Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Intervju: Kreativa studio

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Kreativa web dizajn studio iz Petrinje stari je znanac Kroativ galerije i ovaj tjedan vam donosimo intervju s tim maherima. Kažemo maherima jer studio s ovakvim zvučnim imenom sličom našem sigurno nije mačji kašalj!

Kroativ: Tko je Kreativa studio?
Kreativa: Kreativa, punim imenom Kreativa Studio web i grafički dizajn, čine dva mlada frajera koji svašta znaju. Ime je smišljeno kad smo se pokušavali sjetiti engleskog izraza za kreativu – nismo uspjeli… Bilo je to prije nešto više od dvije i pol godine, u zimi 2007.

Kroativ: Adresa vaših web stranica
Kreativa: www.kreativa-studio.hr
Razbacani smo i po Facebooku i Twitteru. Ček as aut, pliiz !!

Kroativ: Koliko vas ima?
Kreativa: Za sada samo dva, ali vrijedimo za četvoricu, radimo za osmoricu i još kad dodaš jednog vanjskog… e sad ja ne kužim je l’ pišem u jednini ili..

Kroativ: Što sve radite?
Kreativa: Ponajprije jedinstveni dizajn web stranica, zatim flash, XHTML/CSS pogonjen custom inhouse CMS-om pa, pored toga, i tradicionalni grafički dizajn (logo, vizitka i sl.).

Kroativ: Recite nam par, vama najdražih projekata.
Kreativa:

  1. Foto video fokus(www.foto-video-fokus.hr) – Full flash sajt čija nam je izrada donijela veeeeeliko zadovoljstvo !! Stvarno genijalan klijent, točan, pedantan, zna što hoće, ali je spreman poslušati argumentirane prijedloge. Da njegov odnos nije bio takav, ovaj sajt ne bi pokupio ni približan broj nagrada i priznanja. Čovjek zna da smo mi ti koji radimo web, a ne on. Jedan od rijetkih.
  2. Mikrofonija(www.mikrofonija.com) – E ovdje smo se namučili, prvi i trenutačno jedini portal koji smo iz(g)radili. Ogroman posao, ogromne mogućnosti CMS-a koji je kodiran od nule. Bila je prava muka raditi ovo, puno posla, jako puno testiranja i još više bugova, ali na kraju, kada smo sve zgotovili, nismo mogli ne zavoljeti ovu ljepoticu. Najbolja stvar je što klijent održava sajt na dnevnoj bazi, tako da još uvijek diše punim plućima.
  3. Advantis(www.advantis.hr) – Kažu da je crna nova crvena. Mi volimo novu crvenu. Ovaj sajt nam je ostao u dobrom sjećanju upravo zato što smo se napokon uspjeli odmaknuti od vlastitih oganičenja i dokazati sami sebi da i bijeli sajt može izgledati cool.

Kroativ: Kako pratite nove trendove, gdje se informirate?
Kreativa: Uglavnom informacije s kakva bloga ili foruma nekako dođu do nas, no, osim toga, posjećujemo i stranice koje dodjeljuju nagrade i priznanja najboljim sajtovima. Stvarno najbolji način da bismo ostali u korak s vremenom i vidjeli što je aktualno. Ako vam je do klikanja, evo pa klikajte: www.thefwa.com, www.mows.sk/awards, www.designlicks.com.

Kroativ: Koje programe najviše koristite pri izradi projekata/web stranica?
Kreativa: Više-manje sve sa Adobe prefiksom. Uleti i pokoji alat koji odrađuje neki dosadni posao umjesto nas.

Kroativ: Opišite nam ukratko proces izrade web stranica u vašem studiju
Kreativa: Hmm… kako s kojim klijentom. Ako je zločest ne damo ništa, dobije po prstima ili spank. Ako je cool i dopusti nam da radimo svoj posao, dogovorimo neke sastanke na kojima odredimo što i kako. Nakon briefinga krenemo s dizajnom pa ispravljamo, ispravljamo i ispravljamo, zatim izrežemo, sve posložimo i onda sve rušimo da bismo ponovno mogli ispravljati jer je netko nešto zaboravio, a to baš mora biti tu. Ali uz puno besanih noći i hektolitre kave sve se stigne na vrijeme tako da su kod nas spankovi rijetki. Jesam li spomenuo da često ispravljamo?

Kroativ: Koji dio projekta najviše volite?
Kreativa: Završetak – zadovoljstvo, divljenje i pokazivanje drugima ako je sve ispalo dobro ili prijezir, gađenje i zakopavanje linka i skidanje potpisa sa stranice ako je nešto pošlo po zlu 😉

Kroativ: Kada bi mogli raditi na projektu iz snova, kakav bi to projekt bio i zašto?
Kreativa: Bilo kakav projekt u kojemu mi naređujmo drugima, a ne oni nama… no moram priznati da se u posljednje vrijeme dosta palimo na foto i filmsku industriju, tako da i to ulazi u uži izbor.

Kroativ: Da li još uvijek stranice optimizirate za starije verzije browsera ili ste to odlučili ignorirati?
Kreativa: Hmm, pa kad i drugi, moramo i mi. A šta ćemo? Ako je nešto neizvedivo, puknemo Flash i riješen problem 🙂

Kroativ: Što mislite o web dizajnu u HR?
Kreativa: U posljednje dvije godine krenulo je nabolje. Dobri web studiji su postali vrhunski a oni lošiji su napredovali. Povećao se broj freelancera od kojih poneki rade zaista impresivno. Sve je više pokušaja ostvarivanja većih projekata što je vrlo pohvalno, jedni uspiju, drugi ne, no ekipa se trudi i najčešće, iako su predani, ne uspiju zbog slabije razvijenog tržišta i nemogućnosti tržišta da prepozna kvalitetu. No i to bi se trebalo riješiti kroz 5-6 godina… nadamo se.

Kroativ: Kakav bi savjet u vezi web dizajna mogli dati našim čitateljima?
Kreativa: Good one !! Ako ste dizajner slijedite viziju, nađite nešto što će vas otkačit, tražite inspiraciju na svakom koraku, u šalici kave ili kravjem kolaču, svejedno je što vas pokreće ako to radi veliki dio posla za vas. Ako ste klijent, pažljivo odaberite s kime radite i neka vam ne bude žao dati nekoliko lipa više, najčešće upravo one čine veliku razliku.

Kroativ: Koje su greške koje klijenti najčesće rade i kakve klijente najviše volite?
Kreativa: Najgore je kada klijent ne zna definirati svoje želje, kad izrada sajta nema cilj niti smisao, već je vođen mišlju o tome da “danas svi imaju web, to je moderno, ajmo i mi”. Najbolji su open minded klijenti koji znaju kako žele da ih drugi vide i dopuštaju ljudima koji znaju svoj posao (nama dizajnerima) da ih i predstave u tom svjetlu. Takvim je klijentima najveći gušt raditi stranicu.

Kroativ: Razno (što želite reći, a nije predviđeno pitanjima)
Kreativa: Navratite do Petrinje – uz zgodne Jelice i dobre paštete očekuju vas i najbolje web stranice !!

Slični sadržaj:
Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Komentari su zatvoreni.