Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Seamless patterni za photoshop od fotke uzorka tkanine

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Na netu ima na stotine stranica sa uzorcima tkanina, ukrasnog papira ili tapeta. Mnogi od njih su jako zgodni i mogli bismo ih koristiti u web dizajnu kada bi fotografije bile savršeno snimljene  i naravno, kada bi im se rubovi preklapali. No obično to nije tako.

Danas ćemo jedan takav uzorak obraditi u photoshopu, podići mu kvalitetu i pretvoriti ga u “seamless” kako bismo ga mogli koristiti u web dizajnu. Evo što ćemo napraviti:

gotovi seamless patterni za photoshop

1. gotovi seamless patterni za photoshop

Na slici 2 je uzorak koji sam skinula sa stranice http://www.morecloth.com/ gdje možemo birati na stotine uzoraka posloženih po bojama. Kao što vidimo fotografija je kvalitetna, ali ne savršena i zbog rasvjete rubovi se ne preklapaju

slika 1

slika 2

Duplicirati ćemo bg layer, ctrl+t i zaokrenuti ga da uzorak bude vodoravan. Zatim ćemo pažljivo pomoću rectangular marquee tool-a označiti dio uzorka koji se ponavlja, image / crop (slika 3)

2

3

Zatim ćemo ukloniti zelenu pozadinu da bismo dobili čisti uzorak. Filter /other / high pass. Taj filter se inače koristi da bi se izoštrila slika i povećao kontrast. (slika 4)

3

4

sivilo ćemo ukloniti na image / adjustment / brigtness and contrast (slika 5)

5

5

Ako smo sve napravili kako treba , naš kvalitetni seamless pattern je gotov. Možemo ga spremiti na edit / define pattern i odmah isprobati (slike 6 i 7)

6

6 uzorak

7

7 ponavljajući uzorak

(nekim uzorcima trebati će dodatna dorada rubova da bi postali seamless. Ja tada koristim besplatni i jednostavni imagelys picture styles generator )

Želimo li pozadinu u boji možemo je dodati: image / adjustment /photo filter a zatim odabrati boju i ton po želji. Ja sam odabrala deep yellow ( slika 8 )

8

8

Poželimo li manje šareni uzorak možemo učiniti slijedeće : image / adjustment / desaurate (slika 9 )

8

9

a zatim dodati boju po želji : image / adjustment / photo filter ( lika 10)

9

10

i njega možete downloadirati (desni klik /save as)

10

10

Naravno, photo filter nam nudi beskrajne kombinacije boja i tonova pa se poigrajte. Dobru zabavu 🙂

Označeno s: , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">