Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako daltonisti vide vašu stranicu? Mogu li čitati tekst i linkove?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Iako odavno znam da daltonisti ne vide zelenu i crvenu boju ispravno, moram priznati da o tome uopće nisam razmišljala kada sam dizajnirala svoju stranicu. Naletivši nekidan na jedan članak o tome, prvo me načas zapekla savjest jer je moja stranica sva baš u  zelenoj i crvenoj boji. A onda sam se zapitala vide li oni uopće moje linkove i tekst ??

Prosurfala sam malo netom u potrazi za nekim generatorom ili mjestom gdje bi mogla to nekako provjeriti i imala sam sreću !

Vischeck je online generator na koji uploadamo sliku, odaberemo jednu od tri vrste daltonizma i pogledamo kako tu sliku vide ljudi slijepi na određene boje.

originalna slika mog headera

originalna slika mog headera

Deuteranope (a form of red/green color deficit)

Deuteranope (a form of red/green color deficit)

Protanope (another form of red/green color deficit)

Protanope (another form of red/green color deficit)

Tritanope (a blue/yellow deficit- very rare)

Tritanope (a blue/yellow deficit- very rare)

No, to nije sve, na istoj stranici postoji još jedan generator za provjeru, pa sam na njemu provjerila kako se vide linkovi na mojoj stranici:

Daltonize

Daltonize

Usput sam naravno, provjerila i Kroativ net 🙂

kako daltonisti vide slike, online generator

originalna slika našeg headera

kako je vide neki daltonisti

kako je vide neki daltonisti

..a neki je vide i ovako.

..a neki je vide i ovako.

Iako je moja stranica izrađena baš u bojama koje daltonisti dobro ne vide, zapravo je ispala odlično. Svi linkovi kao i tekst su normalno čitljivi i to je najvažnije, a što se tiče boja – neki je vide u lijepim sepia tonovima, neki lila, a neki pink i to je čisto u redu, puno lošije na primjer, izgleda google 😀

Google

Google

bljugl

BLJUGL 😛

Znači, treba definitivno izbjegavati npr. crveni tekst na zelenoj ili žutoj podlozi jer te tri boje daltonisti vide kao istu boju.

Jedan tip za početnike:

Kada smo već kod problema sa vidom, treba imati milosti i prema svim kratkovidnim i dalekovidnim ljudima (a to su skoro svi preko 40-te) i izbjegavati veličine fonta ispod 12 px. I to je mnogima sitno, pa će u svakom novom prozoru prvo lupiti “ctrl + ” da povećaju font.

Ukoliko veličinu fonta odredimo u pixelima , font se neće moći povećati na taj način. Zbog toga se preporuča veličinu fonta određivati u em-jedinicama. Odnos px – em možemo vidjeti i izračunati pomoću px-em calculator-a.

Da bismo lakše pretvorili pixele u em jedinice koristimo slijedeći css trik:

body{font-size: 62.5%;}

#div {font-size: 1.2em;}

Veličina fonta u nekom divu sada će biti 12px. (1.4 em = 14px itd )

Sva sreća, web 2.0 dizajn je trend sa većim fontovima, većim razmacima i većim slikama. Budite u trendu, čitaoci će vam biti zahvalni.

Označeno s: , , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

1 komentar

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">