Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Codeigniter (1. dio)

Autor/ica Primjeri

Autor web stranice primjeri.com na kojoj možete pronaći odgovore na česta pitanja iz svijeta web dizajna te programiranja.

Oglas

Instalacija i napredna konfiguracija

Zašto Codeigniter framework?

Prijevod sa službene stranice:
CodeIgniter je moćan PHP alat/framework s iznimno malim zahtjevima, kreiran za PHP programere koji trebaju jednostavan i elegantan alat za kreiranje web aplikacija.

Barem jedna stvar od koje ćete imati koristi je da ćete konačno početi pisati strukturirani kod za vašu aplikaciju. Naime Codeigniter je MVC (Model-Viewer-Controller) framework, no o tome nešto više u nekom od sljedećih tutorijala a za sada ćemo ga instalirati i konfigurirati.

Usmjerite vaš pretraživač na službene Codeigniter stranice i preuzmite Codeigniter framework ovdje (http://codeigniter.com/).

Na vašem računalu trebali bi imati zadnju verziju frameworka u obliku zip datoteke imena CodeIgniter_2.1.0.zip. Raspakirajte ju u bilo koju mapu i otvorite mapu. trebali bi vidjeti sadržaj mape kako je prikazano na slici:

Objašnjenje direktorija

Samo su 2 bitna direktorija i samo su 2 stvari bitne (za sada) vezane za direktorije. Direktorij “system” je sam Codeigniter framework i njega ne dirajte. Direktorij “application” je direktorij u kojem ćemo kreirati naše aplikacije.

Još jedna važna stvar je index.php. Svi pozivi ide preko index.php-a i to će biti jedina javno dostupna skripta.

Sada ćemo direktorije i index.php smjestiti na naš lokalni server i konfigurirati tako da možemo početi kreirati naše vrhunske aplikacije.

Ostavite otvoren taj prozor nakratko i otvorite novi.

Ako ste pratili korake za instalaciju XAMPP-a onda bi trebali imati “xampp” direktorij na disku C, a ako niste molim vas da pročitate. Dakle, otvorite “C:\xmampp\htdocs”.

Instalacija i konfiguracija koju ćemo napraviti omogućiti će vam da jednostavno imate više verzija Codeigniter frameworka i više aplikacija iz istog frameworka.

Kreirajte mapu “public_html” koja ce simulirati naš public direktorij (“C:\xampp\htdocs\public_html”) i u koji ćemo smjestiti naš bootstrap “index.php”. Ovo će biti jedina javno dostupna *.php datoteka 🙂

Nakon toga kreirajte još dvije mape u “C:\xampp\htdocs”:

  • codeigniter (“C:\xampp\htdocs\codeigniter”)
  • projekti (“C:\xampp\htdocs\projekt”i)

Vaša “C:\xampp\htdocs” mapa bi trebala izgledati otprilike kao na slici:

Cilj ove strukture direktorije je: u mapu “C:\xampp\htdocs\codeigniter” spremat ćemo različite verzije frameworka a u mapu “C:\xampp\htdocs\ projekti” ćemo spremati naše aplikacije bazirane na Codeigniter frameworku.

Kopirajte mapu “system” iz raspakirane “Codeigniter_2.1.0.zip” arhive u mapu “C:\xampp\htdocs\ codeigniter” tako da imate “C:\xampp\htdocs\codeigniter\system” i preimenujte “system” direktorij u “v2.1.0” kako je prikazano na slici:

Nakon toga kopirajte mapu “application” iz raspakirane “Codeigniter_2.1.0.zip” arhive u mapu “C:\xampp\htdocs\projekti” tako da imate “C:\xampp\htdocs\projekti\application” i preimenujte “application” direktorij u “projekt_1” kako je prikazano na slici:

I na kraju kopirajte “index.php” iz raspakirane “Codeigniter_2.1.0.zip” arhive u mapu “C:\xampp\htdocs\public_html” tako da imate “C:\xampp\htdocs\public_html\index.php” kako je prikazano na slici:

Zadnji korak je: u “index.php” datoteci postavimo korektne putanje s obzirom na novonastale promjene u rasporedu sistemske i aplikativne mape 🙂

Otvorite “index.php” datoteku iz mape “C:\xampp\htdocs\public_html\” u vašem omiljenom text editoru (npr. Notepad++) i promjenite varijable:

$system_path = 'system';

u

$system_path = '../codeigniter/v2.1.0';

i

$application_folder = 'application';

u

$application_folder = '../projekti/projekt_1';

kako je prikazano na slici:

Što se tiče instalacije frameworka to je sve. Jedino nam je ostalo da pokrenemo XMAPP (pogledajte članak o instalaciji i konfiguraciji XAMPP-a) i da u vaš omiljeni browser upišete:

http://localhost/public_html

i trebali bi vidjeti nešto poput ovoga:

Čestitam instalirali ste i podesili Codeigniter php MVC framework

U sljedećem nastavku sljedi konfiguracija Codeignitera 🙂

Ako vam se svidjelo ovo molim Vas da posjetite primjeri.com i postavite pitanja. Bit će nam i više nego drago odgovoriti na vaša pitanja.  Hvala 🙂
Primjeri

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

5 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">