Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako i gdje naučiti web dizajn? Tečaj ili tutoriali? Od kuda početi?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Ok, čuli ste da su web dizajneri traženi i dobro plaćeni. Odlučili ste naučiti web dizajn i investirati vaše vrijeme i novac u opremu i učenje.

Možeš li postati web dizajner? - by Sixrevisions

Možeš li postati web dizajner? - by Sixrevisions 🙂

Da li je to pravi izbor za vas?

Kao prvo i osnovno – morate dobro znati engleski  i imati više nego osnovno znanje korištenja računala

Okrutna je istina da onaj tko nezna engleski nema što tražiti u ovom poslu. Programi, kodovi, najbolji tutoriali… sve je to na engleskom.

Ako još uvijek ne znate poslati privitak u mailu ili tražite slova po tipkovnici tada ovo zanimanje definitivno nije za vas 🙂

Druga važna stvar je da li ste kreativan ili matematički tip? Evo zašto:

– Grafički dizajner treba smisliti i nacrtati dizajn za ambalažu, naslovnicu, logotip i slično. I tu njegov posao završava. Grafički dizajn je posao za totalne kreativce.

– Web dizajner treba smisliti i nacrtati dizajn za web stranicu, izrezati ga i ukodirati ga u osnovne kodove potrebne da bi stranica radila. Taj dio se zove ” front end development” odnosno “design + markup”. Web dizajn je posao za kreativce koji mogu i žele naučiti i nešto kodiranja.

– Programeri nakon toga (po potrebi) rade “back end ” – baze podataka, web shopove, aplikacije i slično u jednom ili više programskih jezika. To je posao za čiste matematičare.

Iako poslodavci često traže 3 u 1 odnosno grafičkog /web dizajnera / programera  u jednoj osobi ( i na jednoj plaći) to sigurno neće naći. Naime, to su 2 različita tipa ljudi na 3 područja koje treba konstantno pratiti i usavršavati.  To se jednostavno ne stigne.

Realnost

Dakle, čvrsto ste odlučili postati web dizajner, progooglali ste, odabrali najjeftiniji tečaj u najbližoj školi i očekujete prvu zaradu već prije završnog ispita. No znate li zapravo što ste platili i što ćete dobiti za svoj novac?

– tečajevi traju od 50 – 350 sati.
– Cijene su i preko 6000 kuna.
– Na tečajevima vas najčešće ne uče ono što ćete trebati, ali vas uče ono što pravi web dizajner nikada neće koristiti.
– Od 20 polaznika tečaja samo 1 će se možda nastaviti baviti tim poslom.
– U tom poslu učenje nikada ne prestaje.
– Na svaki oglas za web dizajnera u Zagrebu se javi oko 40 ljudi. Od toga posao zna možda njih dvoje.

Demoralizirani? 🙂
Nema razloga za to. Dobra stvar je što u našoj zemlji ima malo dobrih web dizajnera i ako ste dovoljno uporni i strpljivi za par godina biti ćete među njima. To je krasno zanimanje koje se može raditi bilo gdje i za bilo koga na svijetu. Ja ga nikad ne bi mijenjala.

Tečajevi

– Ako ste odlučili krenuti na tečaj, informirajte se o programu prije nego se upišete. Ako kažu da će vas naučiti Dreamweaver, Frontpage ili tablice nemojte na to trošiti vrijeme i novac. Sa tim znanjem nigdje nećete naći posao, to danas uče klinci na informatici u osnovnjaku. Potražite nekoga tko će vas naučiti ručno kodiranje u layerima. Ako to ne nađete tada krenite učiti sami po tutorialima sa neta. Koliko god naučili biti će više nego na lošem tečaju. I jeftinije .

– Morate znati da su i najbolji tečajevi nešto poput auto škole – nauče vas znakove i čemu služi kuplung i mjenjač, ali neće od vas napraviti dobrog ni profesionalnog vozača.To postanemo nakon mnogo prijeđenih kilometara (u ovom slučaju mišem)

Potrebna oprema i programi

-Bez obzira da li krećete sami ili uz nečiju pomoć na početku će vam osim dobrog računala biti dovoljan samo “adobe photoshop” i neki text editor za pisanje kodova kao npr. “programmer’s notepad”

Od kuda početi?

Kao prvo naučite photoshop. Dizajn web stranica se crta u photoshopu. Dizajn se reže u photoshopu. Dakle – trebate znati photoshop. I to dobro. Na tečajevima se photoshop uči možda 3 sata. To nije ništa. Dakle, posvetite odmah nekoliko tjedana (a onda mjeseci, godina…) photoshop tutorialima i potrudite se naučiti što više. Photoshop tutoriale naći ćete i ovdje na Kroativu.

Zatim krenite sa osnovama HTML i Css kodiranja. Da bi znali napraviti dobar dizajn web stranice morate znati od čega se sastoji i kako funkcionira. Možete krenuti sa stranice http://www.w3schools.com/.

Nakon toga slijedi dizajniranje web stranice u photoshopu i rezanje PSD-a za kodiranje u HTML. U tome će vam pomoći http://www.oswd.org/ gdje možete skinuti besplatne jednostavne predloške i proučiti kako su napravljeni, a može vam pomoći i naš tutorial.

– Tek kada ste sve to jako dobro savladali možete se pozabaviti javascriptom, flash animacijama  i cms-om. A i nemorate. Bolje je biti jako dobar na uskom području nego brljaviti na sve strane.

U ovom poslu neće uspjeti nitko tko nije kreativan, ne voli učenje i crtanje, nije uporan i kontinuirano ne prati nove trendove. No onaj tko jednom zavoli ovaj posao, sigurno će uspjeti…

…i da, neće se obogatiti 🙂

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

49 komentara

 • oldnewbie kaže:

  Pozdrav svima!

  Zanima me koji način učenja vi preferirate, preko čitanja knjiga ili se odmah baciti na projekte pa onda s vremenom upijati znanje…

  • Luka Balic kaže:

   Nemožeš se baciti na projekte dok nemaš neko znanje. Po meni je najbolje paralelno učenje i rad. Ono što naučiš primijeni u praksi i tako korak po korak.
   Sretno!

 • Luka Balic kaže:

  Nebi se složio da se ni jedan tečaj ne isplati. Ja sam išao u Algebru u Zagrebu i preporučio bi njihov program obrazovanja za Web Dizajnera svakom početniku. Ne početniku koji nezna apsolutno ništa o web dizajnu i misli da će sve naučiti na tečaju, nego svakome tko već neko vrijeme proučava web dizajn, čita, dizajnira u Photoshopu i treba mu jedan dobar temelj na kojem će dalje graditi svoje znanje. Učio sam iz raznih izvora i prije i za vrijeme Algebre.

  Dakle program obrazovanja je jedan dobar temelj. Npr. HTML i CSS mi je puno bolje objašnjen na programu, nego igdje na internetu (a dosta sam tražio). Kodirao sam i u Dreamweaveru i ručno u Notepad++ . Ima još dosta informacija koje sam dobio na programu a nisam ih uspio naći nigdje na internetu. Internet je odličan izvor informacija za one koji već imaju dobar temelj.

  Što se tiče samog dizajna tu je stvar drukčija. Sve o dizajnu možete pronaći na internetu i u knjigama, a najviše ćete naučiti iz vlastitog iskustva.

  Slažem se da je program obrazovanja poput auto-škole. Bitno je da znate u što se upuštate, što od sebe, instruktora i programa možete očekivati.

  Sretno!

 • Lana kaže:

  Slažem se da se najbolje uči kombinirajući naučene pokušaje sa znanjem kojeg posjedujemo i uz konstantno proširivanje tog znanja…ali od jeseni i ja sam na tečaju pa ćemo učiti od pravih IT znalaca!

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">