Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Sve mogućnosti Crop Tool-a ( photoshop tutorial )

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Danas ćemo se pozabiviti crop tool-om , korisnim photoshop alatom koji se nalazi na alatnoj traci sa lijeve strane a izgleda ovako

.

Većina nas ga koristi, no znamo li sve njegove mogućnosti i tajne?

Za one koji to još neznaju, crop tool nam služi da bismo napravili željeni izrez na slici, točno određene visine, širine i rezolucije.

Kada ga odaberemo,  na gornjoj traci pojaviti će se polja u koja možemo unijeti širinu i visinu željenog izreza u cm (za print) ili pixelima (za web)  (slika 1)

slika 1

Kada smo odredili željenu veličinu , kliknemo na fotografiju i mišem povučemo dijagonalno preko slike. Izrez sada možemo namjestiti na željeno mjesto ili ga povećati / smanjiti dok nismo zadovoljni odabranim izrezom (slika 2)

slika 2

Nakon toga kliknemo 2 x na sliku ili na kvačicu / poništenje  na vrhu prozora kako bismo potvrdili / poništili selekciju. Naša slika će sada biti odrezana na željeni izrez i smanjena na veličinu koju smo odredili.

Međutim, izrez možemo odrediti i bez rezanja odnosno samo sakriti / zamaskirati neželjeni dio koji će nam i dalje biti dostupan. Da bismo to postigli moramo na vrhu prozora odabrati “hide” a zatim potvrditi izrez sa 2 klika na sliku. ( slika 3)

slika 3

Izrez možemo okretati tako da mišem dođemo na ugao izreza dok nam se ne pojavi zaokrenuta strelica, tada držeći pritisnutu tipku miša zaokrenemo izrez u  željenom smjeru (slika 4)

slika 4

Želimo li nepravilan izrez naše fotografije , na gornjoj traci trebamo označiti “perspective”, sada možemo uglove našeg izreza vući u željenom smjeru, a nakon potvrde dobivena fotografija biti će pravokutnog oblika ali iskrivljena ( slika 5 )

slika 5

Želimo li ispraviti perspektivu, označiti ćemo dakle “perspective” a zatim vući kuteve izreza držeći tipku “shift”. Na taj način kuteve ćemo moći povlačiti samo lijevo/desno ili gore/dolje  (slika 6 i 7 )

slika 6

slika 7

Najčešće izreze koje koristimo možemo spremiti u “preset” te ih kasnije odabrati jednim klikom. Time izbjegavamo ponovno upisivanje širine i visine izreza svaki puta kada nam zatreba.

Postupak je jednostavan, odaberemo crop tool, upišemo željenu visinu i širinu na gornjoj traci, kliknemo na streličicu pored znaka za crop tool , sasvim lijevo na vrhu ps prozora a zatim na padajućoj listi kliknemo na malu strelicu u desnom kutu i odaberemo “new tool preset” te potvrdimo ( slika 8 )

slika 8

Idući puta kada nam zatreba ista veličina izreza dovoljno je da u izborniku kliknemo na njega. (slika 9)

slika 9

Ukoliko želimo novoj fotografiji odrediti isti izrez i rezoluciju kao što već ima neka druga fotografija možemo učiniti slijedeće: otvorimo obje slike, kliknemo na sliku koja već ima željeni izrez, označimo “front image” na gornjoj traci ,  zatim kliknemo na sliku koju želimo izrezati i povučemo mišem dijagonalno preko nje. Nakon potvrde slika će biti iste veličine i rezolucije kao prethodna. (slika 10)

slika 10

Ukoliko se vaš crop tool počne čudno ponašati možda ga je potrebno resetirati od prethodnih postavki. Za to imamo “clear” button ( slika 11)

slika 11

Sve fotografije korištene u ovom tutorialu snimila je naša Silvia , najmlađa članica Kroativa. Njenu web stranicu možete pogledati ovdje.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

4 komentara

 • Ivan Mišić kaže:

  Dobar tutorijal, a moram priznati i redizajn samog kroativa 🙂

 • Željko kaže:

  vrlo,vrlo korisno…osnovni alat koji svi koristimo a opet ne znamo sve njegove tajne…tj sada znamo..:)

 • stepic kaže:

  Ako držimo tipku SHIFT i pokušamo kropati, oblik izreza će biti kvadrat (četvorina:-)). Ako zadržimo tipku ALT, cropani dio će zadržati centar i mijenjati dimenzije visine i širine.

  Mali trik za kropanje ali tako da se zadrži omjer originalne fotografije. Označiti s Crop-om cijelu fotografiju, pritisnuti Alt ili Shit i smanjivati cropani dio.

  Pohvale i od mene za novi dizajn.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">