Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Laptop ili stolno računalo za web dizajn?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Nedavno smo objavili članak o vrstama laptopa koji je izazvao velik interes čitatelja.

Gledajući danas statistiku termina koji naše čitaoce dovedu do nas, naišla sam na pojam “laptop za web dizajn”. Pretpostavljam da je to upisao netko tko se tek počinje baviti tim poslom pa ćemo danas pokušati odgovoriti i na to pitanje.

Web dizajn je posao za koji svakako trebamo imati dobru opremu jer ćemo je koristiti i preko 8 sati dnevno. Pa krenimo redom:

pc web design, računalo za web dizajn, laptop

RAČUNALO

Treba nam dobar pc (ili mac), sa što više radne memorije , povećim hard diskovima i po mogućnosti jednim eksternim diskom. Ne smijemo zaboraviti dobar procesor i dobru grafičku karticu.

Svi web dizajneri na svojim računalima imaju instalirane programe koji ne samo da zauzimaju prostor na C disku već koriste i mnogo radne memorije. Dešavati će se da se i nekoliko tih zahtjevnih programa vrti u isto vrijeme i sasvim sigurno će zablokirati slabije mašine. Zatim su tu brda fontova, plug-inova, dodatnih brusheva, stilova, gradienta i ostalog blaga za photoshop, illustrator itd. koji se također krcaju na C disk.
Na D disku držati ćemo mape i mape sa ikonama, fotografijama, materijalima za web stranice, gotovim sranicama, back up-ovima, psd i flash dokumentima i tako dalje i tako dalje…

Što god ne treba biti na hard disku od računala dobro je pohraniti na eksterni disk. Eksterni disk je praktičan i zato što ga možemo seliti sa kućnog računala na laptop ili nositi klijentu ili na posao tj. doma.

MONITOR

Monitor mora biti što veći (minimalno 19 incha) i što bolje kvalitete sa što boljim bojama i mat površinom kako ne bi imao odbljesak. Mat površina je potrebna i zato da nam slika bude jednaka bez obzira na kut gledanja.
Naravno, rezolucija bi trebala biti najmanje 1688 x 1028. Posljedica rada na malenom monitoru obično su stranice koje će se raspadati na velikom monitoru ili će im nedostajati rubovi.
Osim toga, treba imati na umu da se prilikom izrade web stranice često ima otvoreno nekoliko prozora. Zbog toga je idealno imati dva monitora.

TIPKOVNICA

Svakako je preporučljivo nabaviti ergonomsku tipkovnicu. Na kroativu smo već pisali o tzv. informatičkim ozljedama i treba ih shvatiti vrlo vrlo ozbiljno. Dakle, velika tipkovnica, po mogućnosti nagnuta prema van i sa jastučićima za dlanove spasiti će nas zadebljanih zglobova, natečenih dlanova i bolnih prstiju. Pišete li sa svih 10 prstiju zaobljena tipkovnica je genijalan izum.

Pri kupnji tipkovnice treba obratiti pažnju i na dostupnost tipki za zagrade < i > koje ćemo često koristiti u kodovima. Na nekim tipkovnicama za obje zagrade treba držati po dvije tipke što je nepraktično.

MIŠ

I miš treba biti kvalitetan tako da se s njime lako i precizno može raditi. Valja probati i sa podlogom koja ima silikonski jastučić i koja je izrađena od glatkog materijala. Kotačić se treba lagano i glatko okretati.

STOL I STOLAC

Svi web dizajneri i programeri koje znam, provode pred računalom veći dio dana (i noći 🙂 ) i zato je jako jako važno da je stolac što udobniji i odgovarajuće visine obzirom na stol.

Sredina monitora svakako treba biti u visini očiju, a tipkovnica 15 -20 cm niže radi što udobnijeg položaja ruku i ramena.

LAPTOP

Laptop u tom poslu može biti samo kratkotrajna zamjena za stolno računalo i poslužiti na putovanju ili kao nužno zlo. Razloga je nekoliko – treba nam miš za rad u photoshopu, tipkovnica i monitor su premali, a boje loše.

Označeno s: , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

9 komentara

 • bogus kaže:

  Pozdravljam,
  Inače vas tu i tamo pratim jer se naleti na kakav dobar članak, ali ovaj mi je upao u oči više zbog netočnosti podataka. Pa bih se malo osvrnio i na to.
  1.Računalo – što jače to bolje, RAM min.4GB, svakako bolja grafička i proc bare Dual Core. Harda naravno nikad dosta.
  2.Monitor – 19” je sad vec standard. Naravno da je veci monitor uvijek i bolji, ali tu ide ona “Koliko para, toliko muzike”. Rezolucija 1688×1028!?!? Šta je to? Što se tiče posljedice rada, ona ne ovisi o veličini monitora, koliko o samom koderu!!!
  3.Tipkovnica – Totalna glupost je koristit zaobljenu tipkovnicu!! A i za istu bi svi trebali proći tečaj daktilografije da bi mogli nabadat po debilno zaokrenutim tipkama. Štima ovo za zagrade.
  4. Miš i stolica mogu proći. Samo što bi stol trebao biti što veeeći!
  5. Laptop se može koristit za dizajn, programiranje i sve ostalo isto kao i stolno računalo, ali tu naravno treba uzeti u obzir da to treba i platiti. Dobar laptop šiša stolna računala i po kvaliteti i po dugotrajnosti. Rad na njemu je stvar navike, ali se može.

 • weberica kaže:

  Bogus, sve štima što si napisao, ali članak je za one koji su tek odlučili da bi se time počeli baviti. Znači ako doma imaju pc sa 1 gb rama, za početak će se snaći i sa time, ali to je apsolutni minimum. Ja sam počela i sa manje. Nijedan početnik nije dobar koder a mali monitor mu ne pomaže. Za zaobljenu tipkovnicu imaš pravo.. ja pišem sa svih 10 pa mi nije problem, ali da, drugima je 🙂 Kupovati laptop za web dizajn je glupost jer je raditi taj posao na njemu samo nužno zlo.

 • bogus kaže:

  Ma što se tiče laptopa, htjedoh reći da poznam ljude koji rade webdizajn isključivo na njima, dapače, preferirali su laptop. Osobno smatram da su nužno zlo i odvratno je raditi na njima, al zato su im i stranice tako “prekrasne”! (nećemo imenovati nikoga 🙂

 • weberica kaže:

  Netko možda može i na iphonu radit web dizajn
  http://www.youtube.com/watch?v=eXpbGaIkPlw 😀 LOL

 • Denis kaže:

  Pozdrav ekipa,

  Dugo sam razmišljao što uzeti i kako sve iskombinirati i mogu reći da sam zadovoljan…

  Iako mi se isplati uzeti desktop računalo, potrebniji mi je laptop zbog raznih stvari. A kako želim raditi web design treba mi malo veći monitor od 15,6″ tako da sam uzeo laptop + monitor od 22″ i ispunio svoje potrebe…

  Krenuo sam sa 4000-5000 kn i na kraju sam potrošio 6500 kn ali mislim da se isplatilo.
  Uzeo sam Asus laptop i Samsung monitor

  Asus:

  Procesor: Intel core i5
  Ram: 4 GB
  Disk: 500GB
  Grafička: ATI Radeon 5470 HD

  Spojim ga na monitor preko HDMI ili VGA i imam “desktop računalo”… Kad mi treba uzmem ga sa sobom i nosim gdje god treba…

  • DARIJA kaže:

   Pozdrav,

   zanima me kako ide posao s laptopom i monitorom da li je kombinacija ispunila tvoja očekivanja?

   Kada uključiš monitor na laptop koju tipkovnicu koristiš?
   Da li koristiš oba m onitora i od laptopa i samsung u isto vrijeme?

   darija

 • DARIJA kaže:

  Pozdrav svima,

  zanima me rad s dva monitora kako odrediti što gledati na jednom a što imati na drugom monitoru kad se radi nešto opsežno.

  hvala

  • Stefek kaže:

   Uglavnom na veći ekran staviš ono na čemu radiš (web stranica, fotografija, kod programiranja), na manji (po tvom prethodnom pitanju, pretpostavljam da bi to bio ekran laptopa) staviš komande programa u kom radiš.

  • Denis kaže:

   Veći monitor (Samsung) koristim kao glavni desktop, i koristim ga za isto što je Stefek rekao ili kad prepisujem, kopiram nešto, kao npr tekst iz Word-a u web stranicu i slično…

   Prezadovoljan sam kombinacijom i zasad me sve služi kako bi trebalo..

   Pozz…

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">