Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Uštedite vrijeme pomoću Adobe Photoshop Tool Preset-a

Autor/ica Bojan

Adobe Photoshop entuzijast.

Oglas

Što je Tool preset

Tool Preset vam može uštedjeti vrijeme kada radite sa alatima u Photoshopu. Većina ljudi rade jednu te istu stvar ponovo i ponovo kao na primjer rezanje slike po dimenzijama za blog, sajt, email, pisanje određenim setom slova, bojenje omiljenom četkicom..

Da biste sačuvali tool preset koji nije ništa drugo već parametri podešeni za rad sa nekim od alata, prvo podesite parametre za alat koji je aktivan na traci sa opcijama alata. Zatim kliknite na mali crni trokut sa desne strane od ikonice alata na početku trake sa opcijama. Sljedeće što treba učiniti je kliknuti na ikonicu koja je ista kao i za kreiranje novog sloja i upisati ime u New Tool Preset dijalogu.

Photoshop Tool Preset slika 1

Photoshop Tool Preset slika 2

Kako koristiti sačuvane parametre

Da koristite neki od sačuvanih parametara, kliknite na njegovo ime. Iz ovog dijaloga. Možete se prebacivati na druge alate tako što ćete prvo isključiti opciju Current Tool Only i biće vam prikazani sačuvani parametri (preseti) iz podrazumevanog (default) seta. Kliknite na bilo koji preset i alat kome je on namijenjen postati će aktivan sa sačuvanim parametrima spremnim da nastavite da radite na projektu.

Photoshop Tool Preset slika 3

Kada želite da preimenujete sačuvane parametre ili ih izbrišete, kliknite desnim klikom na njihovo ime i izaberite Rename (preimenuj) ili delete (izbriši).

Photoshop Tool Preset slika 4

Da sačuvate set parametara koji ste kreirali za određenu svrhu i potrebe, kliknite na mali crni trokut u desnom gornjem uglu “letećeg” dijaloga i izaberite Save Tool Presets. Iz ove padajuće liste možete odabrati da resetirate presete ili da prikažete neki od sačuvanih.

Photoshop Tool Preset slika 5

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">