Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kada fotografija u boji a kada crno bijela?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Zašto smo voljeli cb fotografiju?

Nekada se najviše snimalo crno bijelo jer smo fotografije mogli sami izrađivati čak i kod kuće u kupaonici. Time smo imali veću kontrolu – mogli smo sami odrediti izrez, korigirati kontrast i slično. Tada naime, nije bilo photoshopa i sve se to odvijalo u “labosu”. Filmovi u boji , razvijanje i izrada fotografija bili su skuplji nego danas, nismo ih mogli razvijati sami i na njihovu izradu trebalo se čekati nekoliko sati ili dana.

Uz današnju tehnologiju sve možemo snimati u boji, a kasnije odlučiti da li ćemo sliku pretvoriti u crno bijelu ili ne. Živio photoshop!

Kada boja a kada cb?

Pojednostavljeno rečeno – fotografija u boji odlična je za motive u kojima boja igra važnu ulogu, gdje su boje skladne ili žive kao na primjer snimke cvijeća, lunaparka  itd. (primjer 4)
Suprotno tome, u crno bijeloj fotografiji do izražaja će doći tekstura i oblik.(primjer 1)

Pažnja molim!

Također, moramo znati da se pažnja može privući bojom ili kontrastom. Na slici u boji privući će nam pažnju crveni detalj, a na crno bijeloj slici to će biti detalj koji je u kontrastu sa ostatkom slike – bijelo na crnom i obrnuto. (primjer 3)

Uh , nevalja… ili ipak?

Osim za naglašavanje tekstura i oblika, pretvaranje fotografije u crno-bijelu zgodan je način i za ispravljanje nekih “grešaka” na slici.

Ovdje je nekoliko različitih primjera:

Primjer 1

Boje na slici nisu izražajne, jedva da ih i ima. Pretvaranjem fotografije u crno bijelu i dodavanjem sepia photo filtera slika je postala mnogo zanimljivija i izgleda kao da je snimljena jako davno.

slika 1

slika 1

foto:weberica

foto:weberica

Primjer 2

Postavke za kućno osvjetljenje nisu bile namještene i slika je ispala previše žuta. Osim toga, crno bijeli portreti,  imaju ono nešto cool, bez obzira radi li se o djeci, starcima, manekenima ili muzičarima… sve je to rock’n’roll!

slika

slika 2

foto:silwia

foto:silvia

Primjer 3

Ova fotografija nije imala dovoljno izražajne boje, a na licu je zeleni odsjaj od kantice i majice. Pretvorena u crno – bijelu, ova je fotografija dobila ono nešto “dokumentarno” i zanimljivo. Oči djevojčice sada su najtamniji dio slike i privlače pažnju, dok u color verziji pažnju odvlači zelena kantica koja je sasvim nevažan detalj.

slika 3

slika 3

foto:silwia

foto:silvia

Slika 4

Ovo su dva primjera fotografija koje bi bilo šteta pretvoriti u crno bijele. Boje ovdje igraju vrlo važnu ulogu.

foto:Silwia

foto:Silvia

foto: silwia

foto: silvia

Kontrast i sivi tonovi

Važno je napomenuti da nije dovoljno kliknuti na image adjustment / desaurate da bi se dobio zadovoljavajući rezultat. Crno bijela fotografija mora imati veći kontrast od one u boji. Crno mora biti crno, bijelo mora biti bijelo i moramo imati skalu sivih tonova sa što više detalja.  Osim opcije “desaurate” postoje i drugi, bolji načini o kojima smo već pisali.

Fotografija ne treba uvijek biti savršeno realističnog tonaliteta. Ponekada je zgodno odabrati “high key” tehniku a ponekada “low key”. Oba efekta možemo postići u photoshopu, a koji ćemo odabrati ovisi o motivu i rasvjeti.

“High key”

High key” je tehnika kada na slici prevladavaju svjetli tonovi, dok se crno pojavljuje samo u najtamnijem, malom području. Treba paziti na važne detalje – oni ne smiju “izgoriti” i zato je najbolja “meka” rasvjeta. High key se često upotrebljava za ženske portrete jer borice i nepravilnosti na koži čini manje uočljivima, a cijeli motiv se čini nježnijim.

high key foto:Silwia

high key foto:Silvia

“Low key”

“Low key” je suprotno – prevladavaju tamni tonovi, sa sasvim malim detaljima bijelog. Odličan je za naglašavanje dramatičnosti.

low key - foto:Silwia

low key - foto:Silvia

low key foto:weberica

low key foto:weberica

Poigrajte se svojim fotografijama u photoshopu ili nekom drugom editoru, eksperimentirajte i rezultati će vas sigurno iznenaditi i razveseliti 🙂

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">