Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Bežićni internet na bonove bez pretplate

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Bliži se ljeto i odlazak na more, u kampove ili vikendice. Ovisnici o internetu razmišljaju o nadolazećoj apstinencijskoj krizi pa gledaju cijene laptopa i uspoređuju cijene bežićnog interneta. Svima nama kojima treba bežićni internet samo mjesec dva preko ljeta jer doma već imamo ADSL, nude se razne ali skupe opcije.

Pa pogledajmo što nam nude domaći operateri:

Tele2

tele2

tele2

Ovo ljeto Tele2 prvi je počeo sa akcijom i ponudio bežićni internet bez pretplate – “ sloboda za sitniš.

Cijena je 0,69 kn za 1Mb odnosno 690kn za 1Gb i teško da bi se to moglo nazvati “sitniš”.

Ako se nadoplati bonom od 100 kuna tada je slijedećih mjesec dana cijena za 1 Mb “samo” 0,39 kn !!

Ne treba nikakav ugovor niti se dodatno plaća “zrakarina” odnosno radijska frekvencija ali je obavezna mjesečna nadoplata bonom od minimalno 50 kn.

Potrebno je kupiti USB stick za 395 kn od čega je  394 kn na Tele2 računu raspodijeljen je na sljedeći način:
100 kn odmah pri aktivaciji,
50 kn sljedećih 5 mjeseci,
te zadnji mjesec 44 kn

Obavezna je nadoplata bonom svaki mjesec min. 50 kn, znači USB stick će nas koštati 1 kn samo ako bežićni internet koristimo više od 6 mjeseci.

Ukoliko živimo sa školskim djetetom ili u obitelji netko radi u prosvjeti, postoji mogućnost Tele2 CARNet. Bez pretplate cijena 1Mb je 0,39 kn, odnosno 1Gb = 390 kn.

Drugim riječima, 1Gb prometa na ljetovanju platiti ćemo: 395 usb + 390 1Gb  promet – 100 na računu = 685 kn.

T-mobile

t-mobile

t-mobile

T-mobile odgovorio je na tu akciju pa ponudio jeftiniju opciju – “Mobilni internet 500” a akcija traje do 31.8.09.

Bez pretplate,  promet se plaća  0,20 kn za 1Mb odnosno 1 Gb = 200kn.

Toj cijeni treba dodati još i 98 kn za USB stick.

Također, tim cijenama treba dodati i 10 kn “zrakarine” mjesečno tj korištenje radijske frekvencije za svaki mjesec trajanja ugovora, znači, dodatnih 240 kn za dvije godine jer se sklapa ugovor u trajanju 24 mjeseci.

1Gb prometa na moru platiti ćemo 98 usb + 200 promet + 120 zrakarina/godišnje = 418 kn .

Uz ovu opciju NE mogu se koristiti druge pogodnosti kao što je ugovor sa CARNetom za 50% popusta ili kupnja laptopa po povoljnijoj cijeni.

Vip

vip - odavde do vječnosti

vip - odavde do vječnosti

Vip je također objavio ljetnu akciju “odavde do vječnosti” do 31.8.09. po sličnim uvijetima kao i T-mobile, znači 1Mb prometa = 0,20Kn + USB stick za 91 Kn.

Obavezno je sklapanje ugovora na  24  mjeseca te plaćanje “zrakarine” od 10 kn mjesečno za 24 mjeseca trajanja ugovora, znači, dodatnih 240 kn za dvije godine.

1Gb prometa na moru platiti ćemo 91 usb + 200 promet + 120 zrakarina/godišnje = 411 kn .

Vip ili T-mobile?

Na nekom forumu pročitala sam da T-mobile pošteno računa utrošeni promet, dok se to za Vip ne bi moglo reći. Naime, dotični čitatelj tvrdi da je isprobao obje opcije i da mu se čini da mu je Vip obračunavao više utrošenog prometa nego što ga je on napravio.

Ušteda prometa

Preostaje nam samo da pogledamo naš uobičajeni dnevni i mjesečni promet i izračunamo koliko bi nas koštalo surfanje na plaži tj. da li nam se to isplati. Naime, 1 Gb je vrlo lako potrošiti u mjesec dana čak iako se izbjegava gledanje videa, filmova, slušanje muzike  i download .

Da bismo smanjili promet možemo isključiti prikaz slika na web stranicama ( Tools / options / content / load images automatically ) uz mogućnost određivanja iznimaka tj nekih stranice koje će nam ih ipak prikazivatil.

Možemo izbjegavati i download slika koje primimo na mail. U tu svrhu zgodan je Gmail jer prikazuje slike kao thumbnail pa možemo vidjeti o čemu se radi i bez downloada i otvaranja.

Alternativa

No, sve to ubija čar surfanja pa je možda bolje razmisliti o alternativnim rješenjima poput krađe prometa od susjeda (haha šala.. nebih se na to oslonila u našim malim priobalnim mjestima ) no možda neki kafić ima free zonu.

Turisti bez laptopa mogu posjetiti lokalnu knjižnicu gdje možda imaju pc i internet koji naplaćuju po satu ili potražiti kafić koji daje internet besplatno uz konzumaciju pića ili uz plaćanje.

To su ekonomični načini za kratko surfanje, čitanje mailova ili kratki chat sa prijateljicama. Za tu svrhu svuda i uvijek pri ruci nam je mali besplatni chat room na  http://tinychat.com/ .

Dakle, mobilni internet svakako nije opcija za uobičajeno opušteno surfanje već samo nužno zlo. Međutim, ljetovanje sa laptopom omogućuje nam spremanje fotografija sa naših fotoaparata i njihovu obradu u photoshopu kao i igranje jednostavnih igrica u kišnim danima.

Prije nego odbacite bilo koju od ovih mogućnosti i odlučite se za razglednice i čitanje knjige preko ljeta , pogledajte kako se sa internetom snalaze svjetski beskućnici 🙂

http://blogs.wsj.com/photojournal/2009/06/04/homeless-and-online-in-san-francisco/

homeless on net

homeless on net

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

12 komentara

 • stepic kaže:

  Napisana tema u pravi (zadnji) čas. Baš sam ovih dana gledao ponude i ako se ne varam ovo je sve uz nekakvu pretplatu na godinu-dvije.
  Mene je zanimala ona opcija web n walk s nekim stikom, pa koliko nadoplatiš toliko imaš prometa.
  Zapela mi za oko t-mobile opcija za Simpa korisnike (na sreću imam dva sina u simpi :-). Aktivacija je 1 kn, može se tako aktivirati najviše 3 puta i svaki put se dozvoli promet od 10 mb. Smiješan promet ali za pročitat mailove dovoljno. Ak ne uleti neki veliki Att 🙂

  To mi se učinilo dobro rješenje u ovoj restriktivnoj godini. Samo bih puknuo od smijeha kad sam pročitao dodatak napisan sitnim slovima. Piše ovako, Nakon što istekne 30 dana ili potrošite podatkovni paket, naplata se vrši prema cjeniku za Free surf: 5,98 kn za 100 kB prenesenih podataka. 🙂

 • weberica kaže:

  opcije iz članka oni zovu “pretplatnički odnos” ali je zapravo “ugovorni odnos” jer se pretplata NE plaća nego samo potrošeni promet i 10 kn zrakarine dok traje ugovor.

  Ja sam odlučila uzeti laptop ali ne i internet po ovim cijenama. Tamo gdje ljetujem može se doći sa svojim laptopom ili bez njega i surfati za 15 kn na sat ili, druga opcija u jednom kafiću prištekati se besplatno na pol ure uz obavezno piće. To nam je čisto dovoljno za mailove i pročitat novosti sa kroativa 🙂

  Laptop nam zapravo najviše treba za gledati, prebaciti, sejvati i uređivati fotke koje snimimo i malo se igrati ako nam bude dosadno.

  sitna slova su najvažnija :))))

 • weberica kaže:

  5,98 kn za 100 kb ?? pa to je samo 59.800 kn za 1 gigu 😀

  • stepic kaže:

   To je posao, malo se zaigraš i ode bon. 🙂
   Na sreću, to je simpa pa se ne može napraviti veći trošak. Danas sam probao spojiti mob i lap i mogu reći da ide OK. Za pročitati poštu sasvim dovoljno, a za surfanje treba poisključivat sve moguće jer jedan banerčić za čas pojede MB.

   Uvijek čitam sitna slova. Pa se onda prebacim čitati između redova 😉

  • weberica kaže:

   …a na kraju intuitivno skužiš manipulaciju 🙂 ma bit će drugo ljeto jeftinije, sjeti se samo kako smo surfali tamo negdje 2005-te bez adsl-a, t-com 13 kn na sat, carnet 1,75 kn, a sad imamo flat tarife 10 giga 60 kn mjesečno :)))

 • Nikola Dadić kaže:

  Dok sam koristio vip(pretplata) računi su obicno dolazili od 600-1300kn sa uključenim 3gb, sad koristim tele 2 isto 3gb više surfam i gledam youtube nego kad sam imao vip i racun mi dode max 450kn

  • weberica kaže:

   To ti je puno, jer sve iznad 3 gige plaćaš po 0,28 kn /mb. Imaš pretplatničku opciju vip Mobile Broadband Flat pa ti ne treba posebno kućni adsl a posebno mobilni nego imaš 2u1. To je zgodna opcija za one koji doma nemaju adsl (podstanari i sl) i one koji često trebaju mobilni bežićni izvan kuće:

   Mobile Broadband Flat je novi podatkovni tarifni model koji najzahtjevnijim korisnicima omogućuje najbolju ponudu mobilnog pristupa internetu. U cijenu mjesečne naknade uključeno je čak 10 GB (10240 MB) podataka koje je moguće iskoristiti za mobilni pristup Internetu/intranetu na području cijele Hrvatske.

   Zbog čak 10 GB podataka uključenih u cijenu mjesečne naknade Mobile Broadband Flat tarifni model preporučujemo korisnicima koji redovno pristupaju internetu i prenose velike količine podataka.

   Mobile Broadband Flat – Mjesečna naknada – 391,00
   MB uključeni u mjesečnu naknadu – 10240
   Obračunska jedinica – 10 KB
   (PDV uključen).

   Al ovo je bio članak o internetu bez pretplate.

 • Kreativa kaže:

  Odlično tajmiran i koristan info. Baš prije ljetovanja, možda se i uštedi ponešto 🙂

 • Domagoj Pavlešić kaže:

  Postoji i akcija Buga i VIP-a u kojoj kupovinog novog Buga dobivate 600 MB besplatnog prometa kroz tri mjeseca (mjesečno 200 MB), efektivno za 35 kuna što je cijena časopisa.
  Više ovdje: http://www.bug.hr/vijesti/poklanjamo-600-kn-mobilnog-interneta/97322.aspx

  Nadalje, osobno mogu potvrditi da se kod VIPa ne potpisuje ugovor na 24 mjeseca ako se ne uzima stick. Ja sam uzeo tu tarifu (“do vječnosti”) bez sticka i nisam morao ništa potpisati. Stick se može kupiti odvojeno u VIPme paketu za 179 kn, ili 50 kn manje uz bon iz Buga.

 • weberica kaže:

  domaagoj, hvala ti na ovoj korisnoj obavijesti, nisam za nju znala. U međuvr3emenu sam otišla na more i otkrila da samo treba naći T-com centar i u krugu od 50-100 m se spojiti na hotspot, besplatno. Dakle ,svima kojima nije daleko to je najisplativija opcija, pogotovo ako je u blizini kafić 🙂 Navodno da se radi na tome da cijela obala bude hotspot (informacija iz T-com centra)

 • branko kaže:

  Poštovanje,kada če imati očolica križevaca signal kako bog zapovjeda.Signal je nikakav a kad sam kupovao bežični internet onda mi je trgovac rekao da je signal odličan, nažalost tako je slab da ga nekad ni nema. POZDRAV BRANKO.

 • weberica kaže:

  Eh branko, ako te to tješi čak ni periferija Zagreba nema dobar signal, o okolici zg. da ni ne pričam…

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">