Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Photoshop layers – kako i zašto ih koristiti

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Sjećam se da mi je trebalo mnogo truda da svoju kći nagovorim da počne koristiti layere u photoshopu. Dugo vremena sve je radila na istom layeru. Kada sam je upitala zašto tako radi, rekla je da zaboravi otvoriti novi, a i da je previše layera zbunjuje 🙂 Ako i vi radite istu početničku grešku, vrijeme je da je ispravite.

Što su zapravo photoshop layeri?

Layere možemo zamisliti kao listove prozirnog paus papira (ili prozirne folije) na našem stolu, posložene jedan na drugome. Recimo da crtamo kućicu. Površina stola je naš “background layer” i po stolu nećemo crtati :). Na jednom paus papiru ćemo nacrtati fasadu, na drugom vrata, na trećem jedan prozor, na četvrtom drugi prozor i tako dalje…  Kada smo sve nacrtali, možemo prozor premjestiti na drugo mjesto jer se prozor nalazi sam na svom posebnom papiru-foliji. Da smo sve crtali na jednom papiru, ili nedajbože po stolu, to nebismo mogli, jel tako?

No, premještanje elemenata nije jedini razlog za korištenje layera. Pokazati ćemo to na jednostavnom primjeru:

Korištenje photoshop layera

Otvorimo novi dokument u photoshopu. Idemo na window  / layers kako bismo otvorili docker (karticu) sa layerima. Na našem dockeru sada imamo samo jedan “background layer” i na njemu se nalazi mala ikonica lokota. To znači da je taj layer zaključan i da na njemu nemamo sve opcije koje ćemo imati na drugim layerima. Kliknimo na njega desnom tipkom miša da bismo vidjeli mogućnosti koje imamo (slika 1)

slika 1

slika 1

Sada ćemo otvoriti još jedan layer, klikom na malu ikonicu na dnu dockera (slika 2)

slika 2

slika 2

Sada ćemo na novom layeru nacrtati dva oblika i kliknuti desnom tipkom miša na taj novi layer. Primjetiti ćemo da na tom layeru imamo mnogo više opcija nego što smo imali na background layeru (slika 3)

slika 3

slika 3

Sada ćemo ići na edit / transform (ctrl + T) i primjetiti ćemo da ne možemo smanjiti ili povećati samo jedan element nego jedino oba. Također, ne možemo premjestiti samo jedan element, kao niti samo jednom od njih promijeniti boju. To je zato što su oba elementa na istom layeru. (slika 4 i 5)

slika 3

slika 4

slika 4

slika 5

Sada ćemo taj layer odvući u kantu za smeće i ponovo nacrtati dva elementa, ali svaki na posebnom layeru. Sada svakoga od njih možemo zasebno smanjivati, pomicati ili im mijenjati boju. Možemo i mijenjati raspored layera tako da donji layer odvučemo iznad gornjeg ili obrnuto čime ćemo jedan element postaviti ispred ili iza drugog . (slika 6)

photoshop layers - kako i zašto ih koristiti

slika 6

Organizacija layera u mape

Ne treba se bojati otvarati nove layere, radi lakšeg snalaženja možemo ih sortirati u mape. Nova mapa otvori se klikom na malu ikonicu na dnu dockera sa layerima i u nju se odvuku svi layeri koji po logici pripadaju u istu grupu. U jednoj mapi možemo imati i podmape.

Jedan layer , samo mapu ili mapu sa svim layerima u njoj možemo jednostavno izbrisati ; desni klik /delete ili odvući u kantu za otpatke na dnu dockera.

Prilikom dizajniranja web stranice, dizajneri na jednom PSD dokumentu imaju i stotinjak layera, na primjer, samo moj “logotip” ih ima ih oko 35, složenih uredno u nekoliko mapa koje se sve zajedno nalaze u jednoj mapi “logo”. (slika 7)

slika 7

slika 7

Mape su praktične i stoga što cijelu grupu elemenata možemo isključiti i uključiti jednim klikom na ikonicu sa lijeve strane ili premjestiti, a sve to nam ubrzava i olakšava rad.  (slika 8 )

slika 8

slika 8

Dakle, slobodno otvarajte nove layere, za razliku od papira na vašem stolu, ovdje ne postoji opasnost da ih iznenadni propuh razbaca uokolo 🙂

Označeno s: , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

4 komentara

 • web dizajn kaže:

  Weberice,

  U odeljku korištenje fotošop lejera je na veoma interesantan i edukativan način objašnjeno zašto bismo trebali svaki slikovni element koji obrađujemo postaviti na novi lejer.

  Dok je u drugoj sekciji objašnjeno koji je najbolji način za organizovanje lejera u grupe, veoma poučan i koristan odeljak koji svima nama može veoma mnogo koristiti.

  Ja bih samo nešto veoma malo dodao izvrsnoj sekciji organizacije lejera u mape. Meni je jako mnogo koristilo da svakom lejeru dam adekvatan , logičan naziv, naročito kada ih ima više. Davanje naziva lejerima je jako praktično ako nam kasnije padne na pamet — naravno ne cigla na glavu — neka korisna ideja kako da poboljšamo sliku.

 • weberica kaže:

  Kak ti lijepo izanaliziraš svaki naš članak 🙂

  je, davanje naziva layerima svi preporučuju, međutim ja se toga samo djelomično pridržavam.
  Dok crtam svašta isprobavam pa otvaram nove i brišem stare layere i tako satima. Kada bi svaki puta svakom layeru davala naziv to bi mi oduzelo previše vremena stoga otvorim mapu i nazovem je npr “header” i sve layere za taj dio otvaram unutar te mape. Isto tako za background, footer, boxove…
  Kada sam sasvim gotova sa cijelom stranicom tada pobrišem sve suvišne ugasnute layere, a preostalima dam nazive tako da se prilikom kodiranja može u njima lako snaći. To pogotovo vrijedi za one dizajne koje će kodirati netko drugi.

  No, svatko od nas ima svoje sisteme 🙂

 • web dizajn kaže:

  Weberice,

  Slažem se potpuno da je davanje naziva lejerima za vreme editovanja dodatan napor, i usporava rad a možda čak i otežava držati se ideje za editovanje slike koja je trenutno pala na pamet, potpuno ok.

  A sad ću i ja skrenuti sa teme ali samo malkice. Slučajno sam gledao ulazne linkove na kroativ.net i moram priznati da sam se potpuno oduševio kakve vi fantastične tutorijale i izvore edukativnog karaktera nalazite na netu, pogotovo kada je fotošop u pitanju. Svaka vam čast ubedljivo najbolji web sajt koji konačno nije na engleskom. Super ste.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">