Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti realistični crni paspartu za fotografije u photoshopu

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Postoji razlog zašto se na izložbama fotografije kaširaju na crni karton i uokviruju. Tamni paspartu pomaže gledatelju da se lakše fokusira na fotografiju, pogotovo ako su fotografije manjeg formata ili čak minijature.

Ako svoju online galeriju fotografija ili svoj portfolio želimo uljepšati na ovaj način, možemo to jednostavno napraviti u photoshopu. Evo kako će izgledati

Fotografija sa crnim realističnim paspartuom

1) Otvorimo fotografiju u photoshopu i smanjimo je na 400 x 300px (slika 1)

slika 1

2) Desni klik na layer sa slikom / Layer from background, a zatim otvorimo novi layer i povučemo ga ispod layera sa fotografijom  (slika 2)

slika 2

3) Image / canvas size i upišemo vrijednosti 400 px veće od dosadašnjih (800 x 700) (slika 3)

slika 3

Odaberemo front color #333333 i sa paint-bucket-toolom ga izlijemo na novi layer. Na taj način dobiti ćemo tamno sivi paspartu, po 200px veći od fotografije

4) Otvorimo novi dokument File / new i upišemo vrijednosti 20px veće od naše fotografije (420 x 320). Background odaberemo white. Pazimo da nam je rezolucija ista kao i rez. fotografije i kliknemo OK (slika 4)

slika 4

5) Označimo taj cijeli novi dokument (bijeli četverokut) sa ” Ctrl a “,kopiramo sa “Ctrl c” , vratimo se na naš dokument sa fotografijom, odaberemo najdonji layer i zaljepimo bijeli četverokut iznad njega “ctrl v”.
Naša fotografija sada je dobila bijeli border od točno 10px  kojem ćemo dodati sjenu od 1px. (slika 5)

slika 5

6) Vratimo se na novi dokument, odznačimo ga sa “ctrl d”, idemo na Image/canvas size i upišemo vrijednosti 60px veće od prijašnjih (480 x 400) i potvrdimo. (slika 6)

slika 6

Naš bijeli četverokut povećao se za 30px sa svake strane. Označimo ga sa “ctrl a”, kopiramo “ctrl c”, vratimo se na naš dokument sa fotografijom, označimo najdonji layer i iznad njega zalijepimo novi četverokut sa “Ctrl v”.

7) Sada imamo još jedan okvir oko fotografije koji želimo da bude tamniji od ostatka paspartua. U blending options dati ćemo mu Color-overlay #222222, Inner-shadow #000000, 1 px distance, 1px Size i Drop-shadow blend-mode normal, 1px size i distance, color white, opacity 16%  (slika 7). Dobili smo nježni letterpress efekt.

slika 7

8) Da bi naš paspartu izgledao što realističnije dodati ćemo mu teksturu papira. Označimo najdonji layer, Filter / noise / add noise 2%, uniform, monochromatic. (slika 8)

slika 8

9) Ako imamo tablet možemo se ispod fotografije vlastoručno potpisati, ili jednostavno odabrati neki zgodni font  i naša fotografija dobila je okvir i potpis kakav i zaslužuje 🙂
(slika 9 i 10)

slika 9

 

foto: Silvia

U ovom tutorialu korištena je fotografija najmlađe članice Kroativa Silvie.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">