Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Zašto trebamo koristiti “blending options” u WEB dizajnu

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Jednom prilikom dobila sam zadatak da ukodiram dizajn koji je napravio drugi dizajner. Na dizajnu se nalazilo nekoliko gumba (buttona) različite veličine sa 2 različita gradienta.
Upute su bile da svaki od njih ima 2 gradienta za 2 stanja (a, a:hover) ali dizajner je nacrtao samo po jedan gradient za svaki od njih.
Obzirom da su bili različite veličine, nije mi preostalo drugo nego da preostala stanja za svaki gumb nacrtam sama. (slika 1)

slika 1

slika 1

To ne bi bio problem da je dizajner koristio “blending options”, ali nije. On je nanio gradient pomoću “gradient tool-a” te mi je preostalo samo da svaki gumb jaaako povećam a zatim pikam sa kapaljkom  po gradientu i obrubu.

Na sličan nespretan način bili su nacrtani i ostali elementi – npr box se sastojao od dva četverokuta na dva layera, od čega je donji bio za par px veći od gornjeg i tako predstavljao obrub boxa (?!)  Naravno, debljinu obruba mogla sam odrediti samo odokativno.

Zapamtite – Blending options su zakon za web dizajnere i kodere!

Dovoljno je kliknuti desnom tipkom miša na layer sa elementom da bismo mu dali ili pročitali njegov stil. Najbolje od svega je što stil tog layera odnosno elementa možemo jednostavno kopirati na drugi element ili ga spremiti kao “new style”.

Ono što želim reći pojasniti ću na slijedećim primjerima:

Imamo gumb (ili bilo koji element) i on ima svoj stil : neki gradient, stroke i inner glow. Klikom na blending options otvori nam se prozor u kojem možemo namjestiti (a poslije i pročitati) sve detalje tog stila – točne boje gradienta, točnu debljinu  i boju obruba, sjene, sjaj itd. (slika 2)

slika 1

slika 2

Želimo li taj isti stil dati nekom drugom elementu jednostavno ćemo ga kopirati i prenijeti na drugi element. (slika 3 i 4)

slika 3

slika 3

slika 3

slika 4

Ili recimo imamo tekst box sa obrubom u drugoj boji. Klikom na blending options možemo vidjeti boju pozadine boxa, debljinu i boju obruba i te podatke jednostavno upisati u naš CSS. (slika 5)

slika 4

slika 5

Dizajnirate web stranicu? Onda svakako koristite blending options. Vama će biti lakše, a koderi će vam biti zahvalni 😉

Označeno s: , , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

 • liftboy kaže:

  ne znam jel koristiš Illustrator, ali ovaj problem sa buttonima si mogla riješiti s njim, tamo pickerom označiš gradient na nekom shape-u i automatski ti se prekopira na element na kojem hoćeš takav gradient. 🙂

 • weberica kaže:

  tnx, ilustrator koristim ak-baš-moram tak da nisam to znala. U svakom slučaju blending options je najjednostavnija metoda 🙂

  • liftboy kaže:

   ma ja ustvari kombiniram ilustrator i fireworks, kako za koje stvari…upalim maltene cijeli adobe paket i šibaj 😀

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">