Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Intervju: Virtus

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Vjerojatno ste već svi čuli za Virtus dizajn studio, po cijelome Internetu možete vidjeti njihove reklame i upravo zbog takvog agresivnog oglašavanja svi su čuli za njih. Njihove radove ste već mogli vidjeti i na Kroativ galeriji, a koja je njihova tajna uspjeha pročitajte u intervjuu.

Kroativ: Tko je Virtus?
Virtus: Virtus Dizajn je tvrtka čija je primarna djelatnost izrada web stranica, programska rješenja, CMS rješenja, kao i smještaj web stranica. Naše ime poteklo je od latinske imenice ‘virtus’ koja na hrvatskom znači čovječnost, izvrsnost, karakter, vrijednost, hrabrost, muževnost. Ime je odabrano jer su Virtus dizajn 2005. postavila na noge dva muževna bratića koja više izgledaju kao tjelohranitelji nego kompjuteraši, a značenje se proširilo pridruživanjem novih članova (što obitelji, što karakternih djelatnika) i s ponosom možemo reći da naš tim čine upravo ljudi koje krasi većina tih kvaliteta (muževnost neke od njih, na sreću, baš i ne).

Kroativ: Adresa vaših web stranica
Virtus: www.virtus-dizajn.com

Kroativ: Koliko vas ima?
Virtus: 6 stalno zaposlena i 5 stalnih vanjskih suradnika. Našu ekipu uglavnom čine web dizajneri, programeri, grafički dizajneri i oni koji su zaduženi za sve drugo (administriranje, kontakte s klijentima, upravljanje projektima)…

Kroativ: Što sve radite?
Virtus: Osim naših osnovnih, glavnih i voljenih djelatnosti kao što su izrada web stranica, programska rješenja, CMS rješenja i smještaj web stranica, pružamo i usluge grafičkog dizajna jer se vrlo često dogodi situacija da s klijentom započnemo razgovor o izradi web stranica i onda shvatimo da postoji potreba za osmišljavanjem kompletnog vizualnog identiteta.
Nije svejedno kako će izgledati logotip i znak tvrtke, jer on uvelike određuje i izgled web stranice, a kasnije ga treba aplicirati i na cijeli niz tiskanih i inih medija.
Tu se stvara imidž tvrtke – dosljednost u vizualnom identitetu asocira i na dosljednost u poslovanju, a o marketinškom proboju nije potrebno ni govoriti.

Kroativ: Recite nam par, vama najdražih projekata.
Virtus:

  1. Importanne (www.importanne.hr)
  2. Profectus (www.novogradnja.hr)
  3. Gazela-Sesvete d.o.o. (www.gazela-sesvete.hr)
  4. Mex Cantina (www.mex-cantina.hr)
  5. Gradjevinski imenik (www.gradevinski-imenik.net)

Srećom, radi se o web stranicama pa je puno o projektu vidljivo i na webu. A pozadina… neka to ostane naša mala tajna.

Kroativ: Kako pratite nove trendove, gdje se informirate?
Virtus: Svakako.. čitamo časopise, kontaktiramo s ljudima iz struke, sudjelujemo u strukovnim konferencijama, tu i tamo surfajući naletimo na neku novu “caku”… a i kod vas (Kroativ) se moze naći pametnih stvari.

Kroativ: Koje programe najviše koristite pri izradi projekata/web stranica?
Virtus: Photoshop, Programers notepad, Zend studio, Dreamweaver, illustrator, Flash…

Kroativ: Opišite nam ukratko proces izrade web stranica u vašem studiju
Virtus: Proces izrade, ako sve ide onako kako mi najviše volimo,  dijelimo obično na 5 faza: definiranje odnosa, dizajn web stranice, izrada web stranice, provjera sadržaja i funkcionalnosti web stranica i postavljanje web stranica na poslužitelj.

Na početku, nakon što smo ispitali sve potrebe klijenta, formiramo ponudu za izradu web stranice. Po prihvaćanju ponude ulazimo u prvu fazu i po potrebi potpisujemo ugovor o suradnji u kojem definiramo sve međusobne obaveze i sva prava. Kada ponovno definiramo sadržaje i funkcionalnosti na web stranici i nakon što dobijemo osnovne smjernice oko dizajna, logotip i npr. nekoliko fotografija, krećemo u izradu prijedloga dizajna (druga faza). Dizajn dorađujemo do konačne potvrde sa klijentove strane.

U trećoj fazi krećemo u izradu web stranica. U pravilu, da bismo došli do ove faze potrebni su određeni preduvjeti: pripremljeni i isporučeni materijali koje je potrebno postaviti na web stranicu, upute i razarađena funkcionalnost. Ukoliko se radi o kompleksnijem i zahtjevnijem projektu potrebna nam je pripremljena projektna dokumentacija ili ju mi razvijamo zajedno s klijentom. Ovo je ujedno i faza u kojoj smo s klijentima u najintenzivnijoj komunikaciji, kako u pravilu uvijek postoje neke ideje, pitanja, nejasnoće ili prijedlozi s obje strane. U ovoj fazi najčešće rješavamo i pitanje definiranja imena domene, njene registracije i smještaja web stranica.

U pretposljednjoj fazi kompletan sadržaj web stranica postavljamo na neutralan link, kako bismo svi mogli pregledati sadržaje i funkcionalnost i ispraviti eventualne propuste. Kad su greške ispravljene stranicu postavljamo na pripadajuću domenu odnosno poslužitelj.

Kroativ: Koji dio projekta najviše volite?
Virtus: Kako tko u firmi… mislim da svatko od nas ima svoju omiljenu fazu, ovisno o tome za što je zadužen, ali svi volimo uspješno finiširanje projekta. Osim što na kraju, naravno, zadovoljan mora biti prvenstveno klijent onim što je dobio (i vizualno i funkcionalno), isto nam je tako važno das mo zadovoljni i svi mi (i procesom i rezultatom). Što to znači? Da sa zadovoljstvom možemo stajati iza svih segmenata projekta -od komunikacije s klijentom, dizajna, funkcionalnosti ukoliko se radi o programerski zahtjevnijem projektu, do toga da stranice ispunjavaju svoju svrhu na Internetu koja god ona bila. Da možemo reći – ovo je pravo djelo Virtus dizajna!

Kroativ: Kada bi mogli raditi na projektu iz snova, kakav bi to projekt bio i zašto?
Virtus: Naš projekt iz snova bi bio taj koji bi nam osigurao egzistenciju do te mjere da bi posao obavljali s plaže… he, he…

Kroativ: Da li još uvijek stranice optimizirate za starije verzije browsera ili ste to odlučili ignorirati?
Virtus: A joj.. i dalje se borimo, iako je to ustvari borba s vjetrenjačama.. Većinu vjetrenjača ipak još svladavamo uspješno.

Kroativ: Što mislite o web dizajnu u HR?
Virtus: Pomiče se prema naprijed.. ali puževim koracima.. Čak i kad se pojavi neka “firma” koja je producirala neki dizajnerski web, obično taj bude među jedinim u porfoliu.. Tako da već dugo vremena svega nekoliko tvrtki u Hrvatskoj radi kvalitetne webove (dizajnerski, “koderski” , programerski), a i da su istovremeno prilagođeni korisnicima.

Kroativ: Kakav bi savjet u vezi web dizajna mogli dati našim čitateljima?
Virtus: Ako su web dizajneri: ne odustajte jer budućnost je u Internetu. Ako su čitatelji: koristite Internet i web u punom kapacitetu i za sve moguće namjene – šteta je ograničiti se isključivo na zabavu.

Kroativ: Koje su greške koje klijenti najčesće rade i kakve klijente najviše volite?
Virtus: Najčešća greške? Uvijek se možemo pitati jesu li to greške ili jednostavno njihovo pravo da za svoje novce dobiju ono što žele… pritom mislimo na dizajn, naravno. A što se procesa izrade tiče – nekvalitetno pripremljeni materijali iz najrazličitijih razloga. Kakve klijente volimo? One koji nam osiguraju sve preduvjete za kvalitetan rad, a zatim proces prepuste nama. I naravno, one koji plaćaju uredno. (he,he)

Kroativ: Razno (što želite reći, a nije predviđeno pitanjima)
Virtus: Pitanja su toliko dobra da nemamo ništa za dodati!

Slični sadržaj:
Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Komentari su zatvoreni.