive it …

 • Majstor_Fantač kaže:

  Prvo pa zagut? Nažalost da.. Ali kasnije znaš kako s njima. Akontacija najmanje 40%, prvo uplata pa je tek onda sajt gore i ako naplaćuješ po projektu, za izmjene naplaćuj po satu.
  A najviše mrzim one kreativne i inspirirane tisućama ostalih stranica, pa se ponekad posao čini kao slaganje kolaža u osnovnoj školi. Jedino što znam je da mi takva stranica ne ide u portfolio 🙂
  Dobar blog, HR verzija SmashingMagazine-a. Bookmark definitivno!

  • weberica kaže:

   da, to je prestrašno, crtaš nešto što opče ne vidiš. Ko slepac. Po uputama.. malo lijevo malo desno .. a ti tapkaš po mraku njihovh ideja 😀

 • Ante Primorac kaže:

  neznam jeli ovo pripadnik te vrste ali valja spomenuti
  1. PM
  ej meni je reko y da tebe pitam javi mi se hitno je
  odg.
  Recite
  2. PM
  ja sam naručio web stranicu u x dizajnera za moj cs 1.6 klan da bude unikatna i ista kao ova i on je reko da mu pošaljem 30 eura i da će biti gotovo za 3 dana i ja sam mu poslao. Nakon 3 dana on mi je posla link moje web stranice i ona nije ista kao ova nego je potpuno različita i ja sam mu to rekao i on mi se nejavlja više ako mi ti to možeš sredit?
  odg.
  Ja nemam utjecaj na druge web dizajnere. I onda sam mu pokušta uvalit da mu ja napravim i on je počeo objašnjavati kakav site želi i da je promjenio ime klana pa jeli ja mogu promjeniti ime domene.

  Više mu se nisam javljo 🙂

 • mkulas kaže:

  Moj mali dobrinos ovoj premocnoj mi temi : )

  http://dl.dropbox.com/u/3514540/workforfree.jpg

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">