Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografija – pretvaranje jezera u more

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Zbog velikog interesa naših čitatelja, nastavljamo sa serijom “uređivanje fotografija u photoshopu” sa ovim hiper jednostavnim,  malim ali korisnim tutorialom.

Za primjer smo opet odabrali fotografiju koju je snimila naša Silvia (ma što bi mi bez nje :))

originalna fotografija

( originalna fotografija )

Pogledamo li bolje ovu fotografiju snimljenu na Bundeku primjetiti ćemo da je expozicija ispravna, ali bi ovom motivu više odgovarali svjetliji tonovi. Prva naša reakcija je da odaberemo image / adjustment – brightnes & contrast te je posvjetlimo. No, u tom slučaju gume na biciklu postati će sive. Pojačamo li nakon toga kontrast, cijela fotografija biti će prekontrastna.

Druga stvar koja mi se nije svidjela je zelena boja kućice za spasioce i jezera. Nekako mi je puno ljepša morsko plava.

Pa pogledajmo kako se lako i brzo Bundek pretvara u more :

Kao i uvijek, prvo dupliciramo background layer a zatim otvorimo image / adjustment /selective color (slika 2)

slika 2

slika 2

Otvorio nam se prozor na čijem vrhu ćemo iz padajuće liste odabrati boju koju želimo zamijeniti, u ovom slučaju zelenu. Za zeleni dio slike povećala sam vrijednost magente i crne a smanjila vrijednost žute. Na taj način zelena je postala plava a sve ostale boje na slici ostale su iste. (slika 3)

slika 3

slika 3

Sada sam željela da gume od bicikla budu crnije tj. tamnije pa sam iz padajuće liste odabrala crnu boju i malo joj povećala vrijednost. (slika 4)

slika 4

slika 4

Nakon toga valjalo je još samo posvijetliti cijelu fotografiju kako bi se dobio dojam blještavog ljetnog sunca. Pritom valja imati na umu da svako posvjetljavanje slike automatski pojačava i kontrast pa ga je ponekada potrebno smanjiti. (slika 5)

slika 5

slika 5

Sada nam još preostaje da zeleno jezero pretvorimo u plavo more. Maslinasto zelena boja nije se promjenila na ovaj način pa ćemo upotrijebiti drugu metodu – Color replacement tool. (slika 6)

slika 7

slika 7

Prvo ćemo duplicirati layer. To je potrebno kako bismo kasnije eventualno mogli izbrisati mjesta (zapravo dio radnog layera) gdje će nam boja “zašpricati” preko željenog područja.

Kao frontcolor namjestiti ćemo morsko plavu boju i prelaziti preko našeg jezera. Važno je da križić u sredini ne prelazi granicu područja koje mijenjamo. (slika 08)

slika 8

slika 8

Gumicom ćemo očistiti stepenice zaprljane plavom bojom i to je to, imamo plavo more i plavu spasilačku kućicu 🙂

retuširana fotografija

retuširana fotografija

originalna fotografija

originalna fotografija

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">