Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Photoshop tutorial – efekt stare fotografije

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Zbog iznimnog zanimanja naših čitatelja, danas vam donosimo još jedan tutorial iz serije “uređivanje fotografija”.

Za početak uzeti ćemo jednu fotografiju i od nje napraviti starinsku, onakvu kakvu nalazimo u albumima naših djedova i baka. Evo kako će izgledati na kraju:

efekt stare fotografije

efekt stare fotografije

Prvo u photoshopu otvorimo željenu fotografiju i smanjimo je na veličinu nešto veću od one koju želimo imati na kraju, zajedno sa rubom. (slika 1)

originalna fotografija - slika 1

originalna fotografija - slika 1

Pretvorimo je u crno bijelu pomoću image / adjustment / desaurate, a zatim joj damo sepia ton ( image / adjustment / photo filter / sepia) kao na slici 2.

slika 2

slika 2

Zatim ćemo ispod nje otvoriti još dva layera, na prvi ćemo izliti crnu boju (ili bilo koju tamnu) , a na drugi bijelu. (slika 3)

slika 3

slika 3

Zatim ćemo našu sliku smanjiti tako da dobijemo bijeli rub oko slike. Dakle idemo na edit / transform ili ctrl+T i držeći tipku shift povlačimo mišem iz donjeg desnog ugla prema sredini. Nakon toga kliknemo na kvačicu gore na traci photoshop prozora. (slika 4)

slika 4

slika 4

Zatim kliknemo na layer “white” i  pomoću retangular marquee tool-a marquee-tool označimo četverokut, negdje na polovici dobivenog ruba.(slika 5)

slika 5

slika 5

Kliknemo na ikonu “quick mask”  kako bismo ušli u “quick mask ” način rada (slika 6)

slika 6

slika 6

Iz izbornika “filter” odaberemo opciju filter / brush strokes / spatter – sprayradius 6, smoothness 6  da bismo dobili neravne rubove. (slika 7)

slika 7

slika 7

Sada ponovo kliknemo na ikonu “quick mask” kako bi se vratili u “standard mode” način rada.

Kliknemo na select /inverse, na gornjoj traci prozora kliknemo na “refine edge” i u prozoru koj nam se otvori sve postavke stavimo na nula, a “smooth” na 2 kako bismo dobili glatke neravne rubove. Kliknemo OK a na tipkovnici na “delete”. Na taj način izrezali smo layer “white” i vidimo crnu pozadinu donjeg layera. (slika 8 )

slika 8

slika 8

Sada možemo layer “black” isključiti ili na njega izliti neki zgodni “pattern”. Bijelom layeru možemo pomoću “blending options” dodati sjenu, a pomoću kistova ga isprljati da bi cijela fotografija izgledala prirodnije. Da se prisjetimo, u “blending options” ulazi se pomoću desnog klika na layer “white” .

foto: weberica

foto: weberica

Neravne rubove mogli smo dati i samoj fotografiji umjesto što smo ga dali bijelom layeru koji glumi rub.  Umjesto brush strokes / spatter za dobivanje neravnog ruba mogli smo koristiti i druge filtere; npr :

filter / distort / glass

filter / distort / glass

filter / brush strokes / sprayed strokes

brush strokes / sprayed strokes za grunge look

Isprobavajte i igrajte se, dobru zabavu 🙂

Označeno s: , , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">