Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Foto manipulacija

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Ovdje ćemo pokazati kako nastaje jedna foto manipulacija uz pomoć photoshopa, dvije fotografije i par kistova. Nećemo ići skroz u detalje sa postotcima itd.  jer vi ćete ionako koristiti druge fotografije i drugačije kistove.

Za ovaj tutorial koristili smo Silviine fotke i radimo ovo:

Rezultat

Foto manipulacija – photoshop tutorial

Prvo (i najteže ) je odabrati 2 fotke koje ćemo koristiti za foto manipulaciju. Ostaviti ćemo ih u velikoj rezoluciji i kopirati na jedan dokument, na 2  layera jednu ispod druge.
(slika 1)

 

slika 1.

slika 1.

 

Sa gornje fotke trebamo ukloniti sivu pozadinu na neki odgovarajući način ovisno o motivu.

Nakon toga ćemo  layeru sa modelom podesiti kontrast , levelse i smanjiti saturaciju kako bi se tonski što bolje uklopio sa pozadinom. (slika 2)

slika 2.

slika 2.

Fotografiju neba u pozadini sada ćemo zamutiti da dobijemo dojam udaljenosti (filter/blur/gaussian blur)

Odabrati ćemo kist sa dimom (realistic smoke brush) a za foreground color odabrati svijetlo sivu. Na nekoliko layera (ovdje 4) nanijeti ćemo različite oblike dima i razmjesiti ih po želji u kadru. Možemo ih po želji razvući i zamutiti . Sve layere sa dimom smjestiti ćemo između layera sa modelom i pozadinom i dati im blend mode “color dodge” i opacity 20-70 %.
(slika 3)

slika 3.

slika 3.

Otvoriti ćemo novi layer iznad layera sa modelom i na njega isto kliknuti sa brush toolom za još jedan sloj dima . Ovom layeru možemo dati blend mode “lighter color” i naravno, smanjiti mu opacity.
(slika 4)

slika 4

slika 4

Sada želimo modela malo zaprljati da dodamo realističnost fotografiji. Odabrati ćemo tamnosivu foreground color i neki set photoshop kistova oblika vodenih boja (watercolor brush). Na nekoliko layera nanijeti ćemo mrlje, zamutiti ih (gaussian blur) i rasporediti ih po rukama modela. Svakom od tih layera smanjiti ćemo opacity i dati mu blend mode “soft light”. Svi layeri sa mrljama moraju biti odmah iznad layera sa modelom kako bi im mogli dati clipping mask tj. kako ne bi prelazile sa ruku na pozadinu (desni klik na layer/add clipping mask)
(slika 5)

slika 5

slika 5

Otvoriti ćemo novi layer ispred modela, odabrati foreground color bijelu i neki kist u obliku zrnaca prašine (dust particles brush) i kliknuti . Zatim ćemo taj layer malo zamutiti (filter/blur/gaussian blur + filter/blur/motion blur) da dobijemo efekt pepela koji leti zrakom. Tom layeru damo blend mode “soft light ” i smanjimo opacity .
(slika 6)

slika 6

slika 6

Otvorimo novi layer, na njega nanesemo gradient (bijelo prema prozirnom) i povučemo od vrha do dna slike da bi dobili efekt nečistog zraka.  Tom layeru damo pattern overlay sa nekom flekavom teksturom i smanjimo opacity patternu. Layeru isto smanjimo opacity (ovdje na 15%)
(slika 7)

slika 7

slika 7

i to je to 🙂 Naša foto manipulacija je gotova a na slici 8 su prikazani i svi layeri koje smo koristili.

 

slika 8

slika 8

Sada to možemo spremiti kao .jpg , ako treba smanjiti i koristiti po želji. Pametno je spremiti i psd file jer ga možemo kasnije koristiti i sa drugim fotografijama. (slika 9)

slika 9

slika 9

 

 

fotomanipulacija1

 

 

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">