Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Open source CMS rješenja

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

CMS ili sistemi za upravljanje sadržajem služe vam za relativno lako administriranje vaših stranica. Ima ih stvarno puno, a mi smo za vas odvojili neke od najpoznatijih. Želimo vam olakšati izbor i uputiti vas na stranice koje se bavim tim rješenjima. Prije nego što se odlučite za neko CMS rješenje možete ga isprobati na stranici opensourcecms.com koja vam nudi preko 200 besplatnih demonstracija PHP i ASP aplikacija. Ova navedena rješenja rađena su u PHP programskom jeziku, ako vam je potrebno neko ASP rješenje pogledajte DotNetNuke stranice.

 1. Joomla – jako popularno rješenje koje koriste i neka velika imena ( United Nations, L.A. Weekly, MTV Networks Quizilla)
 2. WordPress – originalno je zamišljen za objavljivanje blogova ali se pokazao i kao kvalitetno CMS rješenje (Ford Motor Company, Yodel Anecdotal, Kroativ)
 3. Drupal je još jedan jako popularan i fleksibilan CMS (po nekima i najbolji)
 4. Xoops Extensible, O O (Object Oriented) lagano za korištenje  CMS rješenje
 5. Textpattern popularni CMS kojeg opisuju kao elegantno, fleksibilno i lagano za korištenje rješenje
 6. Pixelpost je jednostavno rješenje za vođenje foto bloga na kojemu možete vrlo jednostavno uploadati i dijeliti fotografije
 7. MODx CMS još nije baš toliko poznat ali ako je suditi po opcijama i zajednici ima veliki potencijal
 8. CMS Made Simple kao što i samo ime govori, jednostavna instalacija i još jednostavnija upotreba. Nema toliko opcija kao gore navedeni velikani ali je odlično rješenje ako vam je potreban maleni i jednostavni CMS
 9. Cushy CMS – ovo je još jedan jednostavan i lagan za korištenje CMS. Ovisno o vašim potrebama možda je baš Cushy CMS pravo rješenje za vas.
 10. Expression Engine – je kvalitetan CMS koji dolazi u dvije inačice, besplatnoj i komercijalnoj. Mnogi ga hvale, a vi prosudite sami želite li open source ili komercijalno CMS rješenje. Pogledajte listu mogućnosti.
 11. PrestaShop – ovo je malo van kategorije ali ako vam je potrebno jednostavno i besplatno e-commerce rješenje, a Magento vam je previše kompliciran onda svakako pogledajte PrestaShop (možete pogledati i Freeway)

Joomla

Svi su čuli za Joomlu i jedno je od najraširenijih CMS rješenja. Postoji na tisuće dodataka, besplatnih tema, tutorijala, a i na forumu možete dobiti kvalitetnu pomoć ako zapnete.
Slijedi par linkova na kojima ćete naći razne korisne informacije vezane uz Joomlu

WordPress

Ovaj CMS je kao što smo već rekli nastao kao aplikacija za objavljivanje blogova ali se razvio u kvalitetno Content Management System rješenje. Cijela Kroativ mreža je rađena na WordPress-u tako da možete vidjeti dio mogućnosti kojima ovaj CMS raspolaže.

Drupal

Po mnogima je Drupal najbolji CMS, napredniji je od Joomle, fleksibilniji i sve u svemu stabilniji pogotovo za veće projekte. Koriste ga velike face kao npr. MTV UK, BBC, the Onion, Nasa, Greenpeace UK, New york observer itd. Ako želite usporediti Joomlu i Drupal pogledajte ove stranice.

Ovo su bile zajednice i resursi za najbolje u ovoj grupi, pogledajte i par linkova za ostale CMS-e

I tako smo došli do kraja ove naše male liste. Imjate na umu da je ova list samo mišljenje autora i ukusi/iskustva se razlikuju od čovjeka do čovjeka. Netko će reći meni je najbolji ovaj, a drugome opet neki drugi. Najbolje vam je da se zaputite na opensourcecms.com i osobno isprobate sva CMS rješenja. Bilo bi dobro na početku svakog vašeg projekta napraviti plan stranica/aplikacije, znači što sve namjeravate napraviti, kakve su vam sve funkcije potrebne i što planirate za budućnost. Nakon što ste napravili detaljni plan usporedite mogućnosti pojedinih CMS rješenja sa vašim stvarnim potrebama. Na taj način ćete izabrati najbolji CMS za vas. Pustite sve te priče koji je najbolji CMS. Vama možda ne treba neki uber napredni CMS koji ćete prvo par mjeseci proučavati samo zato što je netko rekao da je taj najbolji. Krenite malim koracima i u skladu s vašim potrebama.

Pozivamo vas kao i uvijek da nam kažete neka svoja iskustva ili prijedloge na ovu temu…

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

6 komentara

 • Coach kaže:

  Jos jedan sjajan clanak. Zaista je uzitak citati Vase clanke o web dizajnu a posebno o CMS-u koji me trenutno okupira.
  Pozdrav

 • Evo i jedan tutorijal sa uputama kako instalirati WP na lokalno računalo sa XAMPP-om http://tutorijali.hdonweb.com/web-design/instalacija-wordpress-cms-bloga

 • DeeGee kaže:

  Radio sam s Mambom i sa Joomlom. I ništa od toga ne dolazi ni blizu WordPressu. Sam po sebi WordPress je prilično jednostavan i robustan CMS sistem, ali pravilnim korištenjem pluginova naprosto ne postoji to što se WordPressom ne može napraviti. Kada tome pridodamo MU (multiuser) verziju koja je po defaultu uključena u WP 3.0 i novije, što nam otvara mogućnost da imamo vlastitu multi-blog platformu, onda stvarno ne vidim previše razloga za korištenje nekog drugog CMSa.
  Volio bi da me netko (pomoću činjenica i bez primjene naslja) razuvjeri.

 • TrioLatice kaže:

  Ima jedna izreka, za mene je najbolji CMS koji najbolje poznajem. Ta se činjenica pokazala bezbroj puta. Svi se oni u međuvremenu razvijaju i zahvaljujući velikoj bazi korisnika stekli su svoju popularnost. Da bi ih zaista upoznali trebate često sa njima raditi i upoznati svaki detalj. U kojme pravcu će to istraživanje ići prije svega zavisi o vama. Želite li samo znati instalirati pojedinu komponentu ili modul to lako možete naučiti. Mnogo više iskustva će vam biti potrebno ako instalacija ne protekne ispravno, ako npr Joomla odbije instalirati vaš modul, i prijavi grešku. Tu vam tada pomaže iskustvo drugih korisnika. Nažalost ponekad možete ostati i bez odgovora.

 • Ivica kaže:

  Sjajan članak! Zanimljivo je gledati kojom brzinom su sve od ovih platformi rasle, a pogotovo WordPress.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">