Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Px – em calculator

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Sa razvojem Cascading Style Sheets (CSS) , W3C preporučuje korištenje relativnih jedinica kao što je “em” umjesto fiksnih pixela “px” ili “points”. To je stoga što neki browseri, npr. Internet explorer, ne podržavaju povećanje i smanjenje fonta ukoliko je određen u pixelima.

Znamo da 10 px odgovara veličini 0,63 em, odnosno 0.8 em = 11 px, što nije jednostavno za brzo preračunavanje.

Da bi si olakšali rad dobra je praksa u CSS staviti :

body {font-size: 62.5%;}

Nakon toga omjer će iznositi 10px = 1em što je mnogo jednostavnije.

No što ako samo redizajniramo neku već postojeću stranicu?  U takvim slučajevima može nam biti koristan em calculator , mali online Javascript alat koji pretvara “px” veličine u relativne “em” jedinice.

em calculator

em calculator sučelje

Označeno s:
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

Još nema komentara, Vi možete biti prvi!

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">