Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografije za prodaju

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Nekidan smo pisali o mogućnostima prodaje fotografija preko interneta. Pogledate li malo bolje fotografije koje se nude, primjetiti ćete da su najtraženije fotografije na savršeno bijeloj pozadini. Znamo da je takve fotografije najlakše obraditi za montažu, no, kako postići takvu savršeno bijelu pozadinu?

Jedan od načina je pri snimanju korisiti nekoliko raspršenih izvora svijetla (po mogućnosti flash) i blendu za nadosvjetljavanje. Ako to nije moguće preostaje nam fotografiju obraditi u photoshopu.

Već smo pisali o “blend if masking-u” i dali link na tutorial koji opisuje taj postupak. Nažalost, nisu svi vješti u photoshopu niti im je lako pratiti tutorial na engleskom.

Dakle, za početnike slijedi tutorial na hrvatskom u kojem ćemo jednu fotografiju urediti pomoću “blend if maskinga” tako da bude dovoljno dobre kvalitete za prodaju na recimo istockphoto stranicama.

U idealnim uvijetima jednog foto studija, ovaj drveni sat može se snimiti savršeno i daljnja obrada u photoshopu nebi bila potrebna. Nažalost, ja sam je snimila u uvijetima daleko od idealnih, na parketu svoje sobe i uz danje svjetlo kroz prozor. Za pozadinu su  mi poslužila dva arka običnog papira za printanje i rezultat nije sjajan:

(slika1)

(slika1)

Fotografiji je nedostajalo kontrasta pa sam ga dodala : image / adjustment / brightness and contrast

(slika 2)

(slika 2)

Nakon toga trebalo se riješiti sive pozadine i zamijeniti je bijelom.

Duplicirala sam layer, pa ispod dupliciranog, a iznad background layera otvorila novi layer i ispunila ga bijelom bojom.

Kliknula sam na duplicirani layer desnom tipkom miša i otvorila blending options.

Otvorio se prozor u kojem sam učinila slijedeće: Ispod opcije “blend if gray” nalaze se dva gradienta. Gornji gradient, ispod bijelog, desnog kraja ima maleni trokutić. Njega treba mišem povući u lijevo dok pozadina sasvim ne nestane.

(slika 3)

(slika 3)

Da bismo omekšali rubove treba držati tipku “alt” i dva puta kliknuti na trokutić da se razdvoji. Nakon toga treba povući lijevu polovicu trokutića lijevo, a desnu u desno onoliko koliko je potrebno da rubovi na slici postanu mekani. Nakon toga kliknemo ok.

(slika 8)

(slika 4)

Nakon toga dupliciramo taj layer. Kliknemo desnim klikom miša na duplicirani layer i otvorimo blending options te vratimo kursore na početno stanje, dakle, sasvim u desno. Zatim kliknemo ok.

Zatim kliknemo na treću ikonicu na dnu dockera sa layerima i tom layeru damo “layer mask”. Namjestimo front-color crnu, označimo kanticu te je izlijemo na layer.

Nakon toga namjestimo front-color bijelu, uzmemo kist sa mekim rubovima i njime pređemo pažljivo preko cijelog sata kako bi mu se vratila originalna boja.

(slika 5)

(slika 5)

Kada je sve bilo gotovo, uzela sam kist sa oštrim rubovima, namjestila mu veličinu točno koliko je unutarnji dio sata sa brojevima, namjestila front-color crnu, opacitiy 25% i kliknula par puta kako bi taj dio malo posvjetilila.

Rezultat je sat na savršenoj bjeloj pozadini, sa mekim rubovima sjene i savršenog kontrasta.

(slika 6)

(slika 6)

izrada web foto galerija

izrada web foto galerija

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

6 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">