Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografija – kadar priča priču

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Jednom davno snimala sam prilog za članak u jednom časopisu i u redakciju sam se vratila sa nekoliko fotografija. Sjećam se da ih je urednik pregledavao i odabrao par njih sa riječima: sve su dobre, ali ove imaju priču!

Nekada nam uspije odprve snimiti pravi kadar i uhvatiti pravi trenutak, a ponekada kadar moramo odrediti naknadno, ovisno o priči koju želimo ispričati. To je vrlo važno pogotovo u reportažnoj fotografiji. Pogledajmo nekoliko primjera.

Ovu fotografiju snimila je (naravno) Silvia, doslovno u prolazu na zagrebačkom jezeru Bundek.

originalna fotografija

originalna fotografija

Nekadrirana, originalna fotografija tipičan je primjer reportažne fotografije koja nam daje puno podataka:  da je snimljena na obali jezera i da je beba u pratnji roditelja sa kolicima. Fotografija je podjeljena okomito na tri trećine i svaka od njih nosi jednu informaciju. Svi koji su ikada bili na Bundeku, prepoznati će i mjesto na kojem je snimljena.

slika2

slika2

Sada ćemo ukloniti prvu trećinu slike. Kadar na slici 2 govori nam da je beba u pratnji roditelja sa kolicima, ali ne znamo da li je u parku ili na obali.

slika 3

slika 3

Uklonimo li treću trećinu kao na slici 3 , znati ćemo da je beba na obali jezera Bundek, ali nećemo znati sa kime je.

slika 4

slika 4

Na slici 4 pomoću stamp tool-a uklonjena je ograda pa je naša pažnja usmjerenija na bebu. Još uvijek vidimo da je na obali jezera ali nam je teže odrediti gdje. Može biti bilo koje jezero.

slika 5

slika 5

Poplavimo li zeleno jezero nemoguće je odrediti da li je beba na obali jezera ili mora, ali do izražaja sada dolaze boje. Svjetlo plava i ružičasta su prava baby kombinacija. (slika 5)

slika 6

slika 6

I na kraju, odaberemo li samo srednji kadar na kojem je beba, sva naša pažnja biti će usmjerena jedino na nju, na njenu ružičastu kapicu i odjeću, na lopticu koju drži u ruci i kamenčić koji je zaokupio njenu pažnju. Ne znamo gdje je snimljena niti sa kime je i to u ovoj priči nije niti važno.

Do izražaja sada dolazi i harmonija smeđih, neutralnih i ružičastih boja i nijansi na slici što ovu fotografiju čini više “modnom” nego reporterskom 🙂

Za razliku od starih fotografija snimljenih negativom, digitalna fotografija nam pruža veće mogućnosti kadriranja. Iskoristite ih.

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">