Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Pretvorite color fotografiju u crno bijelu na 15 načina u samo 2 sekunde!

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Postoji mnogo načina kako u photoshopu možemo color fotografiju konvertirati u crno – bijelu. Najbrži i najlakši način je image / adjustment / desaurate.. no, postoje i drugi, bolji načini. Pravila nema, a način koji ćemo odabrati ovisi o motivu ali i o efektu koji želimo postići.

Starija generacija fotografa, koji su učili na analognim fotoaparatima i crno bijelim filmovima, dobro znaju da će na primjer, žuti, narančasti ili crveni filter na crno bijeloj fotografiji naglasiti kontrast između neba i oblaka ili posvjetiliti crvene usnice na portretu.

Danas se takvi efekti postižu u photoshopu, također pomoću filtera. U tome nam od velike pomoći može biti jedan fenomenalan pshotoshop cheatsheet u koji ubacimo željenu fotografiju a photoshop odradi cijeli posao i ponudi nam 15 različitih rezultata. Jedino što mi moramo učiniti je da se odlučimo koji nam se najviše sviđa 🙂

pretvaranje color fotografije u crno bijelu pomoću PSD filtera

pretvaranje color fotografije u crno bijelu pomoću PSD filtera

Postupak je vrlo jednostavan i opisan je u par rečenica na stranici diyphotography.net gdje možemo downloadirati potreban PSD cheatsheet file, sa kojim trebamo učiniti slijedeće:

Otvorimo downloadirani PSD file u photoshopu i vidjeti ćemo da sadrži nekoliko layera, od kojih su neki u grupama. Jedan od tih layera je “ORIGINAL”. Kliknite na njega i otvoriti će vam se dokument rezolucije 1500 x 1500 px. Stavite na njega bilo koju svoju sliku pazeći pritom da se nalazi unutar kvadrata. Zatim kliknite na layer sa vašom slikom i odaberite opciju “flatten image”. Zatim zatvorite sliku i kada vas upita da li je želite spremiti, kliknite “yes”. Tada pustite photoshop da učini sve ostalo. Kada je postupak završen prikazati će vam se 15 rezultata, a ispod svakoga od njih pisati će naziv filtera koji je korišten.

Da biste odabrani filter primjenili na svojoj fotografiji dovoljno je da je posebno otvorite a zatim na nju dovučete mišem odabrani filter sa probnog psd file-a. I to je sve. Genijalno, jel’da?

Možda se neki od vas pitaju zašto bi pretvarali fotografije u crno bijele kada su u boji ljepše?

Ne pitate se to? Super onda. Eto , meni se dobar razlog pojavio danas. Silwia je dobila novi fotoaparat za uskrs i željela je da ga isprobamo. Nažalost, već je pala noć, soba ima žute zidove a 200 W je bila najjača žarulja u kući. Naravno, uz takve uvijete sve fotografije su ispale žute.

originalna fotografija

originalna fotografija

Pokušala sam korigirati boje u photoshopu, ali bez uspjeha. Na kraju sam odlučila isprobati filtere sa početka naše priče. Nakon probe, odabrala sam black-and-white br 5 (zeleni filter) :

nakon primjene zelenog filtera u photoshopu

nakon primjene zelenog filtera u photoshopu

To je već bolje i trebalo je još samo malo kontrasta i nadosvjetljavanja pa da sve bude savršeno:

nakon korekcije kontrasta

nakon korekcije kontrasta

I tako je naš mali photoshuting ipak urodio serijom zgodnih crno bijelih fotografija 🙂

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

  • Julio kaže:

    .sjajno… a za ovo je nekad trebalo par sati ozbiljnog posla. od snimanja,razvijanja filma pa do zavrsne obrade kod izrade fotki. i sto je najbitnije,niste znali kako je motiv uspio dok se ne razvije negativ filma.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">