Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uređivanje fotografija – retuš portreta brzo i jednostavno

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Savršenu kožu ima samo novorođenčad i nema te osobe koja na svom portretu ne poželi smanjiti borice, podočnjake i druge nepravilnosti. Iako za to imaju najmanje razloga, posebno su na svoje slike osjetljivi mladi .

Profesionalci koji retuširaju fotografije slavnih za naslovnice, do savršenstva su razvili tehnike retuširanja i to rade tako dobro da uspjevaju običnim smrtnicima nabiti komplekse već u osnovnoj školi. Povećavaju se grudi, izdužuju noge, šire ramena, skidaju godine…  sve dok rezultat više ne liči na sebe.

No, nama to nije potrebno, najčeće želimo samo malo “napudrati nos”  i zato ćemo se danas pozabaviti jednom od najjednostavnijih tehnika. Možemo je brzo i lako primjeniti na svoje obiteljske fotografije ili sličice za dokumente.  Pa da vidimo kako se to radi:

Prvo otvorimo našu sliku u photoshopu i kao i uvijek dupliciramo bg layer (slika 1)

slika 1 - originalna fotografija

slika 1 - originalna fotografija

Retuširanje malih nedostataka

Pomoću “stamp tool-a” ispraviti ćemo sitne nedostatke na koži – ožiljke, pjegice i slično (slika 2)

slika 2

slika 2

Uklanjanje podočnjaka

Pomoću “dodge tool-a” koji smo namjestili na otprilike 10% posvjetliti ćemo podočnjake i / ili borice ispod očiju. (Ako su jako izražene pomoći će nam ponovo “stamp tool” )(slika 3)

slika 3

slika 3

Savršeni ten

Sada ćemo duplicirati taj layer, ugasiti duplicirani – najgornji layer i vratiti se na prethodni, na kojem smo i bili. Idemo na filter /blur / gaussian blur i zamutimo ga tek toliko da se površina kože izjednači odnosno da porice, najsitnije borice i sl. postanu nevidljivi. (slika 4)

( Neki preferiraju filter / blur / surface blur kako bi ostala vidljiva struktura kože, no, možda taj način ipak zahtjeva malo više vještine. Probajte.  )

slika 4

slika 4

Ponovo uključimo najgornji layer, kliknemo na njega i dodamo mu “vector mask” (slika 5)

slika 5

slika 5

Kliknemo na bijeli kvadratić na layeru, front color namjestimo na crnu, odaberemo kist srednje veličine (okrugli sa neoštrim rubovima) , opacity kista smanjimo na jedno 50% i pažljivo prelazimo kistom preko kože izbjegavajući rubove nosa i usnica, trepavice, oči i ostale dijelove koji moraju ostati oštri. (slika 6)

slika 6

slika 6

Naglašavanje očiju

Zatim ćemo ponovo kliknuti na ikonu fotografije u istom layeru (u dockeru sa layerima), uzeti “dodge tool” ili maleni kist i posvjetliti /prebojati bjeloočnicu. Na taj način ukloniti ćemo  sjenu od trepavica da bi oči bile izražajnije (slika 7)

slika 8

slika 7

Naglašavanje usnica

Pomoću “burn tool-a” ( opacity 10%) lagano ćemo potamniti usnice kako bismo ih bolje naglasili. (slika 8 )

slika 7

slika 8

Češljanje

Rašćupanu kosicu počešljati ćemo na jednostavan način. Pomoću “pen tool-a” označiti ćemo područje sa nestašnim čupercima. Kako bi rub bio mekan i nevidljiv kliknuti ćemo na “refine edge button” na vrhu prozora i dati rubovima lagani “feather” recimo 1,5 px.  Otvoriti ćemo novi layer, odabrati “gradient tool” – linear, pomoću kapaljke uzeti uzorak tamnije i svjetlije nijanse pozadine i nanijeti taj gradient na označeno područje.  (slika 9)

slika 8

slika 9

Posvjetljavanje očiju

Na kraju ćemo pomoću “dodge tool-a” još malo posvjeliti šarenice u očima, kako bi oči još više došle do izražaja. (slika 10)

slika 9

slika 10

Final tuch

Ukoliko nam se ten sada čini pregladak ili previše “mutan” odnosno neprirodan, označiti ćemo layer odmah ispod layera sa “vector mask-om” (onaj zamućeni )  i dodati mu malo zrnatosti. Dakle idemo na filter /noise / add noise i namjestimo na 1%. Layeru se sada vratila lagana zrnatost prisutna na svim fotografijama što našu intervenciju čini još neprimjetnijom.

Ako usporedimo sliku prije i poslije retuširanja vidjeti ćemo da je rezultat vrlo prirodan, a to nam je i bio cilj. (slika 11)

slika 11

pronađi razlike : )

A kako se to radilo nekada …?

U doba prije photoshopa isti efekt postizao se pomoću sloja gustog tekućeg pudera na koji je išao sloj pudera u prahu i rumenilo. Šminka za snimanje uvijek je bila puno jača od one za ulicu, a šminkanje prije “shootinga” trajalo je i po nekoliko sati. Dobri šminkeri (pardon, make-up-artisti) školovali su se u inozemstvu i bili su vrlo traženi. Naravno, fotografi su trebali biti pažljiviji sa rasvjetom i kadriranjem.

Danas imamo photoshop i život je lijep 🙂

Označeno s: , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

6 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">