Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Kako odrediti freelance cijenu dizajna web stranice , logotipa, postera… ?

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Na prvi pogled stvar se čini kao jednostavna računica:

trebam 6000 kn mjesečno : 30 dana = 200 kn dnevno. Ako dizajn napravim u jednom danu, u drugom napravim korekcije i dobijem  za to 500 kuna ja sam hepi ! U Nedjelju čak ne moram ni raditi.

Novi freelanceri i početnici često će napraviti tu istu grešku i potcjeniti svoj rad iz nekoliko razloga :

– Kao prvo svjesni su da im treba prakse pa računaju da je bolje da rade jeftinije nego da ne rade uopće. I to je ok… iako… problem je da kada se jednom steknu stalni klijenti vrlo je teško podići cijene.

– Drugi razlog je što nemaju osjećaj koliko posla mogu naći i dogovoriti mjesečno, niti koliko će im vremena otići na te dogovore i pregovore sa klijentima,  potrage i pretrage za inspiracijom, materijalima itd…

Pa kako to izgleda u realnosti?

Dogovori i pregovori sa klijentima odnose mnogo vremena

Sa iznimkom nekoliko mojih stalnih klijenata (agencija) sa kojima po projektu izmjenim maksimalno 4 vrlo kratka maila i možda jedan telefonski poziv, sa prosječnim klijentom bude oko 20 – 30 mailova zbog jednog jedinog dizajna. To često potraje i dva tjedna a uključuje:

– predstavljanje i upit – imaju firmu za to i to, trebaju web takav i takav, jesam li zainteresirana?
– upiti o cijenama, načinu i  roku plaćanja
– prezentiranje njihove ideje, želja i potreba (boje, stil, linkovi na slične stranice itd…)
– procjena, grubi predračun po stavkama itd.. , slanje žiro računa i podataka itd…
– diskusija o SEO, ključnim riječima, potrebnim materijalima, zašto je nešto dobro a nešto ne…
– (tu negdje dolazi izrada dizajna)
– novi upiti, korekcije itd…
– obavijesti o pristigloj uplati, slanje dizajna, slanje ugovora poštom u oba smjera itd..

i to je tako u nekom dobrom, lakšem slučaju kada se radi samo o jednom dizajnu bez rezanja, kodiranja ili nedajbože nečega u što treba uključiti još ponekog kolegu.

Tome treba nadodati i dopisivanje sa potencijalnim klijentima koji i ostanu potencijalni, tj odustanu iz nekog razloga. Na takve ode još nekoliko sati dnevno, svaki dan. To su oni dugi mailovi sa procjenama i predračunima sa samog početka koje najviše volimo 🙂

Onda treba dodati još i vrijeme potrošeno na samopromociju a koje može uključivati vođenje bloga, muvanje po facebooku i ostalim društvenim servisima, kave sa starim, novim ili potencijalnim klijentima, uređivanje ili redizajn svoje web stranice itd.. da ne nabrajam..

Ne treba zaboraviti niti ulaganje u sebe – praćenje novih trendova u dizajnu, učenje preko tutoriala, isprobavanje novih tehnika, savladavanje novih programa i slično.

Da ne spominjem vrijeme potrebno za održavanje vlastitog računala pogotovo kada preživimo 3 napada trojanaca u mjesec dana haha, joj , ne-ponovilo-se.. 😀

Poanta je :

Na 1 dan dizajniranja treba dodati 1 dan mailanja sa tim klijentom + 1 dan mailanja sa potencijalnim klijentima + 0,5 dana istraživanja (pregledavanje njegovih materijala, traženja inspiracije, ikona, fotki itd…) + 0,5 dana za svoju promociju, učenje itd + 1  dan za odmor, godišnji odmor, gripe i slično zbog čega nećemo moći neko vrijeme raditi.

U praksi to znači da za izradu dizajna koji možda nacrtamo u dan – dan i pol, trebamo zapravo 5 dana. To isto tako znači da je realno očekivati da izradimo do 6 dizajna u mjesec dana (ako radimo više od 8 sati dnevno)

Želimo li napraviti više, trebati će nam tajnica i manager. I po tome treba odrediti cijene i na to dodati porez.

A za kraj, evo i malo smijeha – Dizajnstorming  🙂

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

5 komentara

 • alex kaže:

  dobar početak ali loš kraj , šala dobro pojašnjene i hvala na pomoći spram da se tek upuštam u ove vode

 • Jackie kaže:

  You go girl!
  Pametno sročeno.

 • liftboy kaže:

  heh, stvarni klijenti – potencijalni klijenti : 1:3 mnogo izgubljenog vremena, a kad želiš naplatiti vrijeme izrade dizajna i sve moguće sitnice i dogovore koje nekad dovedu do ludila da na kraju odustaneš od posla, onda te gledaju ko da nisi normalan, šta, naplatit ćeš mi i dogovor oko weba. a najbolji su mi oni koji se zalete nabrijani:
  – ej aj mi napravi web!
  – ok, šta ti treba?
  – treba mi to i to, evo ti link, nešto slično ovome!
  – ok, imaš domenu, hosting, slike, tekstove…
  – …pa ustvari ne, ja sam mislio da ja dođem do tebe pa da mi ti to složiš za sat vremena…

  mnogi se iznendae kad skontaju da ONI moraju to sve pripremiti da bi im mi to mogli posložiti. hrpa njih odustane kad skontaju da i oni trebaju nešto raditi oko tog weba a ne samo sjedit i izvoljevati kako bi htjeli da to izgleda.

  • TrioLatice kaže:

   Zašto ti očekuješ da to sve klijent napravi prije nego dođe do tebe. Ja prije početka posla ispunim upitnik ili oni sami gdje je lijepo navedeno. To imamo, a to nemamo. Pogledam upitnik i tada možemo redom dogovor.
   Nemate registriranu domenu, nemate hosting. Još bolje , ja ću to odraditi za vas i odabrati hosting koji meni najviše odgovara iz nekoga razloga. Vaše je samo da to platite.

 • nova web dizajnerica kaže:

  Odlicno….pomoglo mi je puno posto se pocinjem upustati u te vode,a i ostali clanci tj blogovi su mi pomogli nadam se da ce biti jos toga…kao i do sada korisnog… tnx

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">