Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako snimiti svoju akciju (photoshop action)

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

U prethodna dva tutoriala pokazali smo kako izraditi svoje kistove (photoshop brushes) . Danas ćemo vidjeti kako možemo snimiti svoju akciju (photoshop action).

Photoshop actions nalaze se u našoj mapi photoshop/presets/actions. Phosotshop dolazi sa nekoliko osnovnih akcija, ali ih lako možemo snimiti i sami. One nam omogućuju da isti postupak izvedemo na više slika i to brzinom kojom to sami, ručno ne možemo napraviti. Akcije su zato korisne kada moramo obraditi veliku količinu slika na isti način, na primjer smanjiti ih na istu veličinu, smanjiti im rezoluciju za web i slično.

1) Otvorimo docker “actions”

window / actions

slika 1

slika 1

2) Kreiramo novi set

slika 2

3) Snimanje

Sada ćemo otvoriti fotografiju na kojoj ćemo ručno izvesti sve ono što želimo snimiti i zatim primjeniti na druge fotografije. Za to će nam poslužiti ovaj micek sa cool frizuricom  🙂

foto: weberica

foto: weberica

Nakon toga kreiramo novu akciju (slika 3)

slika 3

slika 3

Čim smo akciju kreirali trebao bi nam se otvoriti novi prozorčić na kojem će pisati da snimanje započinje. Ako ne započne samo, kliknuti ćemo na drugu, okruglu ikonicu (begin recording). Ikonica će promjeniti boju sa plave u crvenu što znači da je snimanje započelo.

Sada ćemo našu fotografiju pretvoriti u crno bijelu (image / adjustment/ desaurate), povećati joj kontrast i završiti snimanje klikom na prvu ikonicu – stop recording. (slika 4)

Važno je napomenuti da je sasvim nebitno kojom brzinom izvodimo postupak, važno je samo ono što radimo.

slika 4

slika 4

4) Primjena akcije na drugim fotografijama

Sada možemo otvoriti druge fotografije, kliknuti na “action” u našem “set-u”  i klikom na treću ikonicu ( play selection) photoshop će sam izvesti ranije snimljeni postupak, u ovom slučaju pretvoriti će sliku u crno bijelu i povećati joj kontrast. (slika 5)

slika 5

slika 5

Ovo je samo jednostavni primjer jednostavne akcije. U istu akciju mogli smo uključiti još i druge postupke kao što su smanjivanje veličine slike, smanjivanje rezolucije, spremanje fotografije u novu mapu itd…

Isprobajte, sigurno će vam ponekada dobro doći.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

  • miljana kaže:

    Kako sacuvati sve fotografije odjednom ( ne svaku pojedinačno)????????? please odgovor

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">