Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Nekoliko načina za pojačavanje kontrasta i boje na fotografijama

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Jučer smo naučili kako izbjeliti pozadinu i urediti fotografiju snimljenu u lošim uvijetima. Danas ćemo pogledati na koje načine se može dodati kontrast i boja fotografijama.

Način br. 1

Svi znamo da u photoshopu postoji opcija image / adjustment / brightness and contrast koja nam omogućuje da ispravimo fotografije snimljene recimo za oblačnog vremena ili pri slabom svijetlu. To je savršeno riješenje kada su potrebne blage korekcije (slika 1 i 2)

(slika 1)

(slika 1)

(slika 2)

(slika 2)

Iako je u ovom slučaju taj postupak dao čisto zadovoljavajući rezultat, to nije uvijek slučaj. Ponekada je fotografija tako siva i bezbojna da je potrebno primjeniti jače oružje. Sada ćemo vidjeti koje.

Način br. 2

Prvo što trebamo učiniti je otvoriti našu blijedu i bezbojnu fotografiju u photoshopu i duplicirati layer . Na duplicirani layer kliknemo desnom tipkom miša i otvorimo blending options. Tom layeru zatim damo blending options: overlay.

(slika 3)

(slika 3)

Odmah ćemo primjetiti da je fotografija dobila jaki kontrast, jake boje i znatno je potamnila. U ovom slučaju sve to trebamo sada ublažiti.

Na oba layera ćemo povećati brightness za 20- 30 % ( image / adjustment / brightness and contrast) i  smanjiti saturation za 20 – 25% (image / adjustment / hue and saturation ). Taj postupak neće biti potreban ako je fotografija izuzetno siva i bezbojna.

(slika 5)

(slika 4)

I to je sve u ovom slučaju.

Ovaj postupak znači,  omogućava pojačanje kontrasta i boje kada je to potrebno. Uzmimo sada jedan teži slučaj: ovu fotografiju bizona snimio je Julio Frangen u kontrasvjetlu i kroz prašinu koju su podigle životinje. Motiv je odličan ali fotografija zahtjeva doradu jer joj nedostaje kontrast a boje su plavičaste.

(slika 6)

(slika 5)

Način br. 3

Početi ćemo isto kao u prethodnom slučaju – layer dupliciramo i damo mu blending option-overlay

(slika 1)

(slika 6)

zatim je još malo korigiramo kontrast pomoću image / adjustment / curves

(slika 8)

(slika 7)

i na kraju, ono najteže – korigiramo boje pomoću image / adjustment / color balance,  photo filter i na sve moguće načine koji ovise o samom motivu jer pravila nema. Samo feeling.

(slika 8)

(slika 8)

Nisam baš sigurna u nijansu bivoljeg krzna, ali recimo da je to tu negdje 🙂

Način br. 4

Fotografiji damo redom; auto levels, auto cotrast i auto color :

(slika 9)

(slika 9)

a zatim je malo posvjetlimo, namjestimo color balance i dodamo sepia foto filter.

(slika 10)

(slika 10)

Dakle, metoda ima nekoliko a koju ćemo odabrati ovisi o nama i stupnju kvalitete fotografije koju obrađujemo. Živio photoshop!

izrada web foto galerija

izrada web foto galerija

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">