Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

“Blend if” masking ili kako ukloniti pozadinu oko nepravilnih objekata

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Pri izradi svake montaže u photoshopu potrebno je da željeni objekt izdvojimo od pozadine. Ukoliko se radi o objektu sa glatkim pravilnim rubovima, u tome će nam pomoći lasso tool ili pen tool.

Ako je pozadina apsolutno jednolična, možemo upotrijebiti magic wand tool, no što ako naš objekt ima nepravilne rubove?

Izrezati drvo ili nečiju kosu ne može se uspješno napraviti pomoću tih alata i u tim slučajevima koristimo masking. Za masking također postoji više načina, a jedan od njih je i pomoću opcije “blend if” koja se nalazi u blending options-ima. ( desni klik na layer / blending options )

Ekipa sa 123RF bloga o tome je napisala odličan detaljan tutorial pa ga svakako pogledajte.

pomoću "blend if" maskinga uklonjeno je nebo sa slike

pomoću "blend if" maskinga uklonjeno je nebo sa slike

Naravno, da bismo mogli primjeniti ovu tehniku, fotografija koju ćemo obrađivati mora imati jednoličnu pozadinu.

Bez obzira koju  tehniku odabrali, uvijek je najlakše izdvojiti objekt koji se nalazi na jednoličnoj tj jednobojnoj pozadini. Stoga, ako se bavite fotografijom i odlučili ste se na dodatnu zaradu prodajom svojih fotografija na stranicama poput istockphoto, stockphoto i sličnim, ako je ikako moguće uvijek pokušajte dobiti jednobojnu pozadinu. Znači, snimate li neki mali objekt postavite ga na bijeli papir i koristite difuznu rasvjetu kako bi sjene bile što neprimjetnije. Bijelu pozadinu možete dodatno izbjeliti u photoshopu koristeći pojačani kontrast ili neku drugu tehniku. Takve fotografije uvijek će biti traženije od onih sa kompleksnim pozadinama, jednostavno zato što ih je lakše ukloniti. Ne zaboravite da će vaše fotografije kupovati najviše dizajneri i koristiti za montaže.

Još jedan jednostavan način kojim se možemo riješiti bijele pozadine sa slike je da layeru na kojem se nalazi damo  ” blending options: linear burn “kao što je učinjeno na primjeru dolje. Nakon toga, tom layeru je još dan i opacity: 80% ali to nije neophodno.

bijela pozadina koju želimo ukloniti

bijela pozadina koju želimo ukloniti

pozadina je nestala

pozadina je nestala

Ovaj efekt često se koristi u web dizajnu kada od klijenta umjesto vektorskog logotipa, dobijemo običan JPG.

Ovisno o boji pozadine na koju stavljamo sliku, možda “linear burn” neće imati efekta, u tom slučaju možete isprobati i ostale opcije poput “darker color”, “lighter color”, “soft light” , “overlay” i drugih.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">