Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti svoj kist za photoshop (photoshop brush) dio I.

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Photoshop kistovi (brushes) brush su jako koristan alat koji nam omogućuje da samo jednim klikom nacrtamo neki oblik. To može biti bilo koji oblik pretvoren u .abr file i nalazi se u mapi adobe photoshop / presets / brushes. Photoshop dolazi sa nekoliko takvih osnovnih kistova – okruglim, četvrtastim i još nekoliko malenih kistića nepravilnih oblika.

Na netu se nalaze bezbrojne stranice koje nude download gotovih kistova za photoshop – vitice, teksture, cvijeće, životinje itd.. itd… a možemo ih napraviti i sami. Sada ćemo vidjeti kako.

1) Odabir motiva

Za početak nam treba fotografija visokog kontrasta i jednolične pozadine poput ove sa silhuetom lavande . Što je slika veća, biti će veći i naš kist.

foto: weberica

foto: weberica

Sliku otvorimo u photoshopu i dupliciramo layer. Između dva layera otvoriti ćemo još jedan i ispuniti ga nekom kontrastnom bojom da nam bude lakše raditi. Mi smo odabrali bijelu.

2) Uklanjanje pozadine na slici

Zatim kliknemo na najgornji layer /blending options i koncentriramo se na donji dio prozorčića tj na “blend if” slidere. Obzirom da je pozadina neba plava, odabrati ćemo “blend if blue” iz padajuće liste a zatim gornji slider vući u lijevo dok plavo nebo ne postane nevidljivo. (slika 2)

slika 3

slika 2

Kada smo to napravili primijetiti ćemo da  rubovi siluete nisu glatki. Ispraviti ćemo to tako da na isti slider kliknemo držeći pritisnutu tipku “alt” te ga tako razdvojimo. Sada ćemo desnu polovicu slidera vući prema desno tako dugo dok se rubovi ne izglade ali pazeći pritom da ne postanu previše mutni. Kada smo zadovoljni rezultatom kliknemo na OK. (slika 3)

slika 3

slika 3

3) Uklanjanje suvišnih dijelova slike

Slijedeći korak je brisanje suvišnih, rubnih, odsjećenih stabljika pomoću “eraser tool-a” eraser-tool ( gumice ) kako bismo dobili lijepi i uredni kist. (slika 4)

slika 4

slika 4

4) Spremanje kista

Sada ćemo na gornjoj traci zamijeniti trenutne kistove onim kistovima koji imaju istu temu (biljke ili cvijeće) kao naš novi kist te ga pospremiti među njih ovako:

U dockeru sa layrima ugasimo bijeli layer, kliknemo na najgornji layer sa našom lavandom i idemo na edit / define brush preset te potvrdimo. (slika 5)

slika 5

slika 5

Kliknemo na “brush tool” brush i naš novi kist spreman je za upotrebu. Nalazi se na posljednjem mjestu u paleti kistova koji su nam trenutno otvoreni u photoshopu .

photoshop tutorial - izrada kistova, photoshop brush

5) Freebee

Za kraj vam poklanjamo ovaj transparentni .png silhuete lavande za vaš novi ps brush.

desni klik / save as.. znate već ; )

desni klik / save as.. znate već ; )

U dijelu II. pogledati ćemo još jedan način izrade nešto drugačijih kistova.

Označeno s: , , , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">