Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako instalirati Joomla!

Autor/ica IvanK

Oglas

Evo već 3 mjeseca od kad je Joomla! Izdala svoju finalnu verziju Joomla! 1.6 nakon duge suše i poprilično dugotrajne Beta verzije. No ajde dobili smo Joomla! 1.6 napretka ima! Ali o tome u nekoj drugoj temi. U ovom tutorialu ću vam pokazati kako instalirati Joomla! 1.6 na svoje računalo (localhost).

Par stvari koje bi trebali pripremiti za instalaciju Joomla!:

  • Wamp server (PC korisnici), Lamp (linux korisnici), Mamp (Mac korisnici).
  • Joomla! 1.6.x
  • I žličica vegete (po želji naravno ;))

Instalacija wampServera

Pokrenite WampServer setup i krenite sa instalaciom. Instalacija je jednostavna, samo ne mjenjajte mjesto instalacije, pri kraju instalacije Wamp setup ce vas pitati dali žeite da vaš primarni browser bude također default za WampServer, nakon toga napredujte sa instalaciom ne mjenjajte SMTP ili email, kliknite Next. I nakon toga instalacija wamp servera je gotova i napola ste gotovi sa instalaciom Joomle.

Pokrenite Wamp server, pri pokretanju Wamp ikonica bi se trebala pojaviti u taskbar-u winodwsa kraj sata. Ljevim klikom na ikonicu i odaberite „Put Online“ nakon toga ikonica će promjeniti boju te se aktivirati (narančasto-zeleno).

Otvorite svoj primarni browser za kojeg ste odobrili pri instalaciji, u mom slucaju FireFox. U URL upišite „localhost” te bi vam se trebala pojaviti početna stranica WampServera.

Pod listu Tools otvorite phpmyadmin.

Kad ste otvorili phpmyadmin, uradite Databazu pod nazivom „joomla“ i kliknite na Create.

Sada kad imamo Lokalni server i databazu možemo poceti sa instalaciom Joomla!

Priprema za instalaciju Joomla!

Napravite mapu Joomla na radnoj površini (desktop), ekstraktajte Joomla_1.6… RAR file u mapu Joomla.

Nakon što je ekstraktovanje završeno mapu „Joomla“ kopirajte (ctrl+c) i prebacite je u C:\wamp\www direktorij.

Sada otvorite web browser i otvorite localhost, na listi ispod „Tools“ vidjet cete „Your Projects“  listu u kojoj je Joomla mapa. Kliknite na link Joomla.

Instalacija Joomla!

Nakon što ste otvorili Joomla mapu u „Your Projects“ listi, pojavit će vam se prvi korak pri instalaciji Joomle

Korak 1. Odaberite jezik instalacije.  Nakon odabira kliknite next.

Korak2. U drugom koraku Joomla! prije same instalacije testira dali server u potpunosti podržava tehnologiju na kojoj se bazira Joomla! WampServera test bi trebao proći bez greške, u slučaju da se pojavi greška koja nebi dopuštala nastavak instalacije kliknite na „Check Again“. Nastavite klikom na next.

Korak3. Puno teksta o licenci, ne vjerujem da ce vam se dati čitati. Nastavite klikom na next.

Korak4. U ovom koraku unosimo podatke o databazi. Ako ste pratili prošle korake instalacije jednostavno upišite isto kako je upisano na slici priloženoj ispod. Nakon toga kliknite na next.

Korak5. Sljedeći korak traži FTP podatke, pošto mi instaliravamo Joomla! na lokalnom hostu (osobnom računalu) FTP nam nije potreban (odnosno nema ga). Nastavite klikom na next.

Korak6. U prezadnjem koraku unosite naziv stranice, koja pod naprednije možete doma ubaciti par ključnih riječi za SEO.

I ispod upisa za naslov stranice upišite mail, Admin Username i lozinku. Ako ne znate što upisati prepišite kao što je u slici ispod prikazano.

Nakon što ste upisali sve što vam je trebalo kliknite next.

Korak7. Napokon instalacija Joomla! je uspješno završena. Neka vas velika crvena slova je prevare, ne radi se o grešci. Vec Joomla! upozorava da nakon instalacije potrebno izbrisati instalation direktorij.

Brisanje instalation direktorija

U koliko imate Joomla! verziju od 1.6.1 pa na dalje, umjesto da brišete instalaciski direktorij ručno Joomla ce ponuditi formu „Remove installation folder“ koja se nalazi ispod crvenih slova. Kliknite na formu i završite instalaciju!

U slučaju da se radi o instalaciji verzije >1.6.0, brisanje direktorija zahtjevat ce ručni način.

Idite na mjesto gdje je instaliran WampServer C:\wamp\www\Joomla

Te u mapi joomla naći ćete mapu instalation, izbrišite je. Vratite se na svoj web preglednik i osvježite stranicu (F5).

Nakon što ste instalirali Joomlu, pojavit će vam se „defaulty“ tema. Koju je moguce promjeniti ili modificirati.

Administraciski panel otvarate upisivanje u URL /administrator. Potpuni URL bi trebao biti http://localhost/Joomla/administrator/.

Eto instacija Joomla! je gotova. Sada se primite učenja jer je Joomla koliko jednostavan toliko i kompleksan CMS sustav.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">