Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Intervju: Trikoder

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Došao je novi tjedan, a s njime i novi intervju. Da li čitate 24 sata? Gledate rtl? Njuškate na Njuškalu? Kupujete slike na Pixsell? Vjerojatno je bar jedan odgovor pozitivan, a mi vam predstavljamo majstore koji su zaslužni za te projekte. Oni su mladi, oni su kreativni, a zovu se Trikoder (Bean me up, Scotty op.a 🙂 ). Stari su znanci Kroativ galerije ali da ne dužimo pročitajte vi intervju:

Kroativ: Tko je Trikoder?
Trikoder: Trikoder je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva trojice osnivača koji su odlučili iskoristiti vlastite potencijale i znanja te pritom okupiti pojedince sličnih svjetonazora. Okupljanje je inicirano u zimu 2004. godine, a neočekivano nagli uspjeh poslovne filozofije doveo je do osnivanja Trikodera u siječnju 2008. godine. Samo ime interne je prirode i nema neko opće poznato značenje, iako ga mnogi uspoređuju sa slavnim uređajem iz Star Treka. 🙂

Kroativ: Adresa vaših web stranica
Trikoder: www.trikoder.net

Kroativ: Koliko vas ima?
Trikoder: Trenutno brojimo 10 stalno zaposlenih.

Kroativ: Što sve radite?
Trikoder:

U ovom odgovoru poslužiti ću se blagodatima copy-pastea. 🙂
– projektiranje i izrada web sustava (portali, internet i intranet aplikacije)
– vizualno oblikovanje grafičkih proizvoda i web sustava
– analiza i servis postojećih LAMP/WAMP sustava

Kroativ: Recite nam par, vama najdražih projekata.
Trikoder:

  1. 24 sata (www.24sata.hr) – Prvi i jedinstven no-scroll news portal. Izabran od Svjetskog foruma urednika (World Editors Forum) među pet najuspješnije dizajniranih news portala u svijetu već drugu godinu zaredom.
  2. Njuškalo (www.njuskalo.hr) – Iako se prema želji klijenta nije išlo na velike vizualne izmjene, strukturalno i aplikacijski napravljen je velik posao. Trenutno najpopularniji online oglasnik u Hrvatskoj uz pomoć naše tehnologije radi višestruko efikasnije i spreman je za sve buduće izazove.
  3. Profil (www.profil.hr) – Projekt online knjižare dovršen u rekordnom roku. Asortiman Profilovog megastorea nalazi se na webu i sinhroniziran je u realnom vremenu s lokalnom aplikacijom za vođenje cjelokupnog asortimana. Uz ocjenjivanje artikala, mogućnost komentiranja, vezane video trailere i stvaranje liste želja, radi se o jednoj od tehnološki najnaprednijih online knjižara u Hrvatskoj.
  4. Pixsell (www.pixsell.hr) – Hrvatski photo stock site. Ukoliko ste ikada čitali članak na nekom od hrvatskih većih portala, sigurno ste vidjeli i neke od fotografija koje nudi Pixsell.

Kroativ: Kako pratite nove trendove, gdje se informirate?
Trikoder: Nemamo favorite među izvorima informiranja. Koristimo stručnu literaturu i niz relevantnih servisa (RSS, news groups, social networks, blogovi…).

Kroativ: Koje programe najviše koristite pri izradi projekata/web stranica?
Trikoder: Gotovo sve iz Adobe obitelji što se vizualnog dijela tiče. Programeri poglavito koriste Zend studio, EMS, Tortoise svn i naravno, shell pristup.

Kroativ: Opišite nam ukratko proces izrade web stranica u vašem studiju
Trikoder: Ukratko? Možemo probati. 🙂
Budući da se glavnina razvoja odnosi na velike projekte, u idealnoj situaciji odradi se set preliminarnih sastanaka s klijentom kako bi se definirale faze i podfaze projekta, kao i rokovi za iste. U predprodukcijskoj fazi definira se detaljan feature set projekta te wireframeovi. Sve se potom dokumentira kroz projektnu dokumentaciju koja postaje svojevrsna „biblija“ cjelokupnog projekta. Kada se krene s konkretnom produkcijom, preostaje samo držati se predodređenih rokova i dovršiti projekt na obostrano zadovoljstvo.

Kroativ: Koji dio projekta najviše volite?
Trikoder: Budući da u svojim redovima imamo programere, dizajnere i project managere, mogu sa sigurnošću reći da svaki dio projekta dobiva dovoljno ljubavi i pažnje u svakom pojedinom trenutku.

Kroativ: Kada bi mogli raditi na projektu iz snova, kakav bi to projekt bio i zašto?
Trikoder: Gledajući trenutnu produkciju i projekte koji dolaze, Trikoder već radi na svojim projektima iz snova. 🙂

Kroativ: Da li još uvijek stranice optimizirate za starije verzije browsera ili ste to odlučili ignorirati?
Trikoder: Ah, lijep će biti (posve sigurno sunčan) dan kada će IE6 po korištenju pasti dovoljno nisko da ga se više ne treba uključivati u optimizaciju. Do tada, optimiziramo za IE6 i čekamo.

Kroativ: Što mislite o web dizajnu u HR?
Trikoder: Dizajnu u Hrvatskoj, kao jednakovrijednom elementu u razvoju bilo kojeg proizvoda, tek odnedavno se posvećuje nešto više pažnje kroz javne rasprave i djelovanje strukovnih udruga. Odljev vrhunskih hrvatskih dizajnera je prevelik, a rijetki su gospodarski subjekti u Hrvatskoj koji u potpunosti shvaćaju i iskorištavaju potencijal dizajna. Promjena percepcije značaja dizajna odvija se presporo, a u konačnici to se odražava i na konkurentnost hrvatskih proizvoda. Web dizajn u tom smislu nije izuzetak.

Kroativ: Kakav bi savjet u vezi web dizajna mogli dati našim čitateljima?
Trikoder: Uživajte u radu i ne dopuštajte manje stručnim ljudima da diktiraju vaš posao.

Kroativ: Koje su greške koje klijenti najčesće rade i kakve klijente najviše volite?
Trikoder: Klijenti nikada ne griješe. 😉

Slični sadržaj:
Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Komentari su zatvoreni.