Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Joomla! za početnike

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Već smo na kroativu pisali o CMS-u tj raznim open source rješenjima među kojima je i Joomla!

Joomla! se kod nas najčeće koristi i zato su prilično traženi dizajneri Joomla predložaka. Predlošci (ili po naški templatesi) za Joomlu se razlikuju od statičnih HTML predložaka, a kodiranje je najbolje raditi ručno. Postupak je slijedeći: izradi se PSD dizajn, a zatim se izreže i ubaci u  HTML i Css kao za statičnu stranicu. Nakon toga se  implementira u Joomlu.

Ukoliko do sada niste uopće koristili Joomlu, ili ste je koristili ali sa već gotovim predlošcima, sigurno će vam dobro doći slijedeća dva linka sa video tutorialima:

1. http://help.joomla.org/ghop/feb2008/task167/index.html

10 video tutoriala za totalne početnike koji obuhvaćaju: upoznavanje sa Joomlom, instalaciju XAMPP-a, instalaciju Joomle, kako postaviti sekcije, kategorije i članke, korisnike, linkove, feed, menu i module te kako mjenjati razne template. Znači, pomoću ovih video tutoriala naučiti ćete kako se služiti Joomlom.

2. http://beautyindesign.com/archived-joomla-templates-from-the-old-site/

7 video tutoriala za totalne početnike koji će vas naučiti što je CSS, terminologiju i osnovne funkcije,

7 tutoriala o korištenju Joomle,

3 video tutoriala o SEO Optimizaciji  u Joomli,

5 + 9 tutoriala o implementaciji javascripta u Joomlu ( MooTools i drugi)

7 tutoriala kako statični dizajn pretvoriti u Joomla template i

5 tutoriala za izradu CSS templatesa.

Također je moguć download besplatnih Joomla predložaka i video tutoriala. Da nebi bilo  “nismo znali” 🙂

Označeno s: , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

29 komentara

 • Davor kaže:

  Prije nego se upustite u rad s đomlom kako od milja zovem ovaj cms pročitajte slijedeće:

  1. Joomla nema čiste url-ove
  2. Nema ugrađeni sistem za komentiranje
  3. Novom korisniku treba tjedan dana da shvati što su i kako rade sekcije/kategorije
  4. Administracijski dio je nepotrebno kompliciran i nepregledan
  5. Ne možeš dodat komad svog php koda a da pri tome sve radi
  6. – 999999. Jadna dokumentacija, previše beskorisnih gluposti u osnovnoj instalaciji…

  itd…

  Keep it simple, WordPress 🙂

  • Webmaster kaže:

   A je slažem se ali 🙂

   1.) sh404SEF radi čuda za url-ove
   2.) je to je bed ali isto ima besplatnih dodataka (JoomlaComment ekstenzija itd..)
   3.) Slažem se, čak i više za totalnog početnika 🙂
   4.) Agree
   5.) Za ovo nemam pojma, ono malo što sam probavao bilo je u redu
   6.) Diskutabilno ali nisam kompetentan jerbo nisam čitao dokumentaciju, kad je trebalo sve su bili vanjski izvori 🙂

   Uglavnom slažem se za WP i ja sam za njega ali eto, ne bih baš pljuvao po Joomli. Open Source je, dobro služi ljudima, nekima manje, nekima više 🙂 Tko voli nek izvoli, a mnogi je vole 🙂

  • Davor kaže:

   Ma ne pljujem ja po đomli samo sam nabrojao ovak na brznu neke nedostatke.

 • Znam da je sve stvar ukusa, ali preporučio bi svima da izbjegavaju Joomlu. Evo i zašto: http://www.webdesignerdepot.com/2009/01/how-to-choose-the-right-cms/

  • Webmaster kaže:

   Pa je sve to stoji ali moramo uzeti u obzir da je to članak i mišljenje jedne individue koje bi se trebalo uzeti s rezervom kao misljenje pojedinca. Isto je i s člancima na Kroativu. Svi članci se baziraju na osobnim iskustvima ili naših suradnika/partnera te služe samo kao vodič za dalje. Ni ja baš ne preferiram Joomlu ali opet možda je nekome ona super i čini baš što mu treba. U svakome slučaju na samome korisniku je da odluči. Već smo spominjali da su se mnoga velika imena odlučila baš na to rješenje. Joomla u nekim slučajevima iziskuje custom programiranje ali ne bih ju odmah potpuno odbacio kao loše rješenje.

 • He he, znao sam da će te se toga uhvatiti, ali u biti to i stoji, što znači mišljenje još jednog blogera. Vidim da će kroativ.org biti na joomli. Još davno sam započeo nešto sa joomlom i moram priznati da sam bio poprilično iznenađen (neugodno) onim administratorskim sučeljem, načinom na koji se instaliraju pluginovi ili moduli, slaba dokumentacija, itd. Mogu kazati iz osobnog iskustva da će korisnici proći manje trnovit put ako ne odaberu joomlu.

  • Webmaster kaže:

   Ma to je još pitanje da li će biti na Joomli 🙂 90% da neće jer isprobavamo neke nove stvari u WP-u koje su nas se stvarno dojmile 😉

   Ali slažem se s vama i za početnike jer možda puno bolje rješenje WP ili neki manje poznatiji kao oni što su navedeni na vašem linku. To smo i napisali na web dizajn mentoru ali da nismo spomenuli Joomlu sigurno bi nas netko “špotao” 😉

 • weberica kaže:

  Stvar je jednostavna kao i sa IE6, većina ga koristi pa se mi sa njime moramo mučiti. Ako su joomla templates traženi onda to možemo raditi ili taj posao prepustiti nekom drugom. Ni mene joomla ne veseli, niti tvrdim da je najbolje rješenje.

 • Miba kaže:

  Joomla je puno jednostavnija za napravit template od npr. WordPressa, ali je prema mojim iskustvima prespora.

 • Webomedia kaže:

  Jednom davno sam probao nesto s Joomlom i odustao nakon 2 sata. Nije mi sjela 😛 Trebalo mi je sat vremena da skuzim kako uopce stranicu dodati.

  WordPress rules 😛

 • Sempai kaže:

  Mislim da Joomla i nije loša. Ima tisuće ekstenzija za nju koje je lako instalirati i ima dosta dokumentacije. Mislim da je lakše izraditi statičnu stranicu baziranu na templateu nego u WP-u. U WP-u sam početnik i mislim da će mi trebati više vremena da naučim neke stvari koje sam naučio u Joomli.

 • Zvonko kaže:

  Po mom mišljenju, Joomla nije loša, ali se ne može mjeriti sa WordPressom. Mislim da je malo prekomplicirana i neintuitivna za korisnika.

 • Davor kaže:

  Ljudi WP je blog publishing tool. Joomla je CMS. Da bi sa WP-om postigao community site potrebno je puno rada. Da bi to postigao sa Joomlom ne moraš ni raditi ništa kada ona sama tomu i služi.

  Sve zavisi o tome što ti je potrebno. Ako je sajt koji radiš klasika a klijent zahtjeva da sam dodaje sadržaje onda svakako WP jer je jednostavniji i stabilniji, znaš što imaš s WP-om. Ako se radi o portalu pa onda ide Joomla ili Drupal.

  Sve to ovisi o tome što ti je potrebno.

  Joomla je jednako loša blog platforma kao što je WP loš portal.

 • Dejan Viduka kaže:

  Mozda treba razmilsiti o Elxis CMS-u slican je Joomli jel su oba potekla od Mamba ali je uneo mnogo poboljsanja, s tim sto mu je mana sto ima malo dodataka (modula, komponenti i sl.)

 • filip kaže:

  društvo moje u cijeloj priči najmanje važno je dali je joomla wp ili drupal ili nešto četvrto i peto. svi su oni kao automobili imaju svoje prednosti i mane, niti jedan nije idealan za sve ali svi vrlo dobro obavljaju zadaću za koju su namijenjeni…. no zaboravljate najvažniju stvar.

  Možete imati web koji je najstabilniji na svijetu, najzahtjevniji i najboljeg dizajna ali ako nemate pravu ideju i pravu informaciju imat ćete dnevno 3 posjeta, Vi, Vaša cura i najbolji prijatelj.

  Ideja je sve, a CMS alati su samo pomoć kako ideju približiti korisnicima. ne zaboravite to. ja na Joomli odrađujem jedan vrlo veliki web koji je za 2009. uvršten među 10 najboljih medija u RH i izuzetno je stabilan a korištenje mi je lako i brzo, intuitivno i administracija pregledna, a sve to zato što sam na joomlu navikao. Ostale neću komentirati jer su sigurno isto odlična CMS rješenja koja jednako mogu odraditi sve ovo što radim na joomli. Hoću reći….. sve je to isti drek a ovo su samo naklapanja.

 • mario kaže:

  Moj početak sa cms-om je započeo sa joomlom 1.5, ako ću bit iskren u startu mi je sve bilo čudno, bio sam zbunjola jer naravno ogromna je razlika u izradi sajta u cms-u i klasično. Tehnički sve je već gotovo, ti samo slažeš gdje ti šta paše, jedina je fora u tome dok sve to pohvataš.. eto, treba malo vremena i logike ako nemaš od koga naučiti ili učiš putem tutoriala ili jednostavno ko ja budaletina sam bez ikakvih uputa (“zašto bi bilo jednostavno, kad može komplicirano”.)

  Meni osobno istina trebalo je tjedan dana da pohvatam sve (ne toliko oko nje same koliko oko stvaranje baze podataka pošto do tada nisam podublje prčkao po msql-u i sl.), no ona ako se dođe do pravih uputa (primijera radi onaj sa 4 videa na x-tutorialsu) osoba može ubrat osnove joomle u manje od 2 sata i bez frke bacit se u izradu svog prvog sajta (u mom slučaju: zapravo kasnije kada sam došao preko kroativ bloga do x-tutorials sajta htio sam si šamar opalit kad sam vidio da je covjek napravio i vise nego savršen tutorial za napravit prvi korak u joomla vode i to na hrvatskom jeziku )..

  … jedini problem kod nje je što eto, treba malo vremena za predloške ako ideš od nule. Al kao i sve.. nakon svakog jednog, stvar postaje lakša sve dok vam rad u istom ne postane ko popit vode.

  WordPress s druge strane, meni je trenutno eto kompliciraniji od Joomle, znači nije stvar koji je bolji nego očito od osobe do osobe, šta joj se više sviđa, šta je u stanju lakše shvatiti, ja evo upravo instalirah WordPress i nemrdam iz njega dok ga ne skužim, koliko sam god još zbunjeniji nego prvi puta kada sam se sa joomlom susreo (valjda zbog toga što sam se navikao na joomlu već).

  Da se vratim na joomlu, neču bubat sad bezveze pošto velim, tek evo jutros instalirah wordpress pa neznam kakvo je stanje sa njim, al bar šta se joomle tiče, ima mali milijun extenzija kojih je svakim danom sve više, što free, što komercijalnih (kada je nešto odlično čovjeku onda nije ni žao dat neznam koliko dolara da uštedi na neznam, višesatnom razbijanju glave za najobičniju glupost koju ni sam nezna zašto je želi netko na sajtu?).. ono što bi klasičnim putem radili, ubijali se neznam koliko vremenski, i sl..

  Sve ima svoj plus i minus, samo je stvar ukusa, šta vam je oko ugodnije, kakvo sučelje, sistem funkcinoranja, mana je jedino što bi trebali svaki isprrbat da vidite šta vam najviše leži, a tu opet dolazimo do potreba za vremenom, a vrijeme je novac.. kako veli stara, nemoš i ovce i novce (jedino eto ako eventualno planirate godišnji sprašit na učenje umjesto na chillanje) : )

 • famcina kaže:

  pozz

  ovako vidim da je ovo otislo malo krivim smjerom,a nezelim se praviti pametan, nego bih htio malo objasniti razlike wp-a i joomle!

  wp je uglavnom za blogove, a joomla više za marketing, prezentacijske itd sajtove

  zato i dolazi do nekih sitnih utrkica izmedu ta dva cms-a i ljudi koji ih izraduju jer bi oboje htjeli biti jaki u obje stvari.

  nemozete pljuvati po joomli a isto tako i po wp-u.
  svaki ima svoje odlične stvari i svoje mane.najbitnijeje to da će za nekoliko godina i joomla i wp biti njesra kad ih drupal pretekne.Ulazu jako puno u poboljsanje svojih cms-ova i bit ce stari ali ujedno i novi svjetski hit.

 • Dujma kaže:

  Dali je moguće koristiti joomlu za uređivanje web stranice sko se ne instalira preko fantastica , dakle dali se joomla može ručno instalirati na sajt i kako .

 • mrgud kaže:

  CMS Joomla koristim od inačice 1.0 pa evo ulazim i u 1.6 .
  Da nije jednostavan sustav to stoji, ali to sa sobom nosi i pregršt mogućnosti i prednosti kad se nauči princip rada Joomla sajta. Joomla može biti 100 % seo samo se treba proučiti sistem. Mogućnost da na Joomlu postaviš sve što vidiš na webu je jedna od Velikih prednosti od profi galerija, oglasnika, foruma, kuharica, web trgovine i općenito bilo kakvog profi portala, samo j znanje zapreka.
  Preporučio bih budućim Joomla masterima da obavezno prije izrade sajta naprave skicu sadržaja (raspored), odnosno da osmisle raspored jer je naknadno premještanje ako je puno sadržaja u pitanju, veoma komplicirano.

 • denis kaže:

  SAmo da pitam jel se moze staviti templet za 1.5 na joomlu instaliranu 1.6?
  Mislim da li ce to raditi ili mora biti temp iskljucivo za 1.6 rađen odnosno u mom slucaju DOWNLOAD???

 • denis kaže:

  Bok. Da li rade templeti koji su za 1.5 na joomli 1.6???

 • Template za Joomlu 1.5 uz minimalne preinake može raditi i na Joomli 1.6 ,
  samo što Joomla 1.6 dolazi s više pozicija za module.
  Koliko vidim ubačena je i mogućnost odabira templatea pri kreiranju linkova u meniju.
  Znači bez dodatnih modula, Joomla 1.6 može prikazivati više različitih predložaka na istom sajtu.

 • dragan kaže:

  ja se mucim sa ovom joomlom i nikako mi ne ide .

 • MAJA kaže:

  evo ljudi, da se malo pohvalim… nemam nikakvog iskustva s izradm stranica, međutim kako zivim u jako malom gradu, s jako uskim izborom pravih web mastera, odlucila sam sama mijenjati svoju stranicu (imam malu turističku agenciju), i počela sam u joomli (jer je stara stranica bila u joomli)… za sada sam se uspjela snaći i pomalo napedujem :))) mislim da ta joomla nije toliko komplicirana… malo treba istraživati i to je to… još malo pa je gotova ta moja stranica (nadam se)

  pozzz i sretno

 • teMa kaže:

  Pozdrav…
  E ovako…
  učim se na joomli vec nekih tjedan dana, i savjetovali su mi da prvo predjem sve pa onda sto nisam uhvatio da polako gledam i učim…
  Ali kako ja nisam taj tip, idem korak po korak, tj. učim jednu po jednu stvar.
  Pokušavam sebi napraviti sportski portal (čisto iz užitka), ali sam zapeo na jednu stvar (čupam dlake s kose) a to je da ne mogu naknadno ubaciti neku vijest… jel mi moze netko objasniti to, bio bih mu zahvalan…

  hvala;)

 • teMa kaže:

  Zamolio bih nadležne da mi objasne, zašto mi je komentar izbrisan?
  Samo sam pitao ljude (koji znaju) da mi objasne, kako naknadno ubacivati vijesti (c”A”m) …

 • Jap kaže:

  Vidim ovu raspravu oko Jomle, pa kad svi imaju neko misljenje evo imam i ja 🙂 Dakle, napraviti neku stranicu u htmlu mi nije nikakav problem, napravim sto god neko pozeli. Koristim i table i divove ili jedno ili drugo. Nekako mi Jomla bilo zvucno ime pa sam krenuo u tom smjeru. I ono… danima ja gledam u to, ne da se nisam pomaknuo nikuda, nego ni sa gotovim templatima se nisam snalazio. Vec sam mislio da sam glup previse 🙂 I onda sam nesto nacuo za wordpress… i to je bilo pravo otkrice! Mislim, da nisam glup hahahha… a i otkrice u smislu da je nesto tako jednostavno napravljeno! WordPress mozes mu napravati posebnu temu, mozes ga ukomponirati u vec neke postojece html stranice primjer: http://www.zemljisne-zajednice.hr tu sam jednostavno ostavio dio kako je bio sa izbornicima desno, a u sredinu i ljevo ubacio wordpress. Ovo je zadnja stranica koju radim, http://www.turopoljka.com , jos je u izradi, ali ide kraju pomalo. Dakle, da ne duljim, jomla je jedna velika nula prema wordpressu. Bar meni.

 • Dragan2 kaže:

  Evo vidim da mnogi imaju neko znanje o joomli a ja sam početnik u joomli i nailazim na jedan problem koji me koštao više od 200 dolara.Naime radim u wordpressu godinama ali je to blog iza tu svrhu je odličan,lako se postavljaju iframe i druge stvari dok kroz joolmu se to radi na drugi način,ali mene konkretno zanima sad joomla za izradu manjega portala.
  Kupio sam mnoge module i portal predložak ali on je on u demo izgledao drugčije.Točnije početnu stranicu postavim po želji sa modulima i sve funkcionira ali kad module postavim u stavku izbornika ili kategoriju moduli prikazuju isječke i mini fotografije i kad kliknete na naslov nekog članka članak se otvori ispod modula pa imam osim samo članka i modul iznad.Predložak koji sam kupio u kategorijama ima module ali se članci otvaraju posebno iz modula pa vi vidite samo članak a ne i modul.
  Konkretno me zanima kako da i ja postavim za svaku kategoriju modul i da funkcionira kao početna stranica.
  Znam da je to moguće jer predložak funkcionira tako a jednom dok se nisam odlučio za joomlu naišao sam na video tutorijal i vidio kako čovjek to radi od osnovnog predloška koji se instalira sa joomlom,nažalost taj video nemogu više pronaći a svi tutorijali o modulima se vrte u istome krugu i nitko ne spominje ovaj slučaj.Svi objašnjavaju pozicije i postavljanje modula ali u siedbaru ili na početnoj stranici.

 • Milos kaže:

  Tutorial je zaista koristan, nego ovaj 2. url nije ispravan pa bi bilo dobro da se ispravi.
  Svako dobro !

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">