Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Priča o fotografiji, skladištu, toplom razvijaču i …

Autor/ica Julio

Profesionalni fotograf, rođen, odrastao, i živi u Zagrebu, gradu čiji senzibilitet svakodnevno doživljava prolazeći njime. Pišući svijetlom pokušava viđeno prenijeti svima koji ga vole, ili će ga zavoljeti gledajući njegove fotografije.

Oglas

Radeći na odabiru fotki za svoj novi foto site, pronašao sam seriju fotografija snimljenih davnih dana, i naravno, u crno  – bijeloj tehnici. Kolegica weberica, a ujedno i autorica moje web stranice, bila je oduševljena fotkom no ne i samom kvalitetom iste, te ju nismo uvrstili u moj portofolio.

Gledajući naknadno fotku, malo sam proanalizirao sve njene aspekte i odlučio napisati ovih par redaka o samoj njenoj povijesti… od izvedbe samog snimanja, opremi kojom sam radio pa do tehnika fotografiranja i finalne izrade fotografije.

I da ne zaboravim, o modelu koji je bio inspiracija. 😉

Vraćamo se u proljeće 1982. god., mjesto radnje : Zagreb, Prisavlje, dvorište – skladište scenografskih potrepština Tv Zagreb. Model, ali i moja ondašnja inspiracija, pojavila se  prijateljica S.

Sa njom sam podijelio godine u Školi Primjenjene Umjetnosti, ona je bila na odsjeku arhitekture i dizajna, a ja, naravno na odsjeku fotografije.

Zamisao samog foto sesiona kao i scene gdje se sve događalo, bio je totalni kontrast između prostora skladišta i modela, a opet da se sve stopi u jedna skladnu cjelinu. O samom uspjehu te zamisli možete i sami presuditi gledajući ove uradtke, 27 godina poslije.

Oprema s kojom je snimano : srednjeformatna kamera Mamiya RB67,( 6×6), sa Rokkor objektivom 80mm, što je kod tog formata fotoaparata pandan klasičnom ( filmskom ) objektivu od 50mm.

Mamiya RB67

Mamiya RB67

Koristio sam Fotokemika CB (120 ) film osjetljivosti 100 ASA/ 27 DIN. Film je razvijan kod malo povišene temperature samog procesa razvijanja da bi se postigao efekat mrene ili rastera. Kod same dalje obrade prenošenja snimljenog sa foto negativa na papir koristila se samo mogućnost dosvijetljavanja da bi se dobili tamniji i svijetliji dijelovi fotografije u skladnom kontrastu crno-bijelog.

I to bi bilo sve, jer njegovo veličanstvo –  Photoshop, još nije bio izmišljen. Upravo zato je weberici ta fotka izgledala loše uspoređujući je sa današnje savršeno ispeglanim i shopiranim fotkama koje svojom visokoestetiziranom pojavom bliješte sa svakog ugla weba.

Usporedba je tu, svima na prosudbu, a naravno da i komentare očekujem kao dobrodošle…

foto : Unifoto

foto : Unifoto

…i da, nesmijem zaboraviti što se dalje zbilo sa sudionicima ovog hapeninga :

moja prijateljica S.  je završila prvo ŠPU, zatim tekstilni fakultet, naukovanje u majstorskoj radionici šešira Kobali, otputovala u Nizozemsku, gdje je postala cijenjena dizajnerica i sa svojih 60-tak izložbi i performansea pokazala novitete u prezentaciji dizajna šešira. Danas živi u Zgb. I bavi se onim što najviše voli – šeširima.

…..a ja: bavim se onim što najviše volim – fotografijom… i pišem na Kroativu 🙂

foto: unifoto

foto: unifoto

… a weberica je priznala da sam u pravu i obećala je uvrstiti i ove fotografije na moju stranicu 😉

Označeno s: ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">