Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako nacrtati i spremiti svoj pattern

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Geometrijski pattern ili uzorak možemo jednostavno sami nacrtati i često nam je to puno brže nego da ga tražimo po netu. Iako dijagonalne linije više nisu u trendu kao pred nekoliko godina, još uvijek nam se  poneki uzorak može zgodno uklopiti. Mi smo danas nacrtali kockice, a na sličan način možemo napraviti linije, točkice ili neke veće i složenije uzorke.

Pa evo kako se radi:

1) Otvorimo novi dokument željene veličine sa parnim brojem pixela i transparentnom pozadinom. Ovaj naš je 10 x 10 px. Zatim nekoliko puta kliknemo ctrl + sve dok ne vidimo točno onoliko kockica koliko dokument ima pixela (10 vodoravno i 10 okomito).

2) Odaberemo pencil tool Pencil , četvrtastog oblika i veličine 1 px a front color odaberemo crnu.  Otvorimo novi layer u kartici (dockeru) sa layerima.(slika 1)

slika 1

slika 1

3) Nacrtamo uzorak tako da kliknemo po jednom u svaki kvadratić koji čini naš uzorak i pritom imamo na umu da se lijevi i gornji rub moraju nastavljati na desni i donji rub (slika 2)

slika 2

slika 2

4) Kada smo gotovi idemo na edit/define pattern i spremimo ga (slika 3)

slika 3

slika 3

5) Otvorimo novi dokument , naš je 500 px x 250 px i pomoću paint bucket toola PaintBucket na njega izlijemo željenu boju – mi smo odabrali žutu . Na gornjoj traci zamjenimo frontcolor u pattern, iz padajuće liste odaberemo zadnji spremljeni pattern i otvorimo novi layer. (slika 4)

slika 4

slika 4

6)  Na novi layer izlijemo naš kockasti uzorak (slika 5)

slika 5

slika 5

7) Sada možemo kliknuti desnom tipkom miša na taj layer, otvoriti blending options i izmjeniti boju patterna (slika 6)

slika 6

slika 6

Ovdje je naš rezultat (slika 7) i posebno mali pattern.png kojega možete skinuti i slobodno koristiti (slika 8 )

slika 7

slika 7

pattern (desni klik /save as )

slika 8

Budite nam kreativni i dobru zabavu 🙂

Označeno s: , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

3 komentara

 • web dizajn kaže:

  Weberice,

  Odličan tutorijal, koji veoma jednostavno objašnjava kako napraviti šaru koja nam se sviđa, zatim kako je sačuvati i kako je primeniti na novom dokumentu.

  Na ovaj način veoma jednostavno i brzo se pravi novi uzorak šare. Veoma mi se sviđa, jer šare su veoma tražene radi ukrašavanja pojedinih elemenata na web stranicama radi obogaćivanja vizuelnog utiska, kao što su dekori, ornamenti, ukrasi itd.

 • weberica kaže:

  jelda? 🙂

 • Muamer kaže:

  Dobar tutorial….pohvale 😉

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">