Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Photoshop za početnike – realistična fotografija (…i oglas za radni stol)

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Fotografije nisu nikada apsolutno ravne, foto papir se uvijek lagano uvija na rubovima pa se ovaj zgodan efekt često koristi u dizajnu. Kako ga napraviti pogledati ćemo u ovom kratkom tutorialu. Ovako će izgledati na kraju (slika 1)

slika 1

slika 1

Efekt fotografije sa sjenom

1. Fotografiju otvorimo u photoshopu i damo joj obrub 10 px, lagani bijelo sivi gradient. (slika 2)

slika 2

slika 2

2. Dupliciramo layer sa fotografijom, idemo na donji layer – desni klik na layer/ blending options / color overlay – #000000  kako bismo dobili crnu sjenu.  Blend mode možemo ostaviti “normal” ili još bolje “multiply” (slika 3)

slika 3

slika 3

3. Gornji layer sada možemo isključiti da vidimo layer sa sjenom ispod njega.

Sjena nije nikada sasvim oštra pa ćemo je malo zamutiti : Filter / blur / gaussian blur (slika 4)

slika 4

slika 4

4. Sada ćemo joj smanjiti opacity na 50% i malo  je saviti: Image / transform / warp.

Na donjem rubu slike mišem uhvatimo središnje dvije točke i lagano ih podignemo prema gore kako bismo dobili realističnu sjenu odnosno efekt blago savijene fotografije ( slika 5)

slika 5

slika 5

5. Potvrdimo transformacijom klikom na tipku Enter i ponovo uključimo gornji layer sa fotografijom. Sada ćemo sjenu spustiti otprilike 5 px kako bi se rub sjene pojavio ispod fotografije.

Otvorimo novi layer i spustimo ga ispod svih layera, na njega izlijemo željenu teksturu pozadine. Mi smo koristili teksturu drveta. (slika 6)

slika 6

slika 6

Na isti način možemo napraviti i drugačije sjene ovisno kakav efekt savijene fotografije želimo (slika 7 i 8 )

slika 7

slika 7

slika 8

slika 8

Radni stol sa fotografije je na prodaju !

Za članak su korištene fotografije ručno rađenog radnog stola, napravljenog u firmi Celox (Wizard’s house poklon galerija u Vlaškoj), od kovanog željeza i stakla. Stol je na prodaju za trećinu cijene, u odličnom stanju, neoštećen i kao nov. Namjenjen je za lokale i dućane pa mu je visina prilagođena stajaćem položaju.  Ostali podaci i kontakt na: http://www.njuskalo.hr

Označeno s: , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

4 komentara

 • Elica kaže:

  Da li mi mozete reci gde mogu skinuti BESPLATAN photoshop i kako ga mogu instalirati?
  Hvala

 • Weberica kaže:

  Elica, Adobe alati nisu besplatni i besplatno sa neta mogu se downloadirati samo ilegalne krekane verzije. Objavljivanje linkova na takve stranice ili objavljivanje linkova sa Rapidshare-a je kažnjivo i mi to ne radimo. Probaj sama progooglati, sigurna sam da ćeš naći 🙂 Upute ćeš vjerojatno naći unutra. Druga opcija ti je odabrati neki od besplatnih Image editora (http://www.kroativ.net/link-dana/osalt-pronadite-open-source-alternativa-komercijalni-program/ )

 • Layla kaže:

  Eii moze li mi iko objasniti kako da spremim fotografiju na photoshopu ?? odem na save as ali spremi mi samo kao layer kad odem u svoj album i kliknem na spremljeno smao mi otvori opet tu sliku ali u photoshopu nikako da je spremim ???

  • weberica kaže:

   Layla, ne razumijem zapravo na što misliš, ali recimo ovako:

   otvoriš fotografiju u photoshopu, otvoriš docker sa layerima (window/layers)

   U njemu desnom tipkom miša klikneš na bg layer sa tvojom fotorafijom / duplicate layer.

   Sada na tom gornjem layeru učiniš željene promjene – posvjetliš ili potamniš sliku itd.

   Ako pogriješiš možeš se vratiti par koraka unazad u dockeru history (window/history) ili možeš taj novi layer odvući u kanticu za smeće na dnu dockera sa layerima

   Možeš otvoriti još par novih layera ( klikom na šestu ikonicu na dnu dockera sa layerima) i na tim novim layerima crtati.

   Zatim, ako želiš sve to spremiti, sa svim tim layerima kao .psd file ideš na save as i dolje na padajućem meniju odabereš format psd.

   Ako želiš napravljeno spremiti kao .jpg (samo jedan layer tj slika) tada odabereš format .jpg.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">