Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti savršeni photoshop brush iz loše slike

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Što napraviti ako imamo malenu i mutnu sliku sa pozadinom u boji, a mi od nje želimo napraviti lijepi, oštri kist visoke rezolucije ?

Za primjer ćemo uzeti motiv sa stranice  http://www.morecloth.com/

originalni motiv

originalni motiv

Nema nam druge nego da sličicu prvo vektoriziramo.  Možemo to učiniti u Adobe Illustratoru, ali za to postoji i puuno bolji programčić a zove se Vector Magic. Napravila ga je ekipa sa Stanford univerziteta i jako ih volim zbog toga. Program ima online verziju gdje fotku možemo uploadati a zatim preuzeti vektorizirani png ili jpg, nažalost ograničene veličine. Želimo li .eps verziju ili veći format tada moramo kupiti desktop edition i instalirati na svoj pc ili mac. Vrijedi svake kune, pardon, dolara.

Prilikom vektoriziranja možemo odabrati koliko boja želimo, koliko želimo da je detaljna i još neke korisne stvari. Dakle, sada prvo u shoping ili po free trial verziju 🙂

program za vektoriziranje fotografija

program za vektoriziranje fotografija

Nakon vektoriziranja dobili smo .eps verziju veličine 1000 x 1000 px . Sada je u illustratoru možemo povećati i po želji ukloniti višak elemenata. Ja sam je otvorila u photoshopu jer se u njemu bolje snalazim i izgledala je ovako ( samo dvostruko veća). Veličina slike određuje i veličinu našeg kista pa je bolje da je što veća.

2

2

Zatim dupliciramo layer i damo mu layer mask. Između novog i bg layera otvorimo još jedan i na njega izlijemo bijelu boju. (slika 3)

3

3

Kliknemo na layer mask (ne na sliku), front color namjestimo crnu i odaberemo prvo veliki (a kasnije mali) kist oštrih rubova kojim ćemo zamaskirati sve suvišne dijelove na slici. Da, da, možemo koristiti i gumicu ali to rade samo amateri ( slika 4)

4

4

Na kraju ćemo imati samo dio koji želimo za naš kist ( slika 5)

5

5

Sada ćemo sliku spremiti kao kist: edit / define brush preset (slika 6)

6

6

Sada možemo otvoriti novi dokument, odabrati frontcolor crnu i isprobati naš novi kist ( slika 7)

8

gotovi kist za photoshop

Ovaj photoshop brush veličine 930 x 525 px možete downloadirati ovdje.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">