Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako snimiti ili isprintati cijelu web stranicu

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Web dizajneri ponekada imaju potrebu snimiti cijelu web stranicu koja se nalazi na netu. Bilo da je žele prikazati u svom portfoliu, ili poslati klijentu, na natječaj ili iz nekog trećeg razloga. Pa kako se to radi?

Print screen – snimanje sadržaja vidljivog na monitoru

Većina nas zna da se web stranica može snimiti i spremiti kao slika vrlo jednostavno – otvorimo web stranicu, pritisnemo tipku PrtScn u najgornjem redu naše tipkovnice, zatim otvorimo paint ili photoshop, otvorimo novi dokument  (ctrl + N ) a zatim edit / paste ( ctrl + v).

Međutim, na slici će biti prikazan samo onaj dio web stranice koji se trenutno vidi na našem monitoru, zajedno sa toolbarom, scrollerom itd..   Naravno, što je monitor veći to će i taj dio biti veći. Donji dio stranice do kojega moramo scroolati neće biti vidljiv na slici.

kako snimiti cijelu kompletnu web stranicu

how to save complete page frame?

A kako snimiti kompletnu web stranicu?

Niti to nije problem – pomoću “screengrab” dodatka za Firefox koji možemo downloadirati na njihovoj web adresi: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1146

Kada smo ga instalirali, kliknuti ćemo desnom tipkom miša bilo gdje na stranici / screengrab / save / complete page frame/ save

complete page - frame print screen

screengrab

Sada imamo sliku cijele web stranice, bez scroolera, toolbara itd..

kako snimiti kompletnu web stranicu

kako snimiti kompletnu web stranicu

Screngrab nam nudi još nekoliko opcija spremanja – Visible portion ( vidljivi dio), Selection ( označeni dio) i Window ( cijeli ekran).

Može se dogoditi da nam Screngrab sliku spremi kao file koji nećemo moći otvoriti u photoshopu ili npr. picasi pa ćemo je morati otvoriti u browseru i zatim ponovo spremiti (desni klik/save image as)

Snimljenu web stranicu sada možemo isprintati na printeru, otvoriti u photoshopu, smanjiti ili je odnijeti u foto studio da nam naprave fotografiju. Možda niste znali, ali iako su web stranice rađene u rezoluciji 72 dpi, dati će odlične i oštre fotografije na veličini A4 formata, znači 20 x 30 cm, pa ako trebamo nekog impresionirati – nije problem 🙂

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

5 komentara

 • liftboy kaže:

  idem si odmah uramit par za na zid 🙂

 • Kristina kaže:

  E vidiš vraga..nisam imala pojma kak se to radi, a tu i tamo sam si baš htjela isprintati cijelu web stranicu…ma mrak!!

 • goran kaže:

  Gle opet. “…iako su web stranice radjene u rezoluciji 72 dpi…” ?!

  Ali ozbiljno…ovo su stvari koje stvaraju toliko zbrke da je to uzas. Netko tko tek ulazi u ovo ce stvarno poceti vjerovati da tih 72 dpi-ja stvarno ima nekakve veze s webom.

  Trebali bi napraviti search & replace kroz sve clanke, i umjesto 72 dpi jasno napisati da “72 dpi nema apsolutno nikakve veze s webom”.

 • Weberica kaže:

  Gorane, molim te smiri se. U ovom postu se radi o printanju.

  Ti smiješ svoje slike/fotografije/grafike uploadati na web i sa rezom od 300 px/inch ako to želiš, ali pošto svi želimo da nam slike koje uploadamo budu što lakše znači da ćemo ih spremati koristeći opciju “save for web” u photoshopu, što znači da će nam se automatski spremiti sa 72 ppi.
  Isto tako ako napravimo print screen sa ovim dodatkom za firefox, slika će nam se automatski spremiti sa rezom 72 ppi.

 • mario kaže:

  ovaj goran se nesta opako na te okomio 😀 .. lol

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">