Volite web dizajn?

Zašto ne podijelite svoje znanje s cijelim svijetom? Svatko može pisati za Kroativ i na taj način se promovirati.

Pomoć potrebitima

http://www.hck.hr

Hrvatski Crveni križ

u službi humanosti od 1878.

Cijena izrade web stranice

Autor/ica Weberica

Završila fotografiju na ŠPU, a nakon toga grafički i web dizajn. Rođena, živi i radi u epicentru Zagreba. Stalni član Kroativ mreže i autor mnogih korisnih članaka, radi kao stalni suradnik Web Inkubator studija.

Oglas

Ovaj post je univerzalan odgovor na pitanje koje svakodnevno dobivam mailom : Pošto web stranica?
Pa da odgovorim jednom za sve.

Cijena web stranice (kao i cijena kvadrata stana / kuće) ovisi o njenoj veličini i izvedbi.

Najjeftinija opcija su gotovi template-i.

Odlučite li se za web stranicu izrađenu od gotovog template-a , zapravo plaćate samo umetanje vaših sadržaja (slika i tekstova) u već gotovi proizvod.
Prednost: niska cijena, rok izrade od nekoliko dana, mogućnost odabira gotovog dizajna.
Mana: na netu već postoje web stranice istog dizajna, dakle, vaša web stranica nije unikatna. Stranica nije rađena po vašim potrebama, već se sadržaj umeće u postojeće elemente.

Nešto skuplja opcija je unikatna statična web stranica.

U cijenu ulazi izrada unikatnog dizajna i prijelom. Cijena će ovisiti i o broju podstranica te koliko se podstranice međusobno razlikuju.

Prednost: originalan i unikatan dizajn izrađen po mjeri.
Mana: plaća se dizajn i prijelom (kodiranje) što znatno poskupljuje izradu.

Još skuplje opcije su stranice sa  galerijama slika, animacijama, raznim formularima i slično.

Sve nabrojano treba se dodatno dizajnirati, ukodirati, ubaciti sadržaj… a za to je potrebno znanje i vrijeme. To naravno poskupljuje izradu.

Zatim tu su cms stranice

u kojima klijent može sam dodavati i mijenjati sadržaj – razni blogovi i portali.
I ovdje će gotova wp tema (template) biti jeftinija opcija od one rađene po narudžbi , unikatnog dizajna. Za takve custom stranice potrebno je napraviti cijelu temu – znači 3 dizajna. Zatim je potrebno napraviti prijelom kao za statičnu stranicu, a zatim sve to ubaciti u cms.CMS moze biti neki od vec postojecih (joomla, wordpress itd.. ) ili napravljen po naruđbi, ovisno o sadržaju.
Prednost: iako je priprema skuplja od statične stranice, ne plaća se ubacivanje sadržaja već to klijent može napraviti sam. U budućnosti klijent ne treba plaćati izmjene sadržaja.
Mana: Višejezični blogovi teško se mogu ubaciti u već gotovi cms poput wordpressa, već je potrebno raditi custom cms, što je nešto skuplje. Klijent plaća paušalno održavanje web stranice te hosting koji podrzava implementirani CMS.

Prilično su skupe i full flash stranice.

Prednost: atraktivne za privlačenje mlade generacije.
Mana: preporučuje se za poznate brandove jer se flash slabije indexira u googlu od statičnih stranica, iako je i to napredovalo u zadnje vrijeme. Flash stranice imaju višu cijenu.

Među najskupljima su web shopovi i sve web stranice sa back-endom

na kojima osim web dizajnera rade i programeri. Osim web shopova to su i stranice za aukcije, oglasnici, društvene mreže…

Ono što bi svaki klijent trebao znati je – koliko para toliko muzike. Vaša web stranica može koštati 1.000 a može i 100.000 kuna, ovisno o vašim potrebama, željama i mogućnostima.

Označeno s: , ,
Za ovaj članak možete glasati na CroPortalu i tako pomoći u njegovoj promociji. Ako članak još nije objavljen vi možete biti prvi!
Stavovi i mišljenja izrečena u ovome članku i/ili komentarima odnose se samo na autora/icu članka i/ili komentara, a ne i cijele Kroativ mreže. Zabranjeno je neovlašteno prenošenje članaka u cjelosti bez prethodnog dogovora ili bez istaknutog povratnog linka na www.kroativ.net stranicu te imena autora.
Oglas

7 komentara

 • Jako koristan post!Hvala!

 • Nikola Dadić kaže:

  Da, jako koristan post, nakon ovih tvojih par postova o naplaćivanju stranica, navela si me na razmišljanje 😉

  • weberica kaže:

   Razmišljati je u redu, srećom, o tome još ne trebaš brinuti, za to još imaš vremena 🙂

 • web dizajn kaže:

  Weberice,

  Veoma interesantna tema, od tebe još jedna u jako dugačkom nizu tvojih interesantnih tema. Nije da te hvalim, ali si neverovatno dobra u iskopavanju dobrih tema. U stvari kod tebe je sve dobro, prvo i prvo kolege smo po zanatu, drugo asortiman tvojih tema je veoma širok, kvalitet pisanja je odličan, poznavanje materije fenomenalno, smisao za humor na visini, za svaku pohvalu si.

  Ja sam na mom sajtu upravo nešto slično pisao — čitaj lupetao — na temu cena izrade web stranica, da bi pogotovo oni koji dolaze preko gugla, makar malo bili upoznati da postoje različite cene za različite stranice a i da ne moram svaki put kao papagaj da ponavljam.

  U prilogu su linkovi koji na sličan način obrađuju temu o kojoj i ti pišeš u ovom postu.

  sajtoteka.com/web-dizajn-cene-cenovnik.html
  sajtoteka.com/cena-izrade-web-stranica-internet.html
  sajtoteka.com/cena-izrade-web-sajta-cenovnik.html
  sajtoteka.com/cena-izrade-web-prezentacija-internet.html

 • IVA kaže:

  Dobro je i ove stvari znati..jako dobar post :)))

 • MantaraA kaže:

  Što je CMS? CMS sustavi ili aplikacije su programi prilagođeni potrebama ednostavan i brzo dodavanje novih sadržaja putem administracijskog sučelja na web stranice.

 • MantaraA kaže:

  Danas postoje mnogi CMS sustavi koji zadovoljavaju najosnovnije funkciju neovisnih ulaznih sadržaja od strane korisnika.

Trackbacks & Pingbacks

Ostavite komentar

Autori s više od 10 komentara nemaju tag nofollow na svojim linkovima! Zabranjeno je vrijeđanje, omalovažavanje ili na bilo koji drugi način ometanje normalnog toka komentara. Također je zabranjeno oglašavanje u komentarima i sve druge vrste spam-a.

(*) polja su obavezna

XHTML: Možete koristiti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">