Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Reportažna fotografija – dozvoljeno i nedozvoljeno

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Osnovna uloga fotoreportera je da vizualno i vjerno izvještavaju o važnim događajima u  svijetu. Fotoreporteri imaju odgovornost da dokumentiraju društvo i svojim slikama sačuvaju povijest.

Fotografija i snimke mogu eksponirati loše strane društva, inspirirati nadu i razumijevanje i spajati ljude u cijelom svijetu. Slika govori sve jezike. Fotografi mogu nanijeti i štetu ako prikazuju drugačiju i izmanipuliranu sliku.

Zbog toga je National Press Photographers Association postavio pravila (code of ethicks) za fotoreportere koja se mogu pročitati na http://www.nppa.org/.

Također i izložbe ili natjecanja za najbolju reportažnu fotografiju imaju ista pravila pa je tako dozvoljeno :
smanjiti fotografiju,
kadrirati,
pretvoriti je u crno-bijelu,
ispraviti ekspoziciju i
korigirati boje.
Sve slike koje prelaze te granice moraju biti označene kao “illustracija” kako bi gledatelji znali da je naknadno dorađena.

Sada ćemo se malo poigrati sa jednom slikom koju je snimila naša Silvia danas u Tkalčićevoj ulici dok je čekala da prestane pljusak. Snimljena je malim Cannon powershotom (slika 1)

slika 1

slika 1

U reportažnoj fotografiji znači, DOZVOLJENO JE:

korekcija ekspozicije i boje

korekcija ekspozicije i boje

kadriranje

kadriranje

pretvaranje u crno - bijelu

pretvaranje u crno - bijelu

U reportažnoj fotografiji NIJE DOZVOLJENO:

pretjerana izmjena boja koja utiče na atmosferu i doživljaj slike

pretjerana izmjena boja koja utiče na atmosferu i doživljaj slike

pretjerano potamnjivanje / posvjetljavanje

pretjerano potamnjivanje / posvjetljavanje

dodavanje ili uklanjanje elemenata na slici

dodavanje ili uklanjanje elemenata na slici

Dakle, ako mislite da ste snimili neki zanimljivi ili važan kadar i želite ga poslati na natječaj ili u redakciju novina, nemojte pretjerati sa photoshopom !

Ovdje možete pogledati 10 primjera gde je retuširanje otišlo predaleko: http://www.10000words.net/

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

2 komentara

  • DeeJay kaže:

    Dobro je da se zna. Thanks!

  • Željko kaže:

    Dokumentarni fotograf može manipulirati gledateljevim doživljajem prizora i samim kadriranjem fotografije..kao što se riječi mogu izvuči iz kontexta tako se i djelovi prizora,scene mogu izvuči iz kontexta..samim odabirom kadra i kasnijim textom uz fotografiju gledatelj se može dovesti u potpunu zabludu u percipiranju fotografije i događaja koji fotka prikazuje..to je posebno izraženo u ratnim sukobima i npr u nemirima i sukobima zbog političkih uvjerenja..fotke sa takvih događaja treba uzeti sa velikom rezervom..pogotovo ako se na njima prikazuje samo jedna strana u sukobu..reportažna i ratna fotografija su grane fotografije gdje etika i moral fotografa najviše dolaze do izražaja…

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">