Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Photoshop za početnike – 3 stvari koje ćete sigurno trebati

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas
Kako zaokrenuti photoshop brush, kako proširiti sliku i kako stopiti dvije slike u jednu – to su tri pitanja koje postavimo čim se počnemo igrati u photoshopu ili baviti dizajnom. Nije teško, pogledajmo kako se to radi:

1)  ZAOKRETANJE PHOTOSHOP KISTA

Postoje nekoliko načina kako to možemo učiniti. Prvi je da kist stavimo na novi layer, zatim idemo na image / transform / i mišem ga zaokrenemo u željenu poziciju.

Drugi način je da na tipkovnici pritisnemo Ctrl + T i na gornjoj traci prozora odredimo kut nagiba (označen je malom ikonicom u obliku kuta ).

Treći način je prikazan ovdje: na novi layer, dakle, otisnemo željeni kist (slika 1)

slika 1

slika 1

Otvorimo brush docker window   (slika 2) ili stisnemo F5

slika 2

slika 2

Kliknemo na “brush tip shape” i upišemo kut (Angle) zaokretanja (slika 3)

slika 3

slika 3

i gle čuda! 🙂

slika 4

slika 4

2) ŠIRENJE SLIKE U PHOTOSHOPU

Ok, našli smo fotografiju koju želimo koristiti recimo u headeru našeg novog dizajna za web stranicu. Problem je da nam treba header recimo 960 px širok i maksimalno 300 px visok a fotografija je podjednake širine i visine. I što sad? (slika 5)

slika 5

slika 5

Problem možemo riješiti na nekoliko načina. Ako odabrana slika ima lijevu ili desnu stranu jednolične boje ili gradienta možemo je rastegnuti.

Prvo pomoću marquee tool-a  marquee-tool označimo nekoliko rubnih pixela  ( slika 6)

slika 6

slika 6

a zatim odaberemo edit / transform ili Ctrl + T i mišem rastegnemo označeni dio do željene širine. (slika 7)

slika 6

slika 7

I to je to. Ukoliko nam se pojave vodoravne linije možemo ih izgladiti pomoću “blur tool-a” blur ( slika 8.)

slika 8

slika 8

3) STAPANJE DVIJU FOTOGRAFIJA U JEDNU

Iako ovaj efekt danas više nije popularan u web dizajnu kao prije, još uvijek nam ponekada može dobro doći. Koristiti ćemo upravo rastegnutu fotografiju za pozadinu i njoj ćemo dodati još jednu. (slika 9 )

slika 9

slika 9

Gornjem layeru dati ćemo “layer mask” tako da kliknemo na layer, a zatim na treću ikonicu slijeva na dnu dockera sa layerima. (slika 10)

slika 10

slika 10

Kada layeru dodamo layer mask, uz ikonu slike na istom layeru pojaviti će se i ikonica layer maske. Na nju moramo kliknuti i označiti je jer gradient dodajemo layer maski a ne slici! ( slika 10 – A )

slika 10 - A

slika 10 - A

Zatim ćemo odabrati gradient tool , namjestiti frontcolor crnu, a background color bijelu, odabrati linear gradient “foreground to background” i isključiti “reverse” ako nam je uključen. (slika 11)

slika 11

slika 11

Držati ćemo pritisnutu tipku “shift” i mišem označiti područje slike na kojem želimo postepeni prijelaz. (slika 12)

slika 12

slika 12

I naše dvije slike biti će savršeno stopljene.

slika 13

slika 13

Ukoliko želimo da se fotografija stapa po svim rubovima i bude okruglog oblika, možemo umjesto linearnog gradienta upotrebiti “radial gradient”. Ili možemo napraviti nešto drugo:

Prvo gornjem layeru damo layer mask.

Zatim odaberemo front color crnu i izlijemo je na taj layer. Fotografija će sasvim nestati.

Zatim namjestimo front color bijelu, odaberemo okrugli kist sa mekim rubovima, namjestimo mu opacity na 100% i kliknemo na sredinu ( u ovom slučaju na glavu dječaka). Nakon toga odaberemo nešto veći kist, namjestimo opacity na 50% i ponovo kliknemo na isto mjesto. To ponovimo još jednom sa još većim kistom i opacity 25%.

Ako nam se pojavio rub slike, možemo ponovo front color namjestiti na crno i malim kistom prijeći preko tog mjesta. Postati će opet nevidljivo. (slika 14)

slika 13

slika 14

Istu tehniku možemo koristiti umjesto početničkog izrezivanja slike pomoću lasso tool-a. Jednom izrezana slika ostaje takva, dok masku uvijek možemo ukloniti ili prepraviti i imamo mogućnost mekih rubova. Važno je zapamtiti da pri korištenju maske crna boja čini layer nevidljivim, a bijela vidljivim. Na taj način je ” izrezan” i ovaj uskršnji zeko (slika 15)

freebee

freebee

Dobru zabavu 🙂

www.weberica.net

www.weberica.net

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

7 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">