Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Autorska prava dizajnera u stalnom radnom odnosu i nakon njega

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Da li dizajneri nakon odlaska iz firme u kojoj su bili stalno zaposleni, zadržavaju autorsko pravo na svoje radove i smiju li ih prezentirati i pokazati u svom portfoliu?

Sa ovim pitanjem suočila sam se nedavno nakon odlaska iz firme u kojoj sam bila stalno zaposlena. Direktor je zahtjevao da sve web stranice i grafike koje sam izradila kao zaposlenik njegove firme uklonim iz svog portfolia na svojoj privatnoj web stranici. Kako je zahtjev bio postavljen na vrlo neugodan i autoritativan način to me je ponukalo da se raspitam o svojim pravima.

Znamo da su logika i pravo dvije različite stvari, no, činilo mi se nepravedno i nelogično da netko tko je proveo desetak godina u nekoj firmi i iza sebe ima na stotine radova, na kraju ostane sa praznim portfoliom. Kao da ništa nije godinama radio.

Pitanje sam uputila na nekoliko adresa i ovdje su odgovori koje sam dobila:

1. ODGOVOR OD – HRVATSKOG DIZAJNERSKOG DRUŠTVA

Postovana,

buduci da je vas problem pravne prirode, mogu vam odgovoriti samo nesluzbeno, autorsko pravo je neotudjivo i vi ostajete autorica svojih radova i nakon sto ste promijenili tvrtku.
/… / U svakom slucaju, vi se imate pravo prezentirati kao autorica koja u svom autorskom portfoliju ima i radove koji su nastali u okviru nekog bivseg poslovnog odnosa, ali vi ne biste smjeli prezentirati kao referencu svog studija nesto sto je nastalo u drugoj tvrtci (jer to nije korektan primjer usluge koju vi nudite), osim ako imate za to dopustenje bivse tvrtke.

/…/ svakako predlazem da se posavjetujete sa strucnjakom za autorsko pravo.

2. ODGOVOR OSNIVAČA INICIJATIVE ZA INTERNET – WEBDEVELOPERSKE HRV.UDRUGE

Štovana,
morate imati njihovu suglasnost jer je autor tvrtka u ovom slučaju.
Samo uz njihovo odobrenje možete rad navesti kao referencu tipa: surađivala/sudjelovala na izradi.
Naravno, odobrenje morate imati napismeno.
Hvala na upitu.

3.ODGOVOR IZ DRŽAVNOG ZAVODA ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO RH

Poštovana,

pozivom na vaš e-mail . odgovaram:
Ako nema posebnog ugovora o radu ili nekog drugog akta kojim je određeno da poslodavac stječe pravo na iskorištavanje autorskog djela, te opseg i trajanje prava iskorištavanja djela, autorsko pravo na autorskom djelu zadržava autor bez ograničenja.

U ovom konkretnom slučaju, ako nije potpisan akt, poslodavac nema pravo tražiti izbacivanje linkova iz portfolia autorice.
/…/ Ovi drugi odgovori  koje ste dobili su razmišljanja ljudi koji dovoljno ne poznaju materiju.

Što se autorstva i autora tiče najbolji put je pogledati Zakon o autorskom pravu i srodnom pravima.

Izraz referenca znači: preporuka, povoljno mišljenje, podaci o službovanju (nevezano sa autorskim pravom)

4. CITAT IZ EDUKACIJSKOG UDŽBENIKA O AUTORSKOM PRAVU:

Autor stječe autorsko pravo činom ostvarenja djela. Za razliku od drugih oblika intelektualnog vlasništva poput, primjerice, patenata, ne traži se nikakav formalan postupak registracije autorskog djela – autor postaje nositeljem autorskog prava ostvarenjem djela.

Kakva ovlaštenja obuhvaća autorsko pravo, odnosno, koji je njegov sadržaj? Načelno, pravni poredak priznaje dvije vrste ovlaštenja u okviru autorskog prava. To su autorska imovinska prava i autorska moralna, odnosno osobna prava. Autorsko moralno, odnosno osobno pravo u prvom redu je pravo autora da bude priznat kao tvorac određenog književnog, znanstvenog ili umjetničkog djela. /… / S druge strane, autorsko imovinsko pravo jest isključivo pravo korištenja autorskog djela. Autor može ustupiti imovinska prava koja proizlaze iz njegovog djela drugima sa ili bez naknade.

ZAKLJUČAK:
1. Dizajner je autor svega što stvori bez obzira da li je zaposlen u firmi ili nije.

2. Dizajner ima autorsko moralno pravo da za vrijeme i nakon odlaska iz firme svoje radove stavi u svoj portfolio te bude priznat kao tvorac tih radova ukoliko drugačije nije određeno posebnim ugovorom između dizajnera kao autora i firme u kojoj radi.

Nadam se da će ovi odgovori pomoći svima koji su se našli ili će se naći u istoj situaciji.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

2 komentara

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">