Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Intervju: Nivas

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Od ovog trenutka ekskluzivno samo na Kroativ web dizajn blogu svaki tjedan možete čitati intervjue sa vodećim web dizajn tvrtkama u Hrvatskoj! Zavirite u sve tajne njihova uspjeha i saznajte zašto se ističu iz gomile.

Za probijanje leda odabrali smo mega popularnu tvrtku Nivas čiji članovi tetoviraju Adobe logo na ruci, a što tek rade od stranica strah nas je i pomisliti 🙂

Kroativ: Tko je Nivas?

Nivas: Ime Nivas vuče porijeklo iz stare Indije. Niwas tj. Nivas ili na engleskom Abode, po urban dictionaryu znači “A house or home. A good place to chill or hang out when bored.”. Htjeli smo Adobe, al to je bilo zauzeto. Postojimo već 17 godina no tek u posljednjih 9 godina u ovoj formi u kojoj nas možete sresti danas.

Kroativ: Adresa vaših web stranica
Nivas: www.nivas.hr

Kroativ: Koliko vas ima?
Nivas: Za sada nas je 9 stalno zaposlenih i 10 vanjska suradnika, svi redom vrsnih stručnjaka u svom polju. 🙂

Kroativ: Što sve radite?
Nivas: Primarno produkciju web projekata, web stranice i web marketing.

Kroativ: Recite nam par, vama najdražih projekata.
Nivas:

  1. Croatia Osiguranje (www.crosig.hr), jer je super korporativni sajt na kojem smo uspjeli progurati hrpetinu zamisli i ideja koje su bile gotovo nespojive sa korporativnim svijetom.
  2. Centrala (www.centrala.hr), jer nema žutila, i jer je super!
  3. News portal Sutra.hr (Rest in Peace), jer je bio izvanredna platforma za ispitivanje internet populacije u Hrvatskoj, i za učenje jako puno stvari vezanih uz produkciju social orijentiranih sajteva.
  4. Aždaja boutique (www.azdaja-boutique.com), jer je to super webshop koji prodaje, između ostaloga, Pentagram Tange. HALO! PENTAGRAM TANGE!
  5. SplinQ (http://www.splinq.com) je društveni on-line dućan koji dijelu svoju zaradu sa kupcima. Svakako najveći projekt koji smo radili i jedini tog tipa u Europi.
  6. Izvan konkurencije: fashionguru.com.hr – jer je jednostavno dobar trash 🙂

Kroativ: Kako pratite nove trendove, gdje se informirate?
Nivas: Čitamo, putujemo, surfamo, gledamo što se radi vani, ali većinu vremena provodimo u produkciji, tako da većinu problema riješimo svojom pameću, te tako sami sebi (a možda i nekom drugom) postavimo novi nivo.

Kroativ: Koje programe najviše koristite pri izradi projekata/web stranica?
Nivas: Kompjutorske! Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, NuSphere PhpED, Komodo, Outlook, Firefox, SecureCRT, Subversion…

Kroativ: Opišite nam ukratko proces izrade web stranica u vašem studiju
Nivas: Par sastanaka s klijentom > Nivas Brainstorming kako napraviti projekt > Predaja ponude klijentu > (prihvaćena ponuda) > Slaganje strukture sajta (recimo Sitemap) > Prikupljanje barem dijela materijala > Izrada Grayboxova (wireframeova), izrada logike User interfacea > Slaganje strukture sajta uz pomoć tih wireframeova > Crtanje pravog izgleda sajta > Crtanje crtanje crtanje > Rezanje u XHTML/CSS > Programiranje i implementacija našeg Vudu content frameworka > Testiranje tj. krv znoj i suze. > Slaganje serverske infrastrukture (ako je projekt veći) > Deploy na production servere > Testiranje i poliranje detalja > Praćenje posjetitelja & uspješnosti te korigiranje sajta na temelju analiza > Nadogradnje (GO TO STEP 1)

Kroativ: Koji dio projekta najviše volite?
Nivas: Razvijanje koncepta, sve ostalo je manje-više žbukanje.

Kroativ: Kada bi mogli raditi na projektu iz snova, kakav bi to projekt bio i zašto?
Nivas: Nema takvog. Svi su projekti drugačiji.

Kroativ: Da li još uvijek stranice optimizirate za starije verzije browsera ili ste to odlučili ignorirati?
Nivas: Dok Microsoft ne ubije IE 6, mora se za njega razvijati. Više od 30% korisnika worldwide još uvijek koristi IE6. Corporate korisnici čine većinu IE6 usera, a na nekim web siteovima oni čine 99% posjetitelja.

Kroativ: Što mislite o web dizajnu u HR?
Nivas: Napreduje, no jako sporo. Sporo ponajviše zbog toga što klijenti ne shvaćaju razliku između dobrog i lošeg sajta. To je temelj problema iz kojega se onda granaju dalje problemi.

Kroativ: Kakav bi savjet u vezi web dizajna mogli dati našim čitateljima?
Nivas: Rad, rad, rad, rad.

Kroativ: Koje su greške koje klijenti najčesće rade i kakve klijente najviše volite?
Nivas: Greške: ne shvaćaju web, niti im se da razmišljati o webu kao mediju koji ima svoja pravila ponašanja, svoju strukturu, itd. Kakve volimo: one druge.

Kroativ: I za kraj želite poručiti?
Nivas: Pusa!

Slični sadržaj:
Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Komentari su zatvoreni.