Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografija – kontra svjetlo i zrnatost

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Snimanje u protusvjetlu vrlo je efektno, ali predstavlja pravi izazov za fotografe, pogotovo početnike. Naime, svašta pritom može poći po zlu.

Ekspozicija bi trebala biti izmjerena na licu, a na objektivu bi se trebao nalaziti štitnik protiv sunca. Pri snimanju digitalcima, pogotovo onim jednostavnijima teško je dobiti kvalitetan rezultat. No, nije sve izgubljeno. Uz malu pomoć photoshopa neke greške se mogu ispraviti, a sada ćemo naučiti kako.

Za primjer ćemo uzeti fotografiju koju je nedavno snimila naša Silvia. Primjetan je odbljesak od sunca koji je umanjio kontrast cijele slike a licu dao narančasti ton.

Prvo ćemo sliku otvoriti u photoshopu i duplicirati bg. layer (slika 1)

slika 2

slika 1

Nakon toga idemo na :
– image / adjustment / auto levels  ( korak 1)
–  image /adjustment /hue and saturation gdje ćemo saturation smanjiti za -61  (korak 2)
–  image /adjustment brightness and contrast gdje ćemo contrast povećati za +43  (korak 3)
(slika 2)

slika 2

slika 2

Da bi do izražaja došle djevojčine oči, odaberemo dodge tool, namjestimo exposure na 10% i pažljivo izbjelimo bjeloočnice . Rezultat je lijepi portret sa posebnom atmosferom koju naglašava odbljesak sunca u kosi. (slika 3)

slika 4

slika 3

Meni osobno se jako sviđa zrnatost ove slike, nastala zbog osjetljivosti od 200 ASA, no, kome se ne sviđa može je ukloniti pomoću filter / blur / surface blur sa postavkama: radius 3 px, trashold 3 levels (slika 4)

slika 5

slika 4

I to bi bilo to 🙂 Naravno, sve navedene postavke mogu varirati od slike do slike, a ovise i o željenom efektu.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

  • MArk kaže:

    Tko je ovaj bombon na slici 1, 2, 3 i 4? 🙂 Hoću ime, broj..

    p.s. hvala vam na odličnim tutorijalima..

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">