Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografija u photoshopu za početnike 2.dio

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Zbog velikog zanimanja za naš post http://www.kroativ.net/photoshop/ureivanje-fotografije-photoshopu-za-poetnike/ odlučili smo danas obraditi još jednu vrlo važnu temu a to je pravilna ekspozicija i kontrast. Možda vam se ova tema čini banalna, no, na nedavno održanoj izložbi jednog foto kluba, najviše fotografija ispalo je iz konkurencije baš iz ovog razloga.

Jedna od najčešćih grešaka pri snimanju su previše ili premalo kontrasta te pod ili preexponiranost. Te dvije greške koje se svakome mogu dogoditi , danas lako možemo ispraviti u photoshopu. Problem je ako neznamo  što je ispravna expozicija i kontrast .

Osnovno što trebamo imati na umu je da crno treba biti crno a bijelo – bijelo, ali trebamo paziti da ne izgubimo detalje niti u svijetlim niti u tamnim dijelovima slike. Što više sivih tonova imamo između to bolje. Sada kada to znamo, sve ostalo možemo odrediti po osjećaju.

Uzeti ćemo za primjer fotografiju koju je snimila naša Silvia u izlogu jednog dućana. Fotografija je pretamna, kontrast je prenizak i treba je malo bolje kadrirati. (slika 1)

originalna fotografija

Prvo ćemo je bolje kadrirati pomoću crop tool-a i ukloniti crvenu liniju na donjem rubu slike. Iz slike uvijek treba izbaciti suvišne detalje koji nam odvlače pažnju. (slika 2)

slika 2 - pretamno i premalo kontrasta

Slika je sada bolje kadrirana ali je i dalje pretamna i sa premalo kontrasta.

Sada ćemo je posvjetliti na najjednostavniji način : image / adjustment /brightness + contrast. Ne smijemo pretjerati jer ćemo pogubiti detalje u najsvjetlijim područjima ( slika 3)

slika 3 - preexponirano i previše kontrasta

Dobro eksponiranu fotografiju sa dobrim kontrastom boja vidimo na slici 4

slika 4 - ispravno

Crno bijele fotografije su posebna priča. One zahtjevaju nešto više kontrasta od fotografije u boji i zato nije dovoljno samo kliknuti na image/adjustment/desaurate.  Pri pretvaranju fotograifje u crno – bijelu možemo se koristiti filterima. Crveni filter potamniti će plavu boju  a posvijetliti crvenu a plavi filter učiniti će suprotno. Kako pretvoriti color fotograifju u crno bijelu pomoću filtera možete saznati u našem članku http://www.kroativ.net/photoshop/black-white-cheatsheet-photoshop/, a sada ćemo samo pokazati dva primjera:

Slika 5 je pretamna, gotovo da uopće nema bijele.

slika 5 - podexponirano

Slika 6 je presiva

slika 6 - presivo

Na slici 7 došlo je do prevelike posterizacije i slika je prekontrastna. Izgubili smo detalje.

slika 7 - prekontrastno

Slika 8 ima ispravnu ekspoziciju i kontrast, imamo bijela i crna područja, sive tonove između i dovoljno detalja.

slika 8 - ispravna ekspozicija i kontrast

I za kraj, nisam mogla odoliti da ne stavim i ovu fenomenalnu fotografiju Petera Lippmanna ;

foto: Peter Lippmann

Iako će netko na prvi pogled reći da je preexponirana, to nije točno. Tehnika gdje na slici prevladavaju tamni tonovi zove se low-key. Pogledamo li bolje, otkriti ćemo da na slici imamo sasvim bijelo i sasvim crno područje (prsten) dok ostatak slike sadrži bogatstvo tamno sivih tonova i detalja.

Photoshop ima mnogo mogućnosti da popravimo kvalitetu fotografije, no nije svemoguć. Ako smo pri snimanju preeksponirali sliku i izgorili svjetla područja tada ćemo to  jako teško (ako uopće) moći kasnije popraviti. Isto tako ako smo odrezali važni dio slike ili nismo izoštrili na pravom mjestu tu isto nema pomoći. Dakle, uz svu tehnologiju i software koji danas imamo na raspolaganju, ljudski faktor još uvijek je najvažniji 🙂

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">