Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Photoshop tutorial – bojamo uskršnja jaja u photoshopu

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Nedavno smo na Kroativu objavili članak sa uskršnjim čestitkama, wallpapersima, ikonama, vektorima i ostalim divotama za koji ste pokazali veliki interes. Danas vam donosimo jedan uskršnji tutorial.

Ove godine ćemo za promjenu umjesto pravih, bojati jaja u photoshopu 🙂 Možete nam se pridružiti sa svojim klincima.
Za početnike smo na kraju tutoriala spremili mapu korištenih alata u photoshopu, pa kada zapnete – odscroolajte do nje. (slika 9.)

Evo što ćemo raditi: (slika 1)

slika 1

slika 1

Pa počnimo:

1. Treba nam oblik jajeta. Možete ga sami nacrtati pomoću pen-toola ili jednostavno spremiti na svoje računalo ovaj oblik jajeta u transparentnom .png formatu i zatim ga otvoriti u photoshopu.  (slika 2.)

slika 2

slika 2

2. Dupliciramo layer: desni klik na bg layer / duplicate layer. Sada nam treba pozadina ; otvorimo novi layer iznad bg. layera, a ispod dupliciranog, namjestimo foreground color na bijelu i pomoću paint bucket toola izlijemo bijelu pozadinsku boju na taj layer.

3. Ukoliko ne želimo darkersko jaje, dati ćemo dupliciranom layeru lijepi crveni gradient : desni klik na layer / blending options / gradient overlay. (slika 3.)

slika 3.

slika 3.

4. Plastičnost ćemo postići svjetlim odsjajem; otvorimo novi layer, odaberemo svijetlu ili bijelu boju boju za foreground color, kliknemo na gradient tool – boja prema prozirnom, odaberemo radial gradient i nanesemo ga na novi layer u radiusu nešto manjem od jajeta. Zatim ga transformiramo do željene veličine (ctrl + t) i kada smo zadovoljni potvrdimo transformaciju na onoj kvačici na vrhu prozora. (slika 4.)

slika 4.

slika 4.

5. Nakon toga kliknemo na početni layer sa jajetom i pomoću magic wand tool-a označimo pozadinu.
Zatim kliknemo na layer sa odsjajem i stisnemo delete. Time smo pobrisali odsjaj koji je prelazio obris jajeta. (Ctrl + d) za deselektiranje.

6. Dodati ćemo još jedan manji odsjaj; otvorimo novi layer, pomoću eliptical marquee toola napravimo ovalni oblik i u njega unesemo isti gradient kao i na prethodnom layeru, ali ovaj puta gradient namjestimo na reverse, znači prozirno prema bijelom.(slika 5. )
Nakon toga ga transformiramo (ctrl+t) na željenu veličinu i položaj. Potvrdimo transformaciju i deselektiramo (ctrl+d)
Da bi izgledao prirodnije možemo taj layer zamutiti; filter / gausian blur i smanjiti mu opacitiy layera.

slika 5.

slika 5.

7. Otvorimo novi layer, odaberemo neke zgodne kistove i ukrasimo naše jaje. Svaki kist nanesemo na novi layer kako bi ga mogli postaviti na željeno mjesto, rotirati ili smanjivati.
Nakon toga svakom od layera sa kistovima damo blending option / soft light. (slika 6. )

slika 6.

slika 6.

8. Jaje je sada previše uglancano pa ga možemo malo uprljati da izgleda prirodnije. Foreground color stavimo crnu boju, odaberemo jedan od grunge brusheva  i nanesemo ih po tamnijoj strani jajeta na novi layer.
Smanjimo opacity layera na 17% i blending options na overlay. (slika 7.)
Nakon toga ponovo kliknemo na početni layer sa jajetom i pomoću magic wand tool-a označimo pozadinu.
Zatim kliknemo na layer sa kistovima i stisnemo delete. Time se pobrišu dijelovi kistova koji prelaze obris jajeta.

slika 6.

slika 7.

9. Preostao je još samo final tuch… sjena i odsjaj.

Prvo napravimo sjenu; otvorimo novi layer iznad bijele pozadine, foreground color stavimo crnu, odaberemo najveći okrugli kist sa mekim rubovima i kliknemo. Ctrl + t za transform i suzimo ga da izgleda kao sjena.
Zatim odsjaj: označimo sve layere osim layera sa sjenom i pozadinskog bijelog layera i dupliciramo ih.
Dok su još označeni – desni klik na layere, merge layers. Sada su se svi duplicirani layeri spojili u jedan koji pozicioniramo ispod svih layera, a iznad pozadinskog bijelog.
Zatim ga okrenemo naopako – edit / transform / flip vertical i spustimo ga ispod jajeta da izgleda kao odsjaj.
Da bi se stopio sa pozadinom – layer / layer mask / reveal all, odaberemo linear gradient – bijelo prema crnome, i nanesemo ga odozdo prema gore pomoću gradient tool-a. Zatim tom layeru smanjimo opacity na 37% i jaje je gotovo 🙂

Dalje je sve jednostavno, promjenom boja na layeru sa gradientom i odsjajem dobiti ćemo pisanice različitih boja, a možemo biti još kreativniji pa umjesto dekorativnih vitica umetnuti neku prigodnu fotografiju.

slika 8.

slika 8.

Za početnike ovdje je prikaz photoshop alata koje smo koristili u ovom tutorialu:

slika 9

slika 9

Ukoliko želite, pisanicu možete downlodirati u psd, .png ili .jpg formatu sa moje stranice www.weberica.net i mjenjati joj pozadinu, boju, ukrase itd.. Veličina je 970 x 1740 px.

Svakako pogledajte i naš članak sa resursima za uskršnje čestitke, wallpapere, vektore i ostale divote.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

 • Sanny kaže:

  Nevjerovatno kako male sitnice mogu dosta toga napraviti. Ovaj 3D look mi se jako svidja, izgleda vrlo cisto i u trendu. Mislim da se ovaj tutorijal moze primjeniti na raznim drugim stvarima. Obavezno probam;)

 • pocetnik kaže:

  Ovo nije za pocetnike, fali detaljan opis gde i sta kliknuti. meni PS cs4 ne pokazuje istu sliku 3. chekiram gradient overlay ali nemam istu sliku/panel kao ti. tako da je ovo za one koji su vec upoznati sa alatom. Ja sam bas tek instalirao program i jos nemam pojma.
  Inace, dizajnerske ponude za sajtove su ti odlicne, gledao sam tvoj sajt, jedino mi nije bilo jasno da si rodjena 1995:) ispada da imas 14 godina.
  Hvala za tutorijal, Hrvati se malo trude da daju lekcije, toga na srpskom Net-u nema (ima samo malo starije video lekcije za Flash).

 • Weberica kaže:

  hm.. na mojoj stranici to ne piše, bit će da si gledao stranicu koju sam dizajnirala svojoj kćeri 🙂 Jako je teško pisati ps tutoriale za totalne početnike, jednostavno ne mogu opisivati u pet rečenica gdje se nalazi koji alat. Svatko bi trebao kao prvo ipak naučiti gdje se nalaze najvažniji alati i kako se zovu a tek onda krenuti na ovakve tutoriale. Možda bi jednog dana mogla napraviti tutorial o alatima u ps 🙂

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">