Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Prošećimo u krugu škole

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

UBU Vas poziva na otvorenje izložbe radova učenika ŠPUD-a na potezu Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova, četvrtak 5.11.2009. ispred Primijenjene

ŠPUD - izložba na ulicama centra grada

ŠPUD - izložba na ulicama centra grada

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, ŠPUD, kulturno je i nacionalno blago grada Zagreba i Republike Hrvatske.

ŠPUD, nekada Škola primijenjene umjetnosti, a još prije Obrtna škola, ustanova je koja već 127 godina obrazuje adolescente u području umjetnosti, primijenjene umjetnosti i dizajna.

ŠPUD je kamen temeljac obrazovanja u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u RH. Učenici Obrtne škole koji su se nakon završetka visokog školovanja u inozemstvu vratili u Zagreb i postali profesori Obrtne škole, pojedinci su koji su pokrenuli i osnovali Likovnu akademiju te Tehničko sveučilište u Zagrebu (iz kojeg je nastao današnji fakultet AGG).

Izložba U krugu Škole jedan je od projekata UBU-a s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja šire javnosti prema radu ŠPUD-a koji se često prikazuje kao manjkav. Tumači se da su visokoškolske ustanove ustvari one koje u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere iako se učenici ŠPUD-a od ostalih razlikuju upravo po tome što su se kroz razdoblje adolescencije obrazovali u umjetnosti te je u njima razvijen odnos prema umjetničkom djelovanju tijekom sazrijevanja i oblikovanja njihovog bića/inteligencije.

Rad učenika ŠPUD-a izložen je, umetnut, odigran u izlozima na potezu Frankopanska – Ilica – Gundulićeva – Masarykova. On traži pažnju u očima prolaznika koji prebiru po sadržaju izloga. Umetnut u postojeći izlog, rad je izjednačen sa ostalim sadržajem izloga, no za razliku od ostatka, on nema ulogu prodajnog proizvoda, njegova ga pozicija i uloga (ipak) distancira. Samim time on je dio iznenađenja izloga, nametnut u svojoj metaforičkoj ulozi, iskače iz prostora izloga uživljavajući se u urbanu sliku centra oživljava s njome.

Slika koja je ponuđena ovom izložbom pokretna je slika gdje je pozicija ŠPUD-a u uglu te slike, u uglu kruga, kao pokretač kruga. Krug koji je oživotvoren ovim putem nije ni mjesto, ni vrijeme… ono čemu je centar svugdje, a periferija nigdje… paradoks koji nam pomaže postaviti pitanje  Što je to ŠPUD u vremenu i prostoru?

UKŠ definira uži dio grada u kojem se Škola nalazi 127 godina te se postavlja po ustaljenim rutama učenika i profesora Škole za vrijeme pauza, rupa u nastavi te nakon nastave.

Postavom izložbe u izloge poslovnih prostora nastojimo skrenuti pažnju na umjetnost u stvaranju koja se odigrava u srcu grada, na ulicama, na kavi , pod školskim odmorom te ističemo učenike ŠPUD-a kao tvorbene faktore ambijenta centra grada Zagreba.

Šetnja od ugla kruga prema ugla kruga osvješćuje postojanje memorije o izdizanju nad zatečenim stanjem i stavlja posjetitelja izložbe u položaj da stvari sagleda sa nepostojeće periferije promatrajući centar. Izlog je u ovom slučaju refleksija kruga.

Veza koja je ovdje ponuđena kao izbor pulsirana je na tragu beskonačnosti akcije – reakcije, gdje ŠPUD, u uglu kruga, jednako je samo mala beskonačnost u nizu malih beskonačnosti radova kruga.

Organizator i provoditelj projekta: Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU

Autori projekta i postav izložbe: Bernarda Cesar, Filip Pintarić, Kristina Volf

Vizualni identitet izložbe: Tina Bauer, Marija Juza, Gordana Pavlek

Fotografija: Aleksandra Ajzenhamer

Suradnik: ŠPUD, Trg maršala Tita 11, Zagreb

Otvaranje izložbe: Dr.sc. Irena Kraševac

Trajanje izložbe: 5.11.2009. – 12.11.2009.

Opseg izložbe: 43 izloga poslovnih prostora, 59 radova učenika ŠPUD-a

Više na www.ubu.hr

©UBU

Označeno s: , , , , , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">