Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako napraviti 3D zastavu s Photoshop displace funkcijom?

Autor/ica sale_djuka

Slobodni grafičar, Photoshop maher koji rado dijeli svoje znanje s drugima.

Oglas

Često nam se dešava da iz ovog ili onog razloga trebamo napraviti zastavu, ali pošto je jako teško naći 3D zastavu mi je moramo sami kreirati. Kreiranje te zastave za početnike predstavlja „sizifov posao“. Ja ću vam kroz ovaj tutorial objasniti postupak kreiranja zastave od ideje do realizacije.

Korak 1.

Potrebno je pronaći sliku zastave koju želite obraditi. U ovom slučaju ja sam izabrao sliku BiH zastave pošto dolazim iz Bosne.

Korak 1.

Korak 2.

Potrebno je pronaći sliku „tekstila“, ovo se najlakše postiže tako što u Googlu ukucate fabric ili peace of fabric ili nešto slično uglavnom bitno je da pronađete sliku platna, papira ili bilo čeg što sliči na 3D.

Korak 2.

Korak 3.

U ovom koraku potrebno je desaturirati sliku.To se postiže na sljedeći način: IMAGE → ADJUSTMENTS → DESATURATE ILI (SHIFT+CTRL+U)

Korak 3.

Korak 4.

Sada je potrebno ovu sliku snimiti u PSD format. FILE → SAVE AS → IZABERETE LOKACIJU GDJE JU ŽELITE SPREMITI A U FORMAT-U IZABERETE (PSD*PDD)

Korak 5.

Sada se vratite na svoju zastavu koja je spremna za 3D transformaciju. FILTER → DISORT → DISPLACE

Korak 4.

Korak 6.

Pojavit će se prozor u kome trebate unijeti sljedeće postavke:

Korak 5.

Korak 7.

Izaberete PSD u ovome slučaju Zastava.psd i trebali bi dobit ovakvu sliku:

Korak 7.

Korak 8.

Na prvi pogled ovo izgleda bezveze ali sada ćemo finalizirati radove.

a) Otvorite „tekstil“ sliku i okrenite je u obliku zastave. To je najlakše postići ako selektirate sliku i idete na: EDIT → TRANSFORM → ROTATE 9O CCW

b) Sada sliku povećajte u skladu s veličinom zastave u ovome slučaju 600x300px

c) Kada ste ju povećali kopirajte je s CTRL+C (copy), otvorite sliku displacovane zastave i zalijepite tekstil CTRL+V (paste)

Korak 9.

Nakon prethodnog koraka idite na layer pa Hard Light i finalni proizvod možete pogledati na slici dolje.

Finale

Kraj

I to je to, finalna slika bi trebala izgledati kao na slici gore, a ovisno o slici tekstila koju ste upotrijebili. Na ovaj način možete postići mnoštvo zanimljivih efekata jer je Displace vrlo korisna funkcija, smao je Vaša mašta granica.

Ako Vam nešto nije jasno slobodno ostavite komentar i riješiti ćemo to ;).

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

 • weberica kaže:

  najbolji rezultati biti će sa tekstilom koji nema izraženu teksturu, znači bolje saten nego jeans. Iako to na ovom primjeru nije baš uočljivo, rezultat je izobličena zastava (zvjezdica i linija) točno po naborima tkanine tako da djeluje real. U suprotnom bilo bi dovoljno layer sa zastavom staviti iznad layera nabora i dati blending option hard light. Tnx za ovo, nisam to znala, priznajem 🙂

  • sale_djuka kaže:

   Pa dobro moze i tako,a sto se tekstila tice ako slika bas nije onako kako bi mi htjeli moze se dotjerat preko IMAGE opcija posvjetlit potamnit i sl,ovde kod mene nije ispalo bas kako sam htio ali nema veze bitan je postuak……. 😀

 • Jasmin kaže:

  Interesuje me kako uraditi leptira čije je tijelo obojeno u zastavu bilo koje države

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">