Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Plagijat ili inspiracija, zakon o autorskim pravima ( i Kroativ je ripnut )

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Što je plagijat a što inspiracija?

Surfajući netom jučer sam naletila na mi3dot forum o plagijatima sa gomilom primjera web stranica i logotipa koje su se članovima foruma činile kao plagijat. Pregledala sam ih većinu i ima tu svega; od stopostotnih kopija pa do dizajna koji samo podsjećaju na neki drugi.

Primjetila sam da nije svima jasno što se može okarakterizirati kao inspiracija, a što je plagijat. Zapravo to nije bilo sasvim jasno niti meni, pa sam prosurfala netom i pronašla odličan članak na plagiarismtoday.com koji to objašnjava.

Dakle, za one koji ne razumiju engleski, skraćeno objašnjenje bilo bi ovo:

Zakon o zaštiti autorskog prava u SAD kaže:

Zakon o zaštiti autorskog prava u SAD-u štiti izražaj ideje, ne samu ideju.

To je važna razlika jer se u SAD-u dizajn smatra idejom i ne podliježe zakonu o zaštiti.
U Europi međutim, zakon dozvoljava autoru da zaštiti dizajn, uključujući oblike, teksture i ostalo što u Americi spada pod trademark ili zakon o patentima.

Kako bilo, pogledamo li što čini web dizajn vidjeti ćemo da je to kolekcija objekata sadržana u kodu. Taj kod koji se nalazi u dokumentu na serveru je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Također su zaštićene i slike i tekst.

Znači, sami dizajn ( ideja ) nije zaštićen autorskim pravom ali dijelovi koji čine taj dizajn to jesu.

Drugim riječima,ugledate li na netu dizajn web stranice koji vam se sviđa i kopirate li html i css kod i / ili slike koje su sastavni dio tog dizajna tada kršite autorsko pravo dizajnera – vlasnika originalnog dizajna. Međutim, napravite li isti ili sličan takav dizajn koristeći slike koje ste sami nacrtali i kod koji ste sami napisali – bez obzira koliko slično to bilo – tada ne kršite autorsko pravo. ( Samo ljutite autora. ) Naime, smatra se da ste tada u taj dizajn uložili svoje vrijeme, znanje i trud isto kao i taj autor.

Naravno, to se ne odnosi na besplatne template, ikone, ilustracije i ostale dijelove i dizajne koji su na internetu ponuđeni za slobodno i besplatno korištenje.

Slična stvar je sa tekstovima – Napišete li tekst sa sličnim sadržajem tada to nije plagijat, no koristite li isti tekst tada je to plagijat.

A što kaže naš zakon o zaštiti autorskih prava?

Imate li vremena možete ga pročitati i proučiti ovdje , a najvažnije je sadržano u članku 8, stavak (1) koji kaže isto kao i zakon u SAD:

Predmetom autorskog prava su izražaji, a ne ideje, postupci, metode rada ili matematički koncepti kao takvi.

I Kroativ je ripnut

Zanimljivo je, da sam o toj temi razmišljala jučer prijepodne, no nisam stigla o tome napisati članak jer mi je u međuvremenu pao net.  Navečer, kada sam se ponovo spojila, iznenadila sam se kada sam naletila na Croinfo.net  i na njemu ugledala članak koji sam nedavno objavila na Kroativu:

originalan članak: http://www.kroativ.net/photoshop/ureivanje-fotografije-photoshopu-za-poetnike/
kopija : http://www.croinfo.net/razno/493-ureivanje-fotografija-u-photoshopu-za-poetnike.html

croinfo - ukradeni članak

croinfo - ukradeni članak

Članak je 100% prekopirani tekst i slike a kao autor naveden je stanoviti “Z”
Da stvar bude zanimljivija, osim ovoga: (kroativ, croinfo.net)  na samom kraju članka, nigdje nije bilo linka na Kroativ, na moju stranicu kao autora, mog imena, imena autora fotografije,  niti linka na njenu stranicu.

Poslan im je zahtjev da naš članak maknu sa svog portala.

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

20 komentara

 • Webmaster kaže:

  Za ubuduće, dozvoljavamo prenošenje samo dijela (uvod – do 30%) članka s Kroativ mreže samo pod sljedećim uvjetima.

  Vidljivo istaknuto ime autora (ako je Weberica onda mora pisati Weberica i link autora ide na stranicu weberica.net, a ako je webmaster onda link ide na kroativ.com|net|org) i link na originalni članak te istaknuti tekst da je članak/sadržaj preuzet s Kroativ stranice (.com|.net|.org). Linkovi ne smiju imati nofollow tag 😉

  • hmm kaže:

   Glupost, uobicajna je praksa preuzimati clanke i ako se potpise na dnu teksta stranica ili autor to je OK. Nikakvi linkovi, to je samo dobra volja

 • stepic kaže:

  Umjesto komentara postavit ću koristan link koji brzo otkriva “uljeze”.
  http://www.copyscape.com/

 • Weberica kaže:

  Večeras sam dobila odgovor na svoj mail poslan adminu croinfo.net portala u kojem se ljubazno ispričava. Kaže da je članak uklonjen i umjesto njega stavljen samo kratki uvod i link na Kroativ. Kaže da su na webu samo dva mjeseca i da nije znao da to nije u redu. Pa ako je tako onda ćemo mu oprostiti, barem je čovjek pristojan, što je u ovoj zemlji sve veće čudo 🙂

  • Repl kaže:

   I ja sam imao neugodnih iskustava s tima na Croinfo i s njihovim pristupom poslu. Kada su me “opekli”, išao sam pogledati kakva su iskustva drugih…..

 • stepic kaže:

  Svako zlo za neko dobro, sad barem imate mali baner od Copyspace. Čovjek se ispričao, ispravio i to je OK.

 • Webomedia kaže:

  Sve to štima, ali kako će netko dokazati da je upravo on autor HTML koda recimo? Nemoguće.

  • stepic kaže:

   I ja sam o tome razmišljao. Našao sam četiri druga weba s cijelim ili djelomičnim C/P moga teksta (kao da sam ja neki pjesnik 🙂
   Jedna metoda može biti da se provjeri starost linka, stariji po datumu je original.
   http://www.dnscoop.com/
   Vjerojatno postoji još načina ali mislim da je dovoljno da “lopov” bude upozoren. Kod mene su svi nakon zamolbe zamjenili ukradeno.

 • Weberica kaže:

  Pa kako kada, lopovi nisu uvijek dovitljivi, čula sam za slučaj kada su kodove doslovce prekopirali i ostavili nazive div-ova i slika iste. Zgodno je bilo što su sadržavali ime dizajnera/developera 😀 lol

 • bartolomeo kaže:

  jadni pokradeni kroativ zacudo nigdje ne spominje do koje mjere je izripao tuts network (za primjer baciti oko na http://psdtuts.com/), uz izrazitu vizualnu slicnost skinuli ste cak i njihov stil pisanja, mjesecne summaryje, natjecanja, ma ono, kao da citam neki od njihovih sajteva na samo sto je na hrvatskom.

  razumijem kako je danas prakticki nemoguce biti originalan, nikada nisam bio “plagijat nazi” i uz to mi se ovo sto radite dopada, ali uzevsi u obzir sadrzaj prvog odlomka stvarno je jadno vidjeti kako dramite zato sto vam je netko pokupio clanak.

  • Webmaster kaže:

   Poštovani, hvala na komentaru.

   Ne znam da li ste s nama od pocetka ali cijeli Kroativ je nastao na PSD-NET-itd tuts konceptu sto sam vec nebrojeno puta i rekao te od toga nitko ne bjezi niti zeli bjezati. Kroativ je za HR ono što je *TUTS network za svijet. *TUTS network dobro zaradjuje na svojim stranicama i moze placati 100+ $ za svaki tutorial. Kroativ je potpuno neprofitan i sve je ovo rad dobrovoljaca koji u svoje slobodno vrijeme nesebicno pisu na Kroativu bez ikakve koristi i naknade. Ovi oglasi sto ih vidite ne pokrivaju niti hosting. U ovome clanku se samo jedna od autorica clanaka zali sto je njen clanak u potpunosti prenesen bez davanja kredita, odnosno zasluga i povratnog linka.

 • weberica kaže:

  Da ponovim:

  Autor članka smio je –
  napraviti isti takav tutorial sa svojim slikama i svojim riječima
  ili ga prevesti na drugi jezik i dati link na kroativ
  ili ukratko opisati o kakvom tutorialu se radi i dati link na naš tutorial.

  Nije smio –
  copy/paste cijeli tekst i slike bez povratnog linka.

  Poanta nije u dramaturgiji nego u INFORMIRANJU ljudi o autorskim pravima.

  Psd tuts objavljuje samo postove sa psd tutorialima. Mi objavljujemo postove i o fotografiji, grafici, izložbama, natječajima, pravnim pitanjima vezanima za struku, edukaciju, internet, tehnologiju i razne druge informacije.

  Kužiš? 😉

 • bartolomeo kaže:

  hvala na brzom odgovoru.

  iskreno mislim da vam ovaj clanak uopce nije trebao.
  kao sto rekoh, meni je potpuno svejedno jeste li plagijat, ili ne, ali s druge strane svaki zlobnik vas bez problema moze optuziti da ste licemjeri jel ste s jedne strane skinuli tudji web/mrezu, a s druge strane pisete o plagijatima i autorskim pravima, te negodujete zato sto je netko pokupio vas clanak i ta doticna osoba bi u potpunosti bila u pravu.

  meni se vas rad dopada i vjerojatno cu cesce navratiti ovdje, ali me je nelogicnost koju sam primjetio i komentirao nazuljala, pa odlucih dignut glas 🙂

 • Weberica kaže:

  Ne, ne bi bio u pravu jer da ponovim:
  Autorsko pravo ne odnosi se na IDEJU nego na IZRAŽAJ odnosno DIJELOVE AUTORSKOG DJELA.
  Dio autorskog djela, npr web stranice čine slike, kod i tekst koji se ne smiju copy/past-ati.

  Također ne bi bio u pravu jer se više ni ne sjećam kada sam napisala tutorial za koji sam ideju dobila na drugom tutorialu. Dovoljno inspiracije dobivam iz vaših pitanja, komentara, riječi po kojima surfate i problema na koje sama nailazim.

 • bartolomeo kaže:

  nego radje bih bio konstruktivniji i presao na ontopic teme.
  s obzirom da je ovo ipak edukativni web iskoristio bih priliku i pitao kako ste sa search forma maknuli zuti/plavi glow koji se kada je doticni aktivan pojavljuje u chromeu i safariju?

  uz to mislim da bi odlicna tema za jedan od buducih tutora bila kako napraviti visejezicni site u wordpressu, upravo trazim nesto slicno, ali nazalost bez zadovoljavajucih rezultata.

  ps: uredio webmaster, maknuo nebitne dijelove

  • Webmaster kaže:

   Ma sve 5 🙂 evo da smirimo strasti.

   Odgovor na prvo pitanje:

   Glow možete maknuti s jednostavnim css-om “outline: none;”

   npr.

   < input name = " ok " type= " text " value="mrzim glow" id="makniglow" / >

   < style type = " text / css " >
   #makniglow {outline: none;}
   < / style >

   ps: pazite na spejseve, morao sam ih staviti jer WP ne prikazuje kod u komentarima 🙂

   A drugo pitanje. Najboljeg rjesenja nema, ima par solucija, znaci imate te neke plug-inove pa morate pisati odvojene postove ili dupli instal, znači instalacija dva WordPress-a. http://www.domena.com i http://www.domena.com/eng te opet pisanje dva puta. Ne znam, možda netko zna bolje rješenje i ja bih mu bio zahvalan ali svakako bi se trebalo pozabaviti malo više ovom temom 🙂

   U ime mira na ovome članku komentari su onemogućeni, svima hvala na sudjelovanju i vidimo se na nekim ljepšim temama 😉

Trackbacks & Pingbacks