Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Intervju: EuroArt93

Autor/ica Webmaster

Autor Kroativ mreže. Web dizajnom se bavi već nekih desetak godina i trenutno radi u Web Inkubator dizajn studiju. Kreativac u duši stalno željan novog znanja, a u slobodno vrijeme farba pixele i šeće web stranice po Internetu.

Oglas

Ovaj tjedan vam predstavljamo tvrtku EuroArt93 iz Siska čije ste mnoge radove već imali priliku vidjeti na Kroativ galeriji najboljih hrvatskih stranica. To su vam one velike Flash stranice koje su i na svjetskoj web dizajn sceni odjeknule kao bombe.

Kroativ: Tko je EuroArt93?
EuroArt93: Ime agencije i nije neka velika kreativa iz razloga što smo ga dobili jer se firma od 93. god. (logično zar ne), bavi tradicionalnim marketingom (promo materijali, brošure, vizualni identiteti tvrtke i dr.), a tada su sve caffe bar-ove nazivali CRO92 ili Oluja95) Tek zadnjih 7 godina agencija radi 70% s web-om, a ostalih 30% su zakupi medija i grafički dizajn.

Kroativ: Adresa vaših web stranica
EuroArt93: www.euroart93.hr

Kroativ: Koliko vas ima?
EuroArt93: 8 full-time dečki i cura, te vanjski: 3 dizajnera, 1 fotograf, 1 copywriter, 1 ilustrator, 1 3D manijak

Kroativ: Što sve radite?
EuroArt93: Rich Web solutions ili Web pun multimedije, urednog CSS-a, dobrog CMS-a. Konkretno: Web aplikacije, Full Flash siteove, Flash aplikacije, Intranet aplikacije i dr.

Kroativ: Recite nam par, vama najdražih projekata.
EuroArt93:
Naših ili tuđih? Heheh šala…

  1. Byblos (www.byblos.hr) – Vrlo jednostavna ideja (flash video) donijela nam je puno posla, još kada vas klijent na sastanak zove na večer Davida Guette ili Ericka Morilla stvar nije mogla loše završiti.
  2. Večernja Škola (www.vecernjaskola.com) – trenutno sada u off fazi, site nam je pružio mnoštvo zabave, kreativne brief-ove sa Pervanom i ekipom te detaljno upoznavanje s Jadran filmom gdje su snimljeni neki od Ex. Yu klasika.
  3. Bimini Bay Living (www.biminibayliving.com) – Ako ste vidjeli fotke s ovog site-a, jasno vam je što ludi Amerikanci mogu napraviti. Srokali su jedan cijeli otok na Bahamima kako bi napravili Luxury resort za bogataše, iako ekološki baš i nije genijalna ideja, potpuno je ludo što se sve može napraviti s novcem. Što se tiče Web-a, pojma nemamo kako su došli do nas, jedino što smo ih non-stop nagovarali da za to trebamo doći tamo na 3 tjedna kako bismo dobili viziju za site, naravno nije prošlo…
  4. Big Blue Bubble (www.bigbluebubble.com) – kanadska firma (s Hrvatom vlasnikom, koji je bio urednik Eridinih sinova na Z3 (sjeća li se tko toga? Sjeća li se tko upće Z3-a?) koja se bavi izradom igrica za konzole i mobitele. Totalno cool posao i iskreno uvijek smo htjeli napisati jednu igru, ali nikada dovoljno niti znanja niti vremena, tako da je s tim likovima bilo super raditi.
  5. Rina Travel (www.rinatravel.comex. teambuidling.hr) Dečki iz Rine su super dečki i kreativici, totalno u svom poslu. Poanta je da su nam uvijek davali odriješene ruke da napravimo ono što mislimo da će biti dobro za Web, ustvari kada bolje razmislimo super su nam projekti gdje klijenti nisu imali uplitanja u kreativan posao ili samu ideju Web-a, nego su to prepustili nama. Povjerenje koje su nam davali uvijek je okrenulo na dobar site.

Kroativ: Kako pratite nove trendove, gdje se informirate?
EuroArt93: Časopisi: Computer Arts, .Net, Computer Arts Project, a od Web-ova: The FWA za Wow efekat, te naravno svjetske agencije: organic.com, f-i.com, bigspaceship.com, northkingdom.com i dr.

Kroativ: Koje programe najviše koristite pri izradi projekata/web stranica?
EuroArt93: PhotoShop, Zend studio, Flash, After effects, Illustrator, Liquid planner, Axure (za prototyping i wireframe-ove)

Kroativ: Opišite nam ukratko proces izrade web stranica u vašem studiju
EuroArt93: Ljudi koji hoće Web stranicu, stoje u redu ispred naše agencije u Sisku. Kada odaberemo jednog s kojim ćemo raditi, mora odgovoriti Koje godine je bila bitka pod Siskom, ako ne zna odgovor na to pitanje, procijenimo da mu je mozak dovoljno otvoren da krenemo raditi zajedno s njime… a ako idemo ozbiljno…
Razgovor s klijentom oko upita koji je poslao – slanje ponude – ako je ponuda prihvaćena – brainstorming oko ideje (strukturalne ili vizualne, zavisi da li radimo portal ili neki Flash impact site) – izrada prototipa – izrada vizualne ideje – if (approve == yes) – html & css – programiranje i implementacija CSS-a – testiranje – the end

Kroativ: Koji dio projekta najviše volite?
EuroArt93: Ja kao dizajner kažem – dizajn i izrada Flash-a (nema bolje stvari nego kada složiš full Flash Web site i zatim na kraju dodaješ neki dobar French house style), a ako pitate programera, njegov sex je neka zahtjevna php aplikacija…

Kroativ: Kada bi mogli raditi na projektu iz snova, kakav bi to projekt bio i zašto?
EuroArt93: Web rebranding www.hnb.hr pogotovo pod stranice tečajne liste… opet se šalimo… Naš projekt iz snova imao bi veliki buđet jer bi si mogli priuštiti recimo da idemo direktno klijentu, primjerice u NewYork i tamo bi brainstormali oko 3 tjedna. To bi sve klijent plaćao, također prihvatio bi svaku našu ideju da napravimo nešto ludo i otkačeno te bi nas dodatno financijski motivirao za to. Super bi bilo da imamo Video shooting, photoshooting, puno aftera i onda neku monster Web aplikaciju koja bi to sve vrtila. Uglavnom tamo gdje ima novaca najčešće je i dobra kreativa 🙂

Kroativ: Da li još uvijek stranice optimizirate za starije verzije browsera ili ste to odlučili ignorirati?
EuroArt93: Ja rezačima u firmi kažem da se na zaj….. i da rade za IE6. E sada, da li to oni rade ili ne.. tko će znati… deadline-ovi su pain in the ass

Kroativ: Što mislite o web dizajnu u HR?
EuroArt93: Eh sad bi mi mogli puno ovoj temi, ali rekli ste kratko, pa ćemo kratko. U zadnje vrijeme fali kreativne ekipe u HR, puno toga se svodi na neke 3 columns Nuke-joomla-templatemonster site-ove, koji su ok, ali daleko od osobnog i prepoznatljivog. Volimo stranice koje imaju u sebi posebnost, kreativnost, bilo to u samoj strukturi, zanimljivim CSS trikovima, pametnoj funkcionalnosti ili pak u snažnom vizualnom izgledu i sjajnoj Flash realizaciji. Sve ima svoju publiku samo je pitanje da li ste napravili doista nešto što korisnika, vas i klijenta usrećuje.

Kroativ: Kakav bi savjet u vezi web dizajna mogli dati našim čitateljima?
EuroArt93: Izbjegavajte stock-photo site-ove (osim kada stvarno trebate neku fotku ili sl.) i templatemonster.com – It will only make you ugly…

Kroativ: Koje su greške koje klijenti najčesće rade i kakve klijente najviše volite?
EuroArt93: Greške klijenata: nemaju jasno definiran projekt, razlog zašto idu u web site, što njime žele komunicirati, uvijek su u borbi s buđetom, nemaju pojma koliko im dobar site može pomoći.
Volimo klijente: koji su otvoreni, koji ili imaju jaku viziju ili stvari prepuste nama da ih vodimo, one koji su spremni riskirati kada im predložimo ideju.

Kroativ: I za kraj želite poručiti?
EuroArt93: Hvala ekipi iz KROATIVA, dođite do Siska na pivo…

Slični sadržaj:
Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Komentari su zatvoreni.